De 17 gemeenten

Alveringem

Alveringem heeft heel wat te bieden. Gastronomie, fietsen en huifkartochten, een groot aantal musea en heel veel groen. Op verschillende boerderijen, die je ook kan bezoeken, kan je heerlijke hoeveproducten kopen. Eigen productie, dus vers, (h)eerlijk en van een uitstekende kwaliteit! 

Diksmuide

De IJzer die Diksmuide dezer dagen zo lieflijk doorklieft, serveerde tijdens de oorlogsjaren gruwelijke fronttaferelen. Het leed van toen, wordt nooit vergeten, maar 100 jaar later herleeft de stad. Streekproducten proeven kan tijdens de kaas- en boterfeesten. Een frisse neus haal je op in De Blankaart.

Heuvelland

De rollende heuvels die het landschap zijn unieke karakter geven en zich gretig laten beklimmen, leveren ook uitstekende wijnen. Het mooie resultaat is een landschap dat je eerder in zuidelijker kontreien verwacht. Proef al dat lekkers op een van de wijndomeinen of in de authentieke bruine kroegen. 

Hooglede

Hooglede houdt de wacht over zijn groene omgeving met schitterende vergezichten, mooie wandel- & fietsroutes en aanlokkelijke waterpartijen. Het vernieuwde oorlogsmuseum en het Soldatenfriedhof herinneren aan een grimmig verleden van strijd en bezetting. 

Houthulst

Verken het Vrijbos, een bos vol verhalen met prachtige dreven, waar zich ook de Belgische militaire begraafplaats bevindt, in de vorm van een davidster. Bij vzw De Boot heb je zonnefietsen, ecologie en natuurbelevingstochten op maat, je kan er zelfs logeren op een woonboot,...

Ieper

Zijn Lakenhallen, zijn Grote Markt, zijn vestingen, zijn "In Flanders Fields Museum", zijn stadse allures met terrasjes, winkeltjes en gezellige drukte, zijn charme. Ieper beleeft driejaarlijks zijn Kattenstoet en het frontlandschap verken je al wandelend via het wandelnetwerk 'Ieperboog'.

Koekelare

Met zijn 80 ha wandelbos en 5 ha familiepark, profileert Koekelare zich terecht als groenste gemeente van de Westhoek. In het Käthe Kollwitz Museum leer je hoe diep verdriet kan snijden. Zij verloor immers haar zoon in de Eerste Wereldoorlog.

Kortemark

Kortemark is een verzameling dorpjes met een unieke combinatie van zalige rust, rijke akkers, weidse landschappen en vier molens... Ideaal om via tal van wandel- en fietsroutes de Westhoek te ontdekken.

Langemark-Poelkapelle

Langemark-Poelkapelle heeft net zoals in de rest van de Westhoek getuigen van de Eerste Wereldoorlog. De Duitse militaire begraafplaats is daar een voorbeeld van. Kerkwegeltjes, fietsroutes en wandelpaden brengen je langs de lekkerste adresjes.

Lo-Reninge

De stad leed sterk onder de beschietingen tijdens WO I, maar behalve het kerkgebouw bleven de historische relicten bewaard. Het bezoekerscentrum Jules Destrooper, gekend van de lekkere koekjes, is zeker een bezoekje waard. Langs de beeld –en poëzieroute snuif je een stukje kunst en cultuur op.

Mesen

De Ierse Vredestoren werd gebouwd door Noord-Ierse protestantse en katholieke jongeren. In 2001 werd de Vredesschool geopend. Dit vredesproject brengt, protestantse en katholieke jongeren uit verschillende probleemgebieden in (Noord-) Ierland naar hier om met elkaar te verzoenen.

Poperinge

Een plaats waar het altijd al goed leven was. De joie de vivre van de Franse buren is aanstekelijk. De vele hopvelden, lokale karakterbieren, authentieke volkscafés en gastronomische verwennerijen maken er een gezellige plaats van.

Staden

Wie hier verzeilt, wordt niet met hoogstandjes bekogeld, maar vindt het ritme van het platteland in al zijn deugddoende facetten. Even binnenwippen op de geitenboerderij of in het kunstatelier, een frisse neus halen langs de groene velden of genieten van een streekgerechtje of een biertje op één van de terrasjes.

Veurne

Wie zich vanaf de kust naar het binnenland begeeft, ontdekt een stukje authentieke Westhoek: 'Bachten de Kupe'. Breng in Veurne zeker een bezoekje aan het bezoekerscentrum Vrij Vaderland. Beauvoorde, op een boogscheut, lonkt met een kasteel, poëzie en... pannenkoeken.

Vleteren

Vleteren, dat is Oost- en Westvleteren! En wie kent Westvleteren niet?? Elke liefhebber van gerstenat kan op een kaart feilloos de ligging van dit heiligdom duiden. In het Ontmoetingscentrum 'De Vrede', zeg maar drankgelegenheid, is het 'Claustrum' ondergebracht.

Wervik

Fransen, Vlamingen en Walen als buren! Wervik is een echt grensgeval. Een gewone sterveling zou er het noorden bij verliezen. Maar laten we vooral de tabak niet vergeten: het Tabaksmuseum vertelt je er alles over snuiven, roken en pruimtabak.

Zonnebeke

Passendale is met Tyne Cot Cemetery onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog. De Oude Kaasmakerij herinnert aan het oude ambacht van kaas maken. Het prachtige kasteeldomein biedt onderdak aan het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF