Doen
Wandelen
Natuur

Bedankt voor je inschrijving!

Bedankt voor jouw inschrijving. Jouw mini-magazine met leuke fiets- en wandeltips voor dit najaar is onderweg naar je mailbox.

Hieronder alvast een overzicht van de verschillende uitkijkpunten in de Westhoek. Van hieruit geniet je van mooie uitzichten op de diverse landschappen.

 

Binnen het project ‘Horizon 2025’ worden nieuwe uitkijkpunten gecreëerd, verspreid over heel West-Vlaanderen. Dit gaat zowel over nieuwe Uitkijktorens - Horizon 2025 - uitkijkpunten Westhoek - landschappen - vergezichten - Sint-Niklaastoren Veurnetorens als uitkijkpunten in bestaande gebouwen. Op deze manier kan je het mooie landschap vanuit de lucht bewonderen. De uitkijkpunten zijn gelegen langs het fietsnetwerk, zijn gratis toegankelijk en zijn goed bereikbaar.

Hieronder alvast een overzicht van torens die reeds zijn geopend binnen het project ‘Horizon 2025’ alsook enkele andere locaties waar je geniet van een mooi uitzicht over het Westhoeklandschap!

 

Uitkijktorens - Horizon 2025 - uitkijkpunten Westhoek - landschappen - vergezichten - Sint-Niklaastoren VeurneMouttoren Kinderbrouwerij Reningelst

De mouttoren van de voormalige Brouwerij-Mouterij Sint-Joris in Reningelst is gerestaureerd en opgewaardeerd tot uitkijkpunt. De toren maakt deel uit van De Kinderbrouwerij en biedt naast kinderen ook andere bezoekers een schitterend uitzicht op het dorp Reningelst, de vallei van de Grote Beek en de West-Vlaamse heuvelrug.

Meer info

Fietsroute vanuit de Mouterijtoren

 

Uitkijktorens - Horizon 2025 - uitkijkpunten Westhoek - landschappen - vergezichten - Sint-Niklaastoren VeurneOnze-Lieve-Vrouwkerktoren in Zonnebeke

Geniet van een panoramisch uitzicht op 40m hoogte. Op de tussenverdiepingen is er een tentoonstelling met informatie over de geschiedenis van Zonnebeke. Tal van historische elementen zijn nog zichtbaar aanwezig in het landschap. 

Meer info

Uitkijktorens - Horizon 2025 - uitkijkpunten Westhoek - landschappen - vergezichten - Sint-Niklaastoren VeurneBelvedèretoren Kemmelberg

Met zijn 159m is de Kemmelberg het hoogste punt van de Westhoek. Je ziet er zelfs Rijsel in de verte liggen (zo'n 30 km) en met de gratis verrekijker kan je nog verder kijken.

Meer info

Uitkijktorens - Horizon 2025 - uitkijkpunten Westhoek - landschappen - vergezichten - Sint-Niklaastoren VeurneDe Vredesmolen, Klerken

De Vredesmolen was in de Eerste Wereldoorlog een belangrijk observatiepunt. De toren is vrij toegankelijk en biedt een 360 graden panoramisch vergezicht.

Meer info

Belforttoren, Ieper

Breng een bezoekje aan het In Flanders Fields Museum in Ieper. Halfweg je bezoek kan je de belforttoren beklimmen en heb je een prachtig uitzicht op de stad met haar grote markt en het frontlandschap. In de verte zie je de West-Vlaamse bergen.

Meer info

IJzertoren, Diksmuide

Breng een bezoekje aan het Museum aan de IJzer in Diksmuide. Op de hoogste verdieping heb je een prachtig uitzicht op het polderlandschap, de stad Diksmuide en de IJzer.

Meer info

Kerktoren Oud-Stuivekenskerke (Diksmuide)

Tijdens de oorlog was deze kerktoren een belangrijke Belgische voorpost. Boven is er nu een platform met in het midden een cirkelvormige bronzen orïentatietafel met vijfendertig orïentatiepunten.

Oud Stuivekens 2, Stuivekenskerke

Entre-Deux-Monts, Westouter

Bezoek Entre-Deux-Monts en laat je leiden door wijnbouwer Martin Bacquaert. Proef de diverse soorten wijnen en geniet van een prachtig zicht op Poperinge en de Noordelijke Westhoek. Bij goed weer kan je zelfs de IJzertoren zien!

Meer info

Zicht op Loker vanop de Rodeberg, Westouter

Langs de Rodebergstraat in Westouter, thv hotel de Rêverie en Outside Travel, heb je een prachtig uitzicht op Loker, Dranouter en heb je een panoramisch vergezicht op Frankrijk. Het is één van de bekendste plaatsen in de Westhoek die je MOET gezien en gefotografeerd hebben. Ideaal plaatsje voor een selfie!

Hostellerie Kemmelberg

Het terras van Hostellerie Kemmelberg biedt een prachtig zicht op een hele reeks Heuvellandse dorpen. In de verte zie je zelfs de terrils van Lens. Je kan als niet hotelgast op het terras voor een drankje, maar meld je wel even aan bij de receptie.

Meer info

Den Hollemeersch, Heuvelland

Het terras van Den Hollemeersch biedt een prachtig zicht op de Heuvellandse dorpen. Je kan het restaurant via de weg bereiken om iets te drinken op het terras, maar het kan ook via het wandelnetwerk Heuvelland dat er net achter ligt (tussen knooppunt 72 en 89).

Meer info

Bezoekerscentrum Tyne Cot, Zonnebeke

Vanuit het bezoekerscentrum aan de Commenwealth begraafplaats in Passendale heb je door het venster een mooi uitzicht op de slagvelden en op Ieper.

Meer info

Polygonwood Cemetery, Zonnebeke

De begraafplaats ‘Polygon Wood’ in Zonnebeke ligt idyllisch ingesloten in de bossen. Als je de heuvel met het monument via de trappen beklimt, kan je de begraafplaats vanuit de hoogte bezichtigen. Een plaats van bezinning en landschappelijke schoonheid.

Kerktoren, Hooglede

Vanop de toren van de Sint-Amanduskerk hielden Duitse troepen tussen 1914 en 1918 de frontstreek Passendale-Langemark in de gaten. Ook in het dorp zelf ontging niets aan de controle van de bezetter. Beklim de kerktoren en ontdek het panoramisch uitzicht op de rondgang. In een informatieruimte geeft een digitaal scherm je toegang tot de oorlogsgeschiedenis van de gemeente. Een interactieve kaart, foto's en bijhorende teksten vertellen het verhaal van de kleine man in de Groote Oorlog. Bezoek (gratis) mogelijk op afspraak en na reservatie bij Infopunt Trimard.

Infopunt Trimard, Marktplaats 24 - T. 051 23 13 97
Sint-Amanduskerk, Marktplaats

Westfront Nieuwpoort

Bezoek Westfront Nieuwpoort en beklim via de trappen of de lift van binnen uit het Albert I-monument. Je hebt er een wijds uitzicht op de zee, de stad en het hinderland en kan bovenop het monument een rondje wandelen.

Meer info

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF