Doen
Slapen

Genieten in het groen

Relaxen en eindeloos genieten

In de Westhoek moet je géén moeite doen om tot rust te komen. Hier heb je alle tijd om stille wandelroutes te verkennen, je geest te laten rondzwerven en van de wondermooie natuur te genieten. Ontdek een eindeloos vakantiegevoel....

Groen & provinciedomeinen

Het hele jaar door is het heerlijk vertoeven in de provinciedomeinen. Je kan er wandelen, fietsen, binnenspringen in een bezoekerscentra, zalig picknicken, genieten op een terras, ... Provinciedomeinen zijn altijd een prima idee voor een uitstapje naar buiten met de kinderen. 

 • De Blankaart, Diksmuide: het leukste hier is ongetwijfeld een tochtje met de fluisterboog (van 15 april tot 15 september)
 • De Palingbeek, Ieper: poelen en moerassen, oud en jong bos, boomgaarden en bloemrijke graslanden en ligweiden wisselen elkaar af.
 • De Kemmelberg, Heuvelland: de Kemmelberg is met zijn 156 m de hoogste top van Vlaanderen 
 • De IJzerboomgaard, Diksmuide: gelegen in de schaduw van de IJzertoren 

NOG MEER NATUURBELEVING IN DE WESTHOEK

 

Hieronder alvast enkele tips om al fietsend of wandelend de natuur te gaan ontdekken! 

Fietsen in de natuur

Stippel zelf je fietsroute uit aan de hand van het fietsnetwerk of maak gebruik van één van onze bestaande routes. De bierfietsroutes brengen je naar een hele reeks lekkere adressen zoals brouwerijen, authentieke kroegen, volkscafeetjes, hopvelden,…, die je het bierverhaal van de Westhoek leren kennen. Ook kan je al fietsend proeven van het wijnverhaal. Deze routes nemen je mee langs wijngaarden en -domeinen.

Voor de allerkleinsten is er fietsplezier verzekerd in de Westhoek. Er werden acht familievriendelijke fietsroutes ontwikkeld op maat van korte kinderbenen. 

Fietsen in het spoor van de Eerste Wereldoorlog? Waag je aan één van de vele fietstracés. 

Zin om eens over de Schreve te gaan? Dit kan met het fietsnetwerk 'Leievallei & Frans-Vlaamse heuvels'. Dit netwerk sluit aan op het fietsnetwerk Westhoek en brengt je naar de mooiste plekjes van Frans-Vlaanderen (pas mogelijk als de grenzen opnieuw open gaan vanaf 15 juni 2020).

 

Eten & drinken

(Cafés en restaurants openen opnieuw de deuren vanaf 8 juni 2020!)
In de Westhoek ben je in het centrum van het goede leven. Je proeft er zo veel liefde in verrassende specialiteiten uit eigen streek. 

Hieronder enkele tips waarbij je het lekkers in de streek proeft en ondertussen geniet van de mooie natuur:

 • Water en Vuur, Diksmuide 
  Geniet op de bovenste verdieping van de voormalige veevoederfabriek van het mooie uitzicht op de Polders.
  Meer info
 • Dikkebusvijverhuis, Ieper
  Vanop het terras geniet je van een mooi uitzicht op de 36-hectaren grote vijver van de Kemmelberg. 
  Meer info
 • De Hooipiete, Lo-Reninge
  Meer info
 • Den Ekster, Dranouter (Heuvelland)
  Van op het terras zie je kilometers ver en is het heerlijk mijmeren. Hier worden je gedachten dromen en vergeet je de tijd. 
  Meer info
 • Fot'oeil, Diksmuide
  Genieten doe je op het zonovergoten Polderterras terwijl je de Westhoek bewondert in al zijn glorie. 
  Meer info

Logeren aan het water

Altijd al eens willen slapen op een boot of aan het water? Dan hebben we in de Westhoek wel enkele leuke adresjes voor jou.  

Bed in Boat *****, Ieper

In dit luxueuze vakantieverblijf aan de kaai in Ieper heb je meteen een ongekend vakantiegevoel die alleen maar versterkt wordt door het aanhoudende komen en gaan van plezierbootjes. De moderne, houten inrichting en centrale locatie (centrum op een steenworp) zorgen voor een onbezorgde en relaxte sfeer.

Meer info

De Boot, Merkem (Houthulst)

Een gewezen vrachtschip uit 1919 werd als woonboot ingericht. Wie dit wenst kan een bootje huren en zelf ook een tochtje maken op het water. Indien gewenst, kan je een schippersontbijt reserveren.

Meer info

Vijverhuis *****, Zillebeke (Ieper)

In dit natuurgebied kom je volledig tot rust. Laat je verwennen door de weelde in dit huis en de fauna en flora die het omringd. Gelegen op een boogscheut van het centrum van Ieper.

Meer info

Logeren in het groen

Helemaal aan de drukte ontsnappen? Ga voor een verblijf in een vakantiewoning, een pipowagen of een B&B in het groen. 

Natoerist - slapen in het groen - weekendje weg - genieten - natuur - wandelen - fietsen - Westhoek
 
 
Overnachten in een slaaphut

In Westouter ervaar je in stiltehoeve De Douvevallei de idyllische Westhoek. Drie vakantiewoningen én een houten slaappod voor wie van de natuur houdt. 

Meer info

 
Overnachten in een pipowagen

Er eens helemaal uit, dicht bij de natuur, dan neem je vakantie in een authentieke woonwagen! Een beetje verscholen in een bosje, kan je bij 't Heuvelhof (Dranouter) overnachten in de pipowagen. Deze wagen is volledig gerestaureerd met ecologische materialen.

Meer info

Natoerist - slapen in het groen - weekendje weg - genieten - natuur - wandelen - fietsen - Westhoek
Glamping 't Zeugekot - Alveringem - origineel logeren - Westhoek - tent - kamperen
 
Logeren in een luxetent

Tijdens je vakantie verblijf je in een compleet ingerichte luxe tent en kampeer je geheel in stijl, voorzien van alle gemakken. In de ingerichte 'safaritenten' heb je een eigen douche en toilet in de tent zelf!

Glamping 'Aan de Vleterbeke', Vleteren

Glamping ''t Zeugekot', Alveringem

 
 
Logeren in een landelijke B&B

Vanuit de luxekamers van B&B Oud Moeshof (Alveringem) kijk je uit over de weiden en de bloemenweelde van een natuurgebied. 

Ook vogels komen graag naar B&B De Kleine Bever, een landgoed op een pittoreske plek in Diksmuide. Kamers in natuurtinten en wellnessopties.

Nog meer B&B's in de Westhoek

Natoerist - slapen in het groen - weekendje weg - genieten - natuur - wandelen - fietsen - Westhoek
Natoerist - slapen in het groen - weekendje weg - genieten - natuur - wandelen - fietsen - Westhoek
Logeren in een gezellige vakantiewoning

In de Vergetelheid (Westvleteren) is een energiearm vakantiehuisje. Sfeervol ingericht met natuurlijke materialen. Zalig zicht op de bossen, schapenwei en heuvels. 

In het ruime Huize Hofland (Veurne) reis je terug naar de tijd van je (over)grootouders. Karaktervol ingericht vakantiehuis met alle comfort. Een parel bij de Franse grens.

Nog meer vakantiewoningen in de Westhoek

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF