‘ Wel e komn in ’t krinkelende Water-Land'

Lo-Reninge
Vakantiewoningen in Lo-Reninge

Een fietstocht doorheen de Westhoekdorpen Reninge en Noordschote

‘Krinklend en winklend’ stroomt de Kemmelbeek tussen de dorpjes Noordschote en Reninge, waar deze uitmondt in de IJzer. Samen met jullie wil ik dit fietsparadijs in de vlakke Westhoek ontdekken. Hier is het nog volop genieten van de natuur. Onze route brengt ons langs een levend schilderij van vruchtbare akkers, grazende dieren in groene weiden, fluitende vogels in de bomen, enzovoort. Knotwilgen omzomen weiden en akkers. Boerderijen en kapelletjes liggen her en der verspreid in het weidse landschap. Even van de fiets stappen om plaats te maken voor een tractor hoort er bij, de hand opsteken bij wijze van groet ook. Voorbijgangers worden hier bij naam aangesproken, iedereen kent iedereen. In de winter door de ondergelopen broeken wandelen, naar de vogels turen die elke winter opnieuw van onze gastvrijheid genieten. Op het terras van een volkscafé vertoeven met een streekbiertje uit onze seizoenbrouwerij, of smullen van een ijsje gemaakt van verse melk, zalig is het allemaal. Verse melk, boter, karnemelk afkomstig van de koeien die in onze broeken grazen. De Reningse schuimtaart met echte pudding is eveneens een ware lekkernij. Met Nieuwjaar, bij de stoof, wensen wij elkaar veel ‘ge-luk’ met een ‘zatte kaffie’ en een ‘lukke’ zelf gebakken of gekocht bij de buren van Lo. (een kopje koffie en een Nieuwjaars wafeltje)

In deze streek, zonder autostrades of snelle wegen, is de tijd misschien wat blijven stil staan. Toch werd hier, zo’n 100 jaar geleden, de rust bruusk verstoord en werd men opgeschrikt door oorlogsgeweld. Niets zou ooit nog hetzelfde zijn. Zoveel mensen, soldaten, burgers, vluchtelingen en hulpverleners hebben hier een stukje geschiedenis geschreven. Ons dorp telt een aantal zwarte bladzijden van oorlogen en twist, waaronder WO I. ‘Nooit meer oorlog’ staat dan wel in vier talen geschreven op de IJzertoren, die wij van hieruit kunnen zien, maar nog altijd is er ergens oorlog. Gelukkig zijn er ook mooie herinneringen aan de geschiedenis, mensen die iets hebben betekend voor onze streek en ver daarbuiten; waaronder Rictrudis, Matthijs de Visch, Aloïs Tommelein, Petrus Declerck. Ook landbouwers zoals boer Marcel, iedereen die hier ooit heeft gewoond of voorbijkwam, maakte beide dorpen tot wat deze nu zijn. Deze mensen verlegden een steen aan een rivier op aarde. Een rivier die wij graag de Kemmelbeek noemen.

Mag ik jullie uitnodigen voor een ontdekkingstochtje?

Thema: 
Actief
Periode: 
Datum op aanvraag
Aantal personen: 
Min. 15 - Max. 50
Prijs: 
€ 80 per groep

Contact

Toerisme Lo-Reninge

Toerisme Lo-Reninge
Markt 17A
8647 Lo
Lees meer

Arrangementen

Toon grote kaart

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF