Doen

Culinaire fiets- en wandelroutes

In de Westhoek bevinden zich diverse culinaire fiets- en wandelroutes. Onderweg ontdek je heel wat leuke anekdotes in combinatie met een lekker streekproduct:

 

Heuvelland

Piconroute

'Picon Bière' en 'Picon Au Vin Blanc' is een gekend product hier in de grensstreek. Het is dan ook gekend van heinde en verre. Mensen komen specifiek naar hier omdat ze door hun grootmoeder of anderen verteld worden dat er hier goeie Picon is. Met de 'Heuvellandse piconfrontatie' maak je kennis met dit soms nog ongekende grensproduct.

Tijdens de Heuvellandse piconfrontatie leer je verschillende soorten bereidingen met Picon en leer je ook een stuk van de geschiedenis van het brouwsel. Het is een kennismaking met Picon en telkens krijg je een degustatie aangeboden. De tocht start in 'Redmonds Irish Pub' in Loker en de kruidendame Zientje neemt je mee op sleeptouw en vertelt meer over het gebruik van kruiden in drank en in de Picon. Samen met haar maak je dan ook de 'Picon Saison'. Daarna zoek je zelf je weg tot aan de volgende stop, het Narrenschip. Onderweg geniet je van prachtige stukjes Heuvelland die zeker de moeite waard zijn! Bij het Narrenschip word je getrakteerd op een 'Amer Commynes au vin blanc' en kan je genieten van de tentoonstelling 'De Narrenspiegel'. Na het Narrenschip ga je opnieuw zelf op zoek naar de weg tot aan de laatste stop, waar alles begon, De Redmonds. Hier worden je smaakpapillen een laatste keer geprikkeld door een 'Picon au vin blanc et rouge d'Heuvelland' en kan je deze rustig opdrinken tijdens wat volksspelen. 

Meer info

Smultocht

Heerlijke wandeling langs de mooiste plekjes en panorama's van Dranouter en Loker. Je krijgt alle instructies en gaat gewapend met een wegbeschrijving en wat toeristische info op pad. Bereid je voor op een stevige klimpartij op de Monteberg en een wondermooie afdaling met adembenemende vergezichten. Onderweg maak je kennis met enkele heerlijke streekproducten en hun biotoop. De wandeling eindigt in het eetcafé met Nouterse appeltaart en koffie voor de middagstappers en ovenkoekjes met streekbeleg voor de namiddagstappers.

Praktisch:
-Duur: 2u stappen, 1u smullen
-Vanaf 2 personen
-Prijs: € 15 pp.

Reservatie:
Muziekcentrum Dranouter
Dikkebusstraat 234 - 8950 Heuvelland
T. 057 44 69 33
info@dranoutercentrum.be - www.dranoutercentrum.be

 

Poperinge

Muzikale lekkerbekkentocht

Een verteller/muzikant en een zangeres nemen je mee voor een tocht langs mooie en boeiende plekjes in de binnenstad van Poperinge. Ze zingen liedjes die telkens weer inspelen op de verhalen die de locaties oproepen. De hopplukkers, de kantwerkers, de frontsoldaten en de meisjes van lichte zeden zijn maar enkele van de figuren die opduiken in de liedjes en vertelsels. Een Lekkerbekkentocht zonder proeverijen zou als een Poperings café zijn zonder bier. Onderweg kun je proeven van het vele lekkers dat het Hoppeland te bieden heeft: koekjes, kaas, paté, jenever, bier,...Wie wil kan na de tocht een streekgerecht als lunch of avondmaal boeken. Kortom, een tocht die al je zinnen betovert.

Praktisch:
-Duur: 3u
-Min. 10 pers. - max. 30 pers.
-Prijs: € 18 pp. + € 150/groep
-De wandeling kan zowel in de voor- als de namiddag. Niet mogelijk op maandag

Info en reservatie: Toerisme Poperinge, Grote Markt 1, T. 057 34 66 77 - toerisme@poperinge.be
 

Veurne

Culinaire wandelingen

KD's Tocht op zoek naar de slapersbank met picknick
In deze boeiende wandeltocht vol speelplezier nemen de Westhoek KD’s, Jaek en Nick, kinderen van 8 tot 12 jaar mee doorheen de stad. Aan de hand van verschillende opdrachten keer je terug in de tijd en ga ja op zoek naar de verdwenen slapersbank van de Veurnse Slaper.

Praktisch:
-Afstand: 3,5 km
-Prijzen: € 5 voor de KD’s tocht + picknick voor 2 pers.: € 25/4 pers.: € 35/6 pers.: € 50

Erfgoedwandeling met picknick
Veurne, monumenten- en boetestad. Een stevige brok architectuur, een snuifje cultuurhistorie en hier en daar wat “petite histoir” brengt de wandelingen op smaak. De vele monumenten vormen jaarlijks het decor voor de Boetprocessie, een eeuwenoude traditie. De route is bewegwijzerd met spijkers op de grond.

Praktisch:
-Afstand: 3,5 km
-Prijzen: € 2 voor de erfgoedkaart + picknick voor 2 pers.: € 25, 4 pers.: € 35, 6 pers.: € 50, 8 pers.: € 60


Culinaire wandeling
Tijdens deze wandeling ga je op zoek naar 3 typische Veurnse winkeltjes, die je telkens verrassen met hun huisspecialiteiten. Onderweg, terwijl je snoept en proeft, schotelt de gids je de leukste verhalen voor over de prachtige historische stad.

Praktisch:
-Duur: 2,5 tot 3u
-Prijs: € 14 pp. (proevertjes en gids inbegrepen)
-Min. 10 pers. - max. 30 pers.
-Deze wandeling is mogelijk van dinsdag t.e.m. zaterdag


Culinaire tocht kant- en klaar, Veurne

De gids neemt je mee op een ware culinaire verwentocht! Een stadswandeling waarbij een gids plaatselijke anekdotes en legendes vertelt in combinatie met een aperitiefje, een voorgerechtje, een hoofdgerecht en een typisch dessert in verschillende gezellige eetgelegenheden. Je doorkruist de stad op jacht naar 3 restaurants, van aperitief tot dessert.

Praktisch:
-Duur: 4u
-Prijs: € 55 pp.
-Deze wandeling kan zowel 's middags als 's avonds, in het weekend of in de week georganiseerd worden.


Culinaire fietstochten, Veurne

Kasteelroute
Ontdek de Veurnse pittoreske dorpjes en geniet van een lekkere picknick in het park rond het kasteel Beauvoorde.

Praktisch:
-Keuze uit 28 km en 39,5 km
-Prijs: € 31/2 pers., € 42 /4 pers., € 66/6 pers.
-Periode: tijdens het weekend en op feestdagen van 01/04 t.e.m. 31/10
Tijdens de paas- en zomervakantie ook op woensdag, donderdag en vrijdag.

Hoeveroute
Ontdek de pittoreske dorpjes rond Veurne en geniet van een heerlijke picknick op kaasboerderij Beauvoorse Walhoeve

Praktisch:
-Afstand: keuze uit 31,4 km en 39 km
-Prijzen: € 30/2 pers., € 54/4 pers., € 80/6 pers.
-Periode: dagelijks van 01/04 t.e.m. 31/10 (behalve op zondag)

Smultocht
Fiets door de rustgevende landschappen van de polders en geniet van een lokaal aperitiefje in Booitshoeke, een heerlijke “boerestutte” in Beauvoorde en een zoete Veurnse meringuetaart op de Grote Markt.

Praktisch:
-Afstand: 38 km
-Prijzen: € 26 pp.
-Periode: dagelijks van 01/04 t.e.m. 31/10 op dins-, vrij-, zater- & zondag
 

Info en reservatie: Toerisme Veurne, Grote Markt 29, T. 058 33 55 31 - infotoerisme@veurne.be

 

Happen en trappen

Een lekkere fiets- of wandeltocht in de Westhoek. Elke tocht gaat langs de mooiste plekjes van de streek.

Voor € 38,5 krijg je een vijfgangendiner en fiets- of wandeltocht. Een volledig dagprogramma waar alleen de drank niet is inbegrepen.

Ingetogen langs de Ieperboog

Stap op de fiets en maak op gepaste wijze kennis met de relicten van de Eerste Wereldoorlog. De Vlaamse keukens onderweg zorgen voor een smakelijke tussenstop.

Fietsroute: Verlekkerd op Veurne Ambacht

In het westen van West-Vlaanderen tussen oude adbijhoeven en pittoreske dorpjes ligt een waar fietsparadijs. Fietsen in Veurne Ambacht is fietsen door een prachtig polderlandschap met volop rust en ruimte.

Fietsroute: Dik genieten in Diksmuide

Van boterverleden tot bunkerstelsel, van vestingstad tot vogelparadijs. Aan het voormalige IJzerfront wisselen natuur en cultuur elkaar af. Trap mee door Diksmuide en laat de omgeving de rest doen.

Fietsroute: Langs de broeken van de IJzer

Een broek is hier niet iets wat je aantrekt, maar een laag-gelegen natte weide. Het slot van de rit brengt je langs de Sint-Sixtusabdij, waar het beste bier van de wereld wordt gebrouwen.

Wandelroute: The Road to Passchendaele

De monumenten en gedenkplaten doen je stilstaan bij hoe het hier honderd jaar geleden was. Het is de prachtige natuur die herstel symboliseert. In de voetsporen van het verleden, genieten we van het heden.

Info en reservatie: www.happenentrappen.be - www.happenenstappen.be

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF