Doen

Charmante Dorpen

Parallel en in samenwerking met het netwerk 'Villages Patrimoines' van Pays des Moulins de Flandre en Pays Coeur de Flandre, bestaat er in de Belgische Westhoek ook een netwerk van 'Charmante dorpen'.

Hieronder vind je een selectie van dorpen die omwille van hun bijzondere architectuur, patrimonium, ligging, couleur locale,...deel uitmaken van het Vlaamse netwerk.

Bezoek één van deze dorpen samen met een Westhoekgreeter. Zij laten jullie betekenisvolle plekjes van het dorp zien die niet altijd even bekend zijn. Alles wat ze vertellen is doorspekt met persoonlijke anekdotes. Leer een dorp kennen doorheen de ogen van een charmante inwoner!

Alveringem

Alveringem

Van interessante musea en verrassende bezienswaardigheden tot gastvrije etablissementen en hoeves met artisanale lekkernijen.  Vele wandel- en fietsroutes verbinden al dat moois.

Beauvoorde

Beauvoorde (Veurne)

Beauvoorde, zijn paté en … zijn kasteel. Dit imposante 19de-eeuwse optrekje gaf het gehucht zijn naam en ligt vandaag nog steeds in het rustige groen te pronken.

Dranouter

Dranouter (Heuvelland)

Dranouter kon altijd al prat gaan op goede muziek, bruine kroegen en gezellige eethuizen. Logisch dus dat daar een festival, Dranouter Festival, uit voortvloeide. Het stond in de sterren geschreven.

Lampernisse

Lampernisse (Diksmuide)

Met zijn 200 inwoners is Lampernisse misschien wel het stilste dorpje van de Westhoek. Een bijna ononderbroken vlak graslandschap, gelegen in het midden van de komgronden. Sttt, hoor je dat, absolute stilte.

Leisele

Leisele (Alveringem)

Altijd al een houten staakmolen uit 1804 willen zien? Of willen wegdromen bij een 18de-eeuwse pastorie? Leisele bedient je op je wenken.

Kemmel

Kemmel (Heuvelland)

Een zalig groen marktplein, compleet met kiosk en genoeg cafeetjes om een tijd zoet te zijn. Dat is Kemmel in een notendop. De Zoetemarkt en de grootste rommelmarkt van West-Vlaanderen trekken je helemaal over de streep.

Oostvleteren

Oostvleteren (Vleteren)

Fietsers en wandelaars die graag veldkapelletjes en pittoreske hoevetjes aan elkaar rijgen, halen hun hart op in Oostvleteren.

Watou

Watou (Poperinge)

Watou laat zich niet onder een hoed vangen. Volop wandelen en fietsen dus, maar net zo goed gastronomisch tafelen, genieten van streekbiertjes of je cultuurkennis bijschaven tijdens het jaarlijkse Kunstenfestival Watou.

Werken

Werken (Kortemark)

Kleine en grote amateurarcheologen komen thuis in Werken om er zich te vergapen aan de motte uit de 8ste-9de eeuw en het archeologisch museum.

Westouter

Westouter (Heuvelland)

Westouter lijkt wel ingekaderd door het heuvelachtige landschap van de Zwarte- en de Rodeberg. De kabelbaan serveert je een uniek zicht op het dorp, op Heuvelland en bij helder weer krijg je zelfs de kust te zien.

Wijtschate

Wijtschate (Heuvelland)

In het lieflijke Wijtschate is WO I nooit veraf. Zowel de verstilde Pool of Peace, een beklijvende oorlogskrater, als de gerestaureerde loopgraven van Bayernwald maken indruk op elke bezoeker.

Reningelst

Reningelst (Poperinge)

Wie het Heuvelland of Frans-Vlaanderen wil verkennen, vindt geen beter startpunt dan Reningelst. Een goedgelegen oase van groene rust.

Roesbrugge

Roesbrugge-Haringe (Poperinge)

Dit kleine, maar fijne dorpje aan de schreve speelt de hoofdrol in tal van spannende smokkelhistories. Tabak en alcohol werden hier immers over de grens gesmokkeld.

Sint-Jacobskapelle

Sint-Jacobskapelle (Diksmuide)

Na de oorlog bleef er niet veel meer over van Sint-Jacobskapelle, maar uit de ruines verrees het schilderachtige dorpje dat Sint-Jacobskapelle vandaag is.

Stuivekenskerke

Stuivekenskerke (Diksmuide)

Ook Stuivekenskerke werd tijdens de Eerste Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt om uiteindelijk, 2 kilometer verder, te herrijzen. Het oorspronkelijk dorpje werd toepasselijk Oud-Stuivekenskerke gedoopt.