Doen

.

Indlikse toeren in de Westhoek is een boek vol verzonnen verhalen waarin bekende figuren en Indliks schoon volk onvoorspelbare toeren meemaken. Als je zelf door het decor van dit boek wil toeren, dan leiden de tips aan het einde van elk hoofdstuk je naar indliks schone plekjes.

 

3 personages doen een 'klapke'  4 fragmentjes uit het boek

praktische info

 

 

 

3 personages doen een 'klapke'

 

Indlikse toeren in de Westhoek - Gina
Gina

Ik ben de gelukkigste vrouw van de Westhoek. In mijn eigen kapsalon! Wassen en drogen, kappen en klappen. Mijn klanten zeggen dat ik een muule van lientjes heb en kan pratelen gelijk een advocaat met een tondeuze. Mijn kleurplieksjes zijn gekend tot ver buiten de grenzen van de Westhoek. Dat komt natuurlijk omdat ik een hoofdrol speel in Indlikse toeren in de Westhoek.

 

Indlikse toeren in de Westhoek - Dr. Heuvelland

 

Dr. Heuvelland

Ik liep nog langs bij Irma van achter het bos. Ze was vermoeid, uitgeput en ze zat erbij gelijk een haring met zjere ogen. ‘En ik vollen hjeel d’n dag deure in slape,’ zei ze me. Ik gaf haar een doos pillen en zei: ‘Irma, je volt beter in slape dan in een pit.’

 

 

Indlikse toeren in de Westhoek - Pastoor Lemire
Pastoor Lemire

In de naam van de vader, de zoon en de kleinzoon. Ik ben de jongste telg van een familie die terug gaat tot in de middeleeuwen. We werden allemaal priester van vader op zoon om de mensheid ver van de zonde te houden en een plek in de hemel te bezorgen. Want in d’helle zijn de bierglazen van onderen open en de vrouwen toe. Deze blijde boodschap verkondig ik vanaf heden trouwens ook in het Neuwe Testament van de Westhoek: Indlikse toeren in de Westhoek.

 

 

Vier fragmentjes uit het boek

Indlikse toeren in de Westhoek - Duiventoren Lo

 

 

Jan liep naar de brouwerij aan de Caesarboom en kwam voorbij de Duiventoren. Die werd in 1710 door de monniken van de Sint-Pietersabdij gebouwd. Aan de binnenzijde van de toren zijn 1132 vakjes gemetseld als nesthokje voor duiven. De abdij zelf ontstond in de 11de eeuw. Na de verwoestingen van de Franse Revolutie werd het domein ingenomen door de parochiegemeenschap. In 1846 richtte de familie Verlende op die plaats brouwerij St.-Louis op. Hij was de oom van de later wereldberoemde Jules Destrooper.

Fragment uit Indlikse toeren in de Westhoek, hoodfstuk II, Vergeten gerstenat

 

 

 

Indlikse toeren in de Westhoek - pastoor bij sterfbed

Net op dat moment passeerde pastoor Lemire bij het calvariekruis aan de Zwartemolenstraat, met het Heilig Oliesel op weg naar Antoinette van de Kauwakkers. Die lag op sterven door een longontsteking nadat ze buitenshuis had gezeten zonder iets op haar hoofd, terwijl ze een muts aan het breien was voor haar kleinkind. Had Antoinette er zelf een aangehad, ze leefde nog. Wat kon het leven ongemeen hard zijn. Ik hoorde pastoor Lemire zeggen: ‘Vrienden, vrienden, Cyriel, André, Michel, aan de kant! Ik moetn deure! Antnette van de Kauwakkers is neurn lepel aan ’t wegsmijtn! Aan de kant! ’t Is dringend, ’t schijnt da ze zo zjeere achteruut goat, ze riekt ol noar de schuppe!’

Fragment uit Indlikse toeren in de Westhoek, hoofdstuk I,Blauwen in de wind

 

 

Indlikse toeren in de Westhoek - lege fles en glas

Onderweg zag hij ter hoogte van Café Het Vraagteken hoe Marceltje juist van bij de beenhouwer kwam met een halve kilo lever. In zijn dronkigheid stak hij die niet in zijn binnenzak, maar tussen hemd en vest.

Net toen Romain voorbijkwam, in het terugkeren van Ons Heeren Boompje in verband met zijn zere tanden, hief Marcel zijn arm op om iedereen een goeiendag te wensen. Op dat moment viel zijn lever op de vloer en sloeg Jenny vanachter haar toog een kreet: ‘zijn lever volt d’r uut!’ Vlug haalde iemand er dr. Heuvelland bij gehaald, die vaststelde dat het hier om varkenslever ging en dat Marceltje alleen maar een beetje buiten westen lag. Niet omdat zijn lever was uitgevallen, maar omdat hij zo zat was als een Zwitser. Hij liet Marceltje onder de biljarttafel leggen om zijn roes uit te slapen.

Fragment uit Indlikse toeren in de Westhoek, hoofdstuk IX, Dokter Heuvelland

 

 

Indlikse toeren in de Westhoek - snip

In 1902 kwam Eliane Verhaeghe als zevenjarig meisje op het kasteel van de Blankaart wonen om er de barones Melanie Verhaeghe gezelschap te houden…
…na het eten nam Eliane een blad papier en een pen uit het bureau van wijlen de baron en schreef haar eigen, kinderlijke Ode aan de Snip:
Snip, snip, snip,
je zit verstopt in riet en slib.

Snip, snip, snip,
ze zeggen: lekkerder dan kip.

Snip, snip, snip,
De allerlangste bek met stip.

Snip, snip, snip,
Onder de vogels ben je een VIP!

Fragment uit Indlikse toeren in de Westhoek, hoofdstuk VII,
het vogelkind

 

 

Indlikse toeren in de Westhoek

Praktische info

Boek 'Indlikse toeren in de Westhoek'

Auteur: Yves Bondue
Illustraties: Frans Dejonckheere
Uitgeverij Bibliodroom
ISBN: 9789492515391
Hardcover
Formaat: 26 x 19 cm
236 pagina’s
Prijs: € 24,95 - verkrijgbaar in de boekhandel en bij Bol.com

Alle verhalen uit dit boek zijn gekoppeld aan wandel- en fietsroutes in de Westhoek. Het is ook mogelijk om een muzikale vertelwandeling te organiseren rond één van deze verhalen, onder begeleiding van de auteur en zijn accordeon.
Meer info

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF