Doen

Ieper met het gezin

Wie zijn we?

Als fervente Ardennen liefhebbers komen we regelmatig in België. We houden van het bourgondische leven bij onze zuiderburen, de mooie natuur en sfeervolle steden. Vaak overnachten we dan in de provincies Luik, Belgisch Luxemburg of Namen. Dit weekend wilde we wel eens een andere hoek van België ontdekken; de Westhoek. Dit deel van België staat vooral bekend vanwege de Eerste Wereldoorlog. Niet bepaald een onderwerp wat direct uitnodigt tot een gezellig familieweekend met jongere kinderen. We hebben echter via de toeristische dienst van Ieper een hele hoop leuke tips gekregen voor een dagje Westhoek (Ieper) met kinderen. We gaan lekker crossen door de bossen, een speciaal voor kinderen gemaakte fietstocht, we gaan op kattenjacht in de stad Ieper, op speurtocht door de Palingbeek en het Yper Museum bezoeken. Vooral dat laatste schijnt voor kinderen erg “plezant” te zijn.

Bike & Breakfast - B&B Ieper - Westhoek - Het beste van België - blogverhalen - in 12uur - op stap met kinderen - kids - KD's

Overnachten in Bike & Breakfast

Deze charmante B&B wordt gerund door Jimmy die alles weet over Ieper en omgeving. Hij heeft een enorme kennis van de stad en kan je alles vertellen over de historie. Zo komen we er direct achter wat Ieper nu eigenlijk met katten heeft. Jimmy vertelt dat er ieder jaar een kattenstoet is. In de Middeleeuwen, toen Ieper nog een bloeiende lakenstad was had men de katten nodig om muizen te vangen die anders gaten in de stoffen zouden maken. Er kwamen zoveel katten dat men ze traditioneel op kattenwoensdag, de tweede woensdag van de vastenperiode, van de Lakenhal toren afgooide. Deze macabere traditie wordt eens in de drie jaar tijdens de Kattenstoet herhaald, gelukkig worden er tegenwoordig pluche katten van de toren gegooid.


Fietsen ophalen

Onze fietsen huren we bij Bikingbox, gevestigd in de Menenstraat, op enkele minuten lopen van de B&B. Er staan drie witte fietsen met rode klaprozen op ons te wachten. Bikingbox is een wielercafé. De tuin wordt momenteel omgebouwd tot terras en binnen in het café zelf is allerlei wieler memorabilia te vinden. Wij hebben onze route en de speurtochten de vorige dag al opgehaald bij het bureau voor toerisme van Ieper. We maken een klein testrondje op de fietsen en gaan op pad in de vroege ochtendzon.

Bikingbox Cycletours Ieper - het beste van België - fietsen in de Westhoek - fietsnetwerk - blogverhalen

 

1. Crossen door de bossen

De route die we vandaag gaan volgen heet 'Crossen door de bossen' en is een speciaal ontwikkelde fietstocht voor gezinnen. Onderweg kom je verschillende bezienswaardigheden tegen uit de Eerste Wereldoorlog, maar ook leuke picknickplaatsen en fijne plekken om even lekker in een speeltuin te spelen. De fietstocht is overal goed bewegwijzerd en via de speciale crossen door de bossen bordjes staat goed aangegeven waar je naar toe moet. Bijna alle wegen op de route zijn autoluw en dus veilig voor ouders met kinderen. De route is ongeveer 29 km lang en onderweg kom je enkele kleine heuveltjes tegen.

 

Menenpoort Ieper - het beste van België - blogverhalen Westhoek
Westhoek
Onderweg: Menenpoort

We verlaten Ieper via de prachtige Menenpoort. Deze stadspoort werd na de Eerste Wereldoorlog volledig hersteld. In de wanden zijn nu alle namen te vinden van de geallieerde soldaten die nooit werden teruggevonden op het slagveld. Veel soldaten zijn nooit meer teruggevonden en liggen ergens anoniem begraven in de Vlaamse velden. Vanavond zullen we hier de Last Post ceremonie meemaken. Na de Menenpoort volgen we de bordjes “crossen door de bossen” en slaan we rechtsaf. Na wat heen en weer slingeren door de buitenrand van Ieper rijden we al snel in het prachtige Vlaamse landschap. Oude boerderijen, groene weilanden en klaprozen vormen het uitzicht. Het is een heerlijke zonnige dag en de rustige boerenwegen nodigen uit voor een fijne fietstocht.

Het beste van België - weekendje weg - genieten - blogverhalen - bloggers
Westhoek
Onderweg: Kraterbosje

De eerste stop is het Kraterbosje. Een kruisteken tussen de koeien verraadt wat er te zien is. In het bos achter het kruisteken is een van de best bewaard gebleven kraterlandschappen te zien uit de Eerste Wereldoorlog. De enorme gaten in de grond zijn ontstaan door ondergrondse bommen. Een groot deel van de oorlog rondom Ieper werd onder de grond gevoerd. Naast de loopgraven werden er ook gangenstelsels gegraven om de vijand letterlijk te ondermijnen. Zo’n tunnel werd volgepropt met springstof en tot ontploffing gebracht. Alles en iedereen bovengronds verwoesten. Tussen de grote kraters zijn kleinere inslagen van mortieren te zien. Wie niet beter weet, ziet alleen een heuvelachtig landschap met mooie groenen bomen en veldbloemen. Zo in de ochtendzon ziet het er vredig uit, het is lastig voor te stellen hoe desolaat en verwoest het landschap er toen moet hebben uitgezien.

Het beste van België - weekendje weg - genieten - blogverhalen - bloggers - Kasteeldomein Zonnebeke
Onderweg: koffie en lekkers in Zonnebeke

Rondom Zonnebeke is hard gevochten in de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog kwamen de bewoners er terug en bouwde het mooie plaatsje weer op. Onze fietstocht leidt ons naar het kasteeldomein van Zonnebeke. Een prachtig park wat onder meer het Memorial Museum Passchendaele 1917 huisvest. We slaan het museum over en gaan wat drinken in het restaurant van het domein, Koklikoo. Koklikoo heeft een heerlijk terras aan de achterkant, uitkijkend op het speelveld van het domein. Er zijn wat speeltoestellen en de kinderen kunnen er lekker ravotten. Het park is een mooie plek voor een stop op onze fietstocht. Vanuit dit park zijn ook verschillende wandelingen te doen die je kunt verkrijgen via de dienst van toerisme die ook op het kasteeldomein gehuisvest is. Sinds dit jaar is de kerktoren van Zonnebeke geopend voor het publiek. Vanaf de 40m hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

We stappen weer op de fiets en vervolgen onze route over het kasteeldomein. Eerst komen we langs de “poppygardens”. Dit deel van het kasteeldomein heeft zeven tuinen die de vorm van een klaproos hebben. Iedere klaproos is aangelegd door een land wat meevocht tijdens de slag van Passendale, een van de bloedigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Ieder land verwoord op zijn eigen manier de herinneringen aan deze slag. Bij de klaprozen zien we kleine wandelpaden, gedenkkruizen, kunstwerken en gedichten.

Onderweg komen we regelmatig informatieborden tegen die iets meer vertellen over het landschap en de Eerste Wereldoorlog. Dit deel van de fietstocht is erg leuk en afwisselend. Op het grintpad is geen ander verkeer, het is heerlijk rustig rijden door de velden.

Het beste van België - weekendje weg - genieten - blogverhalen - bloggers - bier in de Westhoek - brouwerijen
Westhoek
Onderweg: De Dreve

Tijd voor wat Vlaamse “boterhammen”. De Dreve is een klein Vlaams café met, tot grote vreugde van onze dochter, een speeltuin. Het café herbergt een klein museum. Terwijl onze dochter zich vermaakt in de speeltuin gaan we een kijkje nemen. Op de eerste verdieping zijn allerlei spullen te vinden uit de Eerste Wereldoorlog die voornamelijk te maken hebben met de zogenaamde “tunnelers”. Dit waren soldaten die lange tunnels groeven onder de vijandelijke linies om zo de vijand van onderen uit de grond de lucht in te blazen. Achter de Dreve ligt het Brothers in Arms monument. Hier worden alle broers geëerd die in de oorlog gestorven zijn. Het café zamelt geld in voor het project door een eigen biertje. Dat moeten we uiteraard proeven. Het Brothers bier van brouwerij Vanuxeem is een Belgisch blond dat speciaal voor de Dreve is gebrouwen.

Het beste van België - weekendje weg - genieten - blogverhalen - bloggers - Hill 60
Westhoek
Onderweg: Hill 60

We vervolgen onze 'Crossen door de bossen' tocht langs boerderijen, weilanden en bossen. Af en toe moeten we bij een klimmetje een klein stukje flink op de pedalen, maar niets al te stevigs. Onze dochter kan het goed aan. Van al dat fietsen hebben we een stevige trek gekregen. Bij restaurant Hill 60 stoppen we voor de lunch. Het restaurant is vernoemd naar de kunstmatige heuvel die er tegenover ligt. Hill 60 heeft een prima terras, waar we dankbaar op neerploffen. We bestellen een salade geitenkaas, frikandellen met friet & ketchup en een portie stoofvlees. De gerechten worden vlot geserveerd. Het is een smaakvolle lunch waarbij we voldoende krachten opdoen voor het volgende deel van de fietstocht.

Na de lunch is het tijd om de beroemde heuvel te verkennen. De heuvel is een zwaarbevochten plek uit de Eerste Wereldoorlog. Overal zie je nog bunkers, krater en mortier gaten. Dit is een van de plaatsen waar ondergronds zes bommen zijn ontploft. Dat is aan de enorme kraters nog goed te zien. De heuvel werd diverse malen over en weer door de Duitsers en Engelsen veroverd. Op het pad zijn verschillende koperen markeringen aangebracht, die de frontlinies van de Duitsers of geallieerden aangeven. Je krijgt hierdoor een goed idee hoe vaak het front enkele meters heen en weer schoof.

Vanuit Hill 60 is het maar een klein stukje fietsen naar de Palingbeek. Dit provinciale domein is een prachtig bosgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Er is een sterrenwacht en biologische kinderboerderij. We hebben vooraf een speurtocht opgehaald bij de toeristische dienst van Ieper voor de Palingbeek. Deze kun je ook bij het bezoekerscentrum kopen voor maar € 1.

Het beste van België - weekendje weg - genieten - blogverhalen - bloggers - speurtocht de Palingbeek - Ieper
Onderweg: speurtocht in de Palingbeek

We parkeren onze fietsen bij het cafetaria van het domein en starten onze speurtocht die heet “Zit er een vliegend konijn in het domein?”.  Via de kaart loop je een route door de Palingbeek. Bij ieder stopteken op de kaart is een dier waarvan je het hokje op de kaart mag openmaken. Hierachter zit een hint die je helpt het dier te vinden wat verstopt zit in het domein. Uiteraard is dat geen vliegend konijn. Onderweg zijn er verschillende speltips te vinden op de kaart. We komen een mooi uitzichtpunt tegen en knuffelen even met de ezels van het domein. Voor de speurtocht is onze dochter van elf net iets te oud, maar de kleintjes zullen er veel plezier aan beleven. Overigens zijn er bij de toeristische dienst nog acht speurtochten te verkrijgen, die allemaal in de buurt van Ieper te doen en beleven zijn. Een erg leuke manier om de omgeving te verkennen.

Nog meer speurtochten in de Westhoek

We pakken onze fietsen en gaan weer op weg naar Ieper. Het laatste stukje is bijna helemaal heuvelaf. Dit fietst lekker door. Onderweg passeren we enkele oude bunkers en verdedigingswerken rondom de stad. Nu inmiddels helemaal overwoekerd en groen. Via een tunnel door de oude stadswallen fietsen we Ieper weer in.

Bij Bikingbox leveren we onze fietsen weer in. De helling maakt het mogelijk zo naar binnen te rijden. Het is een echt wielrennerscafé. Je mag er namelijk met je racefiets naar binnen en hem achter in de tuin veilig parkeren, terwijl je in het café van een biertje kunt genieten. We hebben jammer genoeg geen tijd voor een biertje en gaan door naar de markt waar we het Yper museum vinden.

 

2. Yper Museum

Op naar het Yper museum. Dit is, net als het In Flanders Fields museum, gevestigd in de oude lakenhalle. Bij binnenkomst krijgen we allemaal een armband met een kattenpootje erop. Dit armbandje kun je gebruiken om verschillende opdrachten en spelletjes te doen in het museum. Voor onze dochter is er een extra opdracht. Ze moet de katten vinden die verstopt zijn in het museum.

Op zoek naar de katten en de historie van Ieper in het Yper Museum. Wat is dit een leuke plek! Onze dochter is op heel wat plaatsen en musea geweest in de wereld, maar deze krijgt een dikke tien. De expositie is mooi vormgegeven, heel kleurrijk en speels en erg uitnodigend. De bandjes zorgen ervoor dat je leuke en leerzame spelletjes doet, zodat je ook echt iets leert. Tof is een van de reuzenpoppen waar je zelf in mag kruipen. Je kunt onder een stadsplattegrond kruipen en je hoofd in de stad steken en veel meer. Op de eerste verdieping komen we alles te weten over de vroege geschiedenis van Ieper tot en met de middeleeuwen. We voelen aan de stoffen, onbewerkte wol en proberen op oude kaarten allerlei mooie tafereeltjes te vinden. Onderweg zijn we natuurlijk op zoek naar de verstopte katten.

Het Ieper museum is een erg leuk museum. Er zijn maar weinig musea die zo leuk interactief zijn voor kinderen. We hadden er nog uren rond kunnen lopen, maar willen nog wat van de stad zien en gaan weer terug naar de uitgang.  We leveren de bandjes in en onze dochter krijgt een aardigheidje omdat ze alle katten in het museum heeft gevonden!

 

3. Kattenjacht

Omdat de speurtocht speciaal bedoeld is voor kinderen laten we onze dochter ons gidsen. Ze tikt de eerste kat aan en komt direct de herkomst van Ieper als kattenstad te weten. Op naar de volgende kat. We moeten een beetje speuren, maar dat maakt de tocht wel leuk. Met de kattenjacht app is de stadswandeling ineens een stuk interessanter. Bij iedere ”kat” leren we wat meer over het verleden van Ieper, onze dochter loopt enthousiast met de telefoon in de hand van het ene naar het andere routepunt. We lopen via de lakenhalle en de Sint-Maartenskathedraal richting de oude stadswallen, deze klimmen we op en we doorkruisen voor de tweede keer vandaag de Menenpoort. Boven op de wallen is het leuk wandelen. Je hebt een mooi zicht over de stad en omgeving.

 

4. Last Post

Gisterenavond hebben we gezien hoe druk het kan zijn bij de last Post ceremonie. We lopen al om half 8, onder genot van ons ijsje, naar de Menenpoort toe. Mocht je denken dat je dan vooraan staat, dan heb je het mis. Onder de poort is het al een drukte van belang. Het staat al helemaal vol met belangstellende. De ceremonie in de Menenpoort wordt gehouden sinds 1928. Iedere avond klokslag acht uur wordt de last post geblazen als herinnering aan zij die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het beste van België - weekendje weg - genieten - blogverhalen - bloggers

Diner bij de Fonderie

De Fonderie is gevestigd in een oud fabriekspand, in vroeger tijden werden er de weefgetouwen gemaakt die belangrijk waren voor de lakenindustrie van Ieper. Dat het een oud fabriekspand is, zie je nog aan de hoge muren en de zwarte balken aan het plafond. Het is er gezellig en sfeervol. Het eten is heerlijk en we krijgen er een prima bijpassend wijntje bij geserveerd. De bediening is zeer attent en vriendelijk. Precies wat we nodig hadden na zo’n lange dag. Met een volle buik gaan we moe maar voldaan weer terug naar onze B&B

Het beste van België - weekendje weg - genieten - blogverhalen - bloggers - Memorial Museum Passchendaele 1917

Nog enkele tips van Jeroen:

  • Dépot: een mix van winkel en restaurant. De keuken biedt een gamma aan eigentijdse gerechten en Vlaamse klassiekers. Erg leuk is het shared dining concept.
  • Bellewaerde: attractiepark net buiten Ieper.
  • Speuren met Siper: Met deze leuke speurtocht ontdek je alles over de stadswallen van Ieper.
  • Memorial Museum Passchendaele 1917: naast een aantal informatieve zalen zijn er ook loopgaven en commandoposten nagemaakt zodat je een goed beeld krijgt van de veldslag.
  • Astrolab Iris: Astrolab Iris ligt op het Palingbeek domein. Iedere woensdag en zondagmiddag kun je hier terecht voor een uitgebreide uitleg over de sterrenhemel en het heelal.
Ontdek het Beste van België - De Westhoek

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF