Schone Schaapjes

Staden

“Schone Schaapjes” wordt georganiseerd in het unieke decor van een actieve schapenhoeve en dekt een veel grotere lading dan de naam doet vermoeden. Langs een wandeling door de schapenweides ontdek je 120 mooie standen en kan je genieten van heel veel dieren. Het gaat o.a. om neerhofdieren, zangvogels, honden, geiten, pony’s, mini-paardjes, paarden, alpaca’s en zeldzame schapenrassen. Je kan er ook kennis maken met een prachtige kudde Devon en Cornwall Longwall-schapen; enig in België. Dit erg bijzondere ras is een echte krullenbol, zachtaardig en heel kindvriendelijk. Het ideale schaap voor de hobbyfokker.

In de grote piste kan je genieten van verschillende demonstraties en shows. Bij de Fjorden kan je mee op het ‘vliegend tapijt’ terwijl de Tinkers je overtuigen van hun zachte karakter. De afgerichte Bordercollies drijven de schapen op meesterlijke wijze. Ondertussen zullen verschillende kunstenaars en ambachtslieden zoals de schaapscheerder, spinster, viltster, weefster, wilgenvlechter, schilders, tekenaars… hun kunnen tonen in verschillende demonstraties en workshops. Een groep kunstsmeders met internationale reputatie bewerken met gloeiend vuur en hamer de hardste metalen tot unieke kunstwerken. De kinderen kunnen bij de kunstsmeders hun eigen smeedkunstwerkje maken onder begeleiding van een meester kunstsmid.

Ook tijdens deze editie van “schone schaapjes” zijn er demo’s van hondenschool De snuffel uit Gistel. Ruiter Kenny Dendauw van de HK ranch uit Ramskapelle – Nieuwpoort zal er met z’n Amerikaanse Quarter demonstreren hoe je naast koeien ook schapen kan drijven. Quarters zijn echte westernpaarden die omwille van hun korte wendbaarheid onder andere gebruikt worden voor het drijven van rundvee. Tijdens een spannend duel schaapdrijven zal er op zondag- en maandag namiddag gedemonstreerd worden hoe er een perfecte samenwerking kan zijn tussen paard en hond.

Ook voor de kinderen wordt het eveneens een top-editie. Naast de vele workshops, is er ook een nieuwe en verrassende theatervoorstelling door circus Hoetchatcha, … De kinderen kunnen eindeloos ravotten in een voor de gelegenheid gebouwd reuze speeldorp. Langs het parcours kun je als bezoeker geregeld op een terrasje pauzeren en genieten van één van de vele animaties.

Elk gezin krijgt bij aankomst ook dit jaar een leuk geschenk: ‘de super mooie “Schone Schaapjes-boodschappentas’.

Nieuw dit jaar …
In 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Slag van Stadenberg plaats vond. In het najaar van 1918 bevond zich in de directe omgeving van de Open Huis site een tijdelijk Amerikaans veldhospitaal. In dat hospitaal werden gewonde en zieke soldaten verzorgd die meehielpen met de bevrijding van deze regio. Ruim honderd Amerikaanse jongens haalden het helaas niet en stierven op Stadense bodem. Voor de editie van Schone Schaapjes 2018 wordt op het mooie terrein van Open Huis door de Gidsenvereniging “We’ll Remember, Pops” een waarheidsgetrouw veldhospitaal nagebouwd. Deze verpleegpost -anno 1918 – wordt bemand door soldaten, dokters en verplegend personeel. De vzw figureert er in de historisch correcte uniformen van toen. Verder worden talrijke gebruiksvoorwerpen en militair materiaal uit WO I getoond. Verschillende keren per dag wordt er een korte presentatie gegeven rond de Slag van Stadenberg, waarbij de diverse uniformen (met o.a. Belgische, Franse, Duitse en Amerikaanse) worden uitgelegd aan het publiek. Een stukje oorlogsherdenking gebracht via levende geschiedenis. Een echte aanrader!

Volwassene: € 8
Kinderen van de lagere school: gratis

Thema: 
Kindvriendelijk

Contact

Adres: 
Open Huis, Staden
Ieperstraat 157
8840 Staden
Telefoon/Fax:
+32 51 70 59 95
+32 476 98 59 95 (mobile)

Openingsinformatie

Wanneer:
  • 19/05/2018 om 10:00 tot 21/05/2018 om 18:00
    Aan agenda toevoegen 19/05/2018 10:00 21/05/2018 18:00 Europe/Brussels Schone Schaapjes

    “Schone Schaapjes” wordt georganiseerd in het unieke decor van een actieve schapenhoeve en dekt een veel grotere lading dan de naam doet vermoeden. Langs een wandeling door de schapenweides ontdek je 120 mooie standen en kan je genieten van heel veel dieren. Het gaat o.a. om neerhofdieren, zangvogels, honden, geiten, pony’s, mini-paardjes, paarden, alpaca’s en zeldzame schapenrassen. Je kan er ook kennis maken met een prachtige kudde Devon en Cornwall Longwall-schapen; enig in België. Dit erg bijzondere ras is een echte krullenbol, zachtaardig en heel kindvriendelijk.

    Ieperstraat 157, 8840 Staden DD/MM/YYYY

Prijsinformatie

Prijs:
Betalend

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog