Op stap in de vallei

Houthulst
Foto Arrangement Op stap in de vallei

Merkem is vooral een verhaal van water. Het dorp ligt in de nabijheid van de overstroombare broeken en is omzoomd door IJzer, Ieperlee, Blankaart en Martjevaart. Je vertrekt je dag dan ook toepasselijk van op de ecoboot Isera. Merkem is ook het dorp dat tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig met de grond werd gelijkgemaakt...

09u30:
Onthaal met koffie.

10u00:
Op de ecoboot Isera krijg je een boeiend en eigentijds ecoverhaal. Hoeveel verbruikt die lamp? Hoe kan je van zonnestralen energie maken? Hoe werkt een composttoilet? Een radio zonder snoer of batterij? Kan je met de zon douchen? En als je nog niet voldaan bent vertellen de mensen van vzw De Boot je over hun tegelkachel, windmolen en zonnefiets.

11u00:
Even buiten het centrum van Merkem staat de Beukelaremolen, een houten staakmolen uit 1777. Deze molen draait gemiddeld om de twee dagen en er wordt biologisch graan tot meel gemalen. Eén van de 4 meester-molenaars van vzw De Boot, die deze molen beheert, geeft je uitgebreid uitleg over de werking van de molen en het volledige maalproces.

12u30:
Broodmaaltijd op het dek van de Iseraboot.

14u00:
Toen in oktober 1914 de Duitse troepen Merkem binnenvielen sloegen de inwoners massaal op de vlucht. Tijdens deze wandeling ontdek je enkele pakkende verhalen van Merkemnaars. O.a. het verhaal van de familie Defever van wie de gesneuvelde zoon een "schat" achterliet op hun verlaten hoeve, het verhaal van de verscheurde familie Verstraete, het heroïsche verhaal van René Van Eeckhoutte die heel wat Merkemnaars hielp vluchten naar Amerika, ... Onderweg sta je ook even stil bij "de onbekende zouaaf". Halfweg hou je even halt voor koffie met gebak.

17u30:
Afsluitende barbecue op het dek van de Iseraboot.

Thema: 
Erfgoed
Wereldoorlog
Actief
Periode: 
Datum op aanvraag
Aantal personen: 
Min. 10 - Max. 30
Prijs: 
35€/persoon voor een groep van 25 personen

Contact

Toerisme Houthulst

Toerisme Houthulst
Markt 17
8650 Houthulst
Lees meer

Arrangementen

Toon grote kaart