Kunst en cultuur in de Westhoek
Agenda
Doen
Cultuur & erfgoed

Een zomer vol kunst

De Westhoek bruist en leeft, ook op cultureel vlak! Ontdek en laat je verrassen tijdens het unieke beeldjesproject 'ComingWorldRememberMe', het Kunstenfestival Watou, de beelden- en poëzieroute in Lo-Reninge, Stad Onderstroom in Diksmuide of de zomertentoonstelling 'Een lach...een traan' in Koekelare.

 

COMINGWORLDREMEMBERME

ComingWorldRememberMe - beeldjesproject Koen Vanmechelen - kunst in de Westhoek - Provinciedomein De Palingbeek600.000 namen - 600.000 beeldjes

Nog tot en met 11 november 2018 kan je in het provinciedomein De Palingbeek de grote kunstinstallatie van Koen Vanmechelen gaan bezoeken. Elke beeldje staat voor één van de 600.000 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in België. ComingWorldRememberMe doet ons herinneren aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen.

Meer info

______________________________________________________________________________________________________________________

Kunstenfestival Watou

Kunstenfestival Watou - Poperinge - Kunst in de Westhoek"Over het verlangen en de troost"

Van 30 juni t.e.m .2 september kan je in het grensdorp Watou terecht voor de 38ste editie van Kunstenfestival Watou. 

Met als overkoepelend thema 'Over het verlangen en de troost' brengt vzw Kunst verzamelde verhalen van kunstenaars en dichters samen langs het parcours doorheen het dorp. Het essay 'Het wankele evenwicht van het verlangen' dat schrijver/dichter Bernard Dewulf eerder schreef voor De Standaard dient als inspiratie voor de geselecteerde kunstenaars, schrijvers en dichters. Bernard zal dit essay, dat voornamelijk over ‘het verlangen’ gaat, aanvullen met een essay over ‘de troost’.

Voor de jongste bezoekers is er een leuk kinderparcours uitgewerkt. 

Meer info – www.kunstenfestivalwatou.be 

____________________________________________________________________________________________________________________

Beelden- en poëzieroute, Lo-Reninge

"Van hiphop tot keramiek, van rap tot poëzie"

Beeld- en poëzieroute Lo-Reninge - Westhoek - Kunst in de WesthoekVan 30 juni tot en met 15 september kan je met de fiets of te voet het mooie landschap en het waardevolle erfgoed van Lo-Reninge gaan ontdekken. Onderweg krijg je heel wat culltuur voorgeschoteld.

De tentoonstellingen zijn gratis en in het VVV-kantoor kan een kaartje met de tochten en wat uitleg bij de werken worden afgehaald.


Urban culture in de boerenbuiten/Klavertjevierfietsroute

De Stroate uit Kortrijk is ‘s lands eerste officiële hiphopacademie, opgericht in 2016. Het is een creatief, sociaal en educatief centrum voor en door jongeren, waar kansen en zelfontplooiing centraal staan.

Het uitgebreide aanbod bestaat uit workshops en evenementen die het hele spectrum van de hiphopcultuur beslaan. Rappen, deejayen, breakdance, beatbox, graffiti … Alle elementen onder één dak, in een jongerenwerking!

Samen met VVV Lo-Reninge werkte De Stroate in april 2018 mee aan ‘Keep it on the Lo’. Een hiphopevent met workshops, de allereerste West-Vlaamse-rapwandeling en een concertavond met Brihang in vakantieverblijf Hof ter Lo.

Deze samenwerking resulteerde meteen ook in 12 graffitiwerken, gemaakt door 4 leden van het 11-koppige West-Vlaamse Lost Flammos-collectief. Hun pieces over de Westhoek zullen deze zomer langs het fietsgedeelte van de Beelden- en Poëzieroute te zien zijn. Street art in de natuur!


Kunst in de kerk(en)

In de kerken van Noordschote en Lo vind je werken van de Kunstacademie Poperinge. Onder leiding van Trui Chielens en Valentine de Meester creëerden de leerlingen een ‘zee’ van kunst. In Pollinkhove en Reninge zie je kunst van de leerlingen van WAK Koksijde. Leerkracht Koen Westerduin begeleidde een aantal leerlingen naar een mooi pallet beeldende kunst.


Noordoverwandelroute: Kunst als leidraad op een pad vol poëzie!

Ook deze keer krijgt talent een podium in en om de kern van Lo. Kunstenaars die zichzelf nog aan het vormen zijn en hun eigen weg zoeken binnen de grote kunstwereld. Hiervoor werken we samen met enkele lokale kunstacademies en hun cursisten. Zo worden werken tentoongesteld van cursisten uit de Kunstacademie van Poperinge en van WAK Koksijde.

Naast dit ‘jong’ talent krijgen ook een aantal kunstenaars die hun sporen al hebben verdiend een stek in deze unieke route. De keuze van de poëzie lag opnieuw bij Wim Chielens die steevast erin slaagt om een aantal parels uit de dichtkunst te laten blenden met de innerlijke kracht van Lo-Reninge.

 

Meer info: VVV Lo-Reninge, Markt 17a, 8647 Lo-Reninge – www.lauka.be - info@lauka.be - 058 28 91 66

Openingsuren: 9u30 u – 12 u en 13 u – 17 u. In juli en augustus ook open op zondag

___________________________________________________________________________________________________________________

STAD ONDERSTROOM, DIKSMUIDE

Stad Onderstroom is niet zomaar een festival. Met dit prikkelende format haalt 4AD sinds 2001 Diksmuide en omstreken uit de jaarlijkse zomerslaap. In het aanbod zit een mix van gratis culturele activiteiten zoals concerten, openluchtfilms, exposities, theater en literatuur, zodat ook de thuisblijvers niet op hun honger moeten zitten.

Programma 2018:

Restaurant Stroomloos

In het openluchtrestaurant doet kok Tijl (Water en Vuur) lokaal, bio en fairtrade alle eer aan. Er wordt binnen een bepaald thema gekookt volgens oogst, vangst en inspiratie van de dag. We genieten stroomloos doch vol energie van samen te eten tussen de bloemen, met zicht op Beerstblote en gekoppeld aan de expo STROOM/LIJN. Er zijn slechtere plaatsen om te aperitieven.

Kunst kan de wereld vast niet redden, maar ze kan wél heerlijk smaken. Al is het vaak goed slikken.

Praktisch:
Op woensdag 11, 18 en 25 juli, 1, 8, 22 en 29 augustus, telkens van 19u – 23u.
Locatie: bloemenweide achter oude Broederschool, ingang via oude Broederschool (Oostendestraat 9, 8600 Diksmuide).
Menu, prijzen, reservatie en meer info: www.waterenvuur.be

____________________________________________________________________________________________________________________

Zomertentoonstelling 'EEN LACH...EEN TRAAN', Koekelare

Zomertentoonstelling 'Een lach...een traan' - koekelare - Westhoek - Kunst in de Westhoek‘Een lach & een traan’ is het thema van de tweejaarlijkse zomertentoonstelling. Kunst met een lach en een traan als metafoor voor het leven, want vreugde en verdriet maken er onlosmakelijk deel van uit en beïnvloeden dus ook kunstenaars. Een lach en een traan, de essentie van het leven én van kunst.

In deze editie van onze zomertentoonstelling willen we je graag laten stilstaan bij de basisgevoelens. We hopen dan ook dat sommige kunstwerken je weten te beroeren, maar andere dan weer even goed een glimlach op je gezicht toveren of moet je huilen van het lachen…

De kunstenaars op een rijtje

Laurent Geers zijn voluptueuze vrouwen floreren aan het gemeentehuis en in de tuin van Huis Proot.

Alain Cool zijn werk ‘De bode van de zomer’ kan je bewonderen op de Brouwerijsite.

Het grafisch werk, De Groote Oorlog hertekend, van Linda Wyffels kan je bekijken in de Käthe Kollwitz toren (niet rolstoeltoegankelijk).

Nikola (IOA) Hendrickx zijn cartoons kan je zien in het Fransmansmuseum.

De verrassende assemblagekunst van Patrick Steen kan je zien op de Lange Max site.

Wim De Cauter zijn werk kan je bewonderen in de tuin van Huis Proot en in de Tuin van de Hoop achter de Brouwerijsite.

Kom ook een kijkje nemen in het museum en laat je beroeren door de werken van Käthe Kollwitz op de eerste verdieping van CC De Brouwerij.

Unieke locaties

Alle kunstwerken staan op unieke locaties: een gerestaureerde brouwerij (CC De Brouwerij), een gerenoveerde dokterswoning in Belle Epoquestijl (Huis Proot) of een voormalig boerenerf dat werd omgetoverd tot een niet te missen site voor de WOI-toerist (Lange Max Museum). Of je komt op plaatsen die normaal gezien niet voor het publiek toegankelijk zijn.

Laat je lach of traan plakken

Tijdens onze zomertentoonstelling nodigen we jou ook uit om jouw lach of traan te delen. Noteer op een post-it in CC De Brouwerij wat jouw emoties heeft beroerd en plak het op onze post-itwall.

Laat je gevoelens alvast de vrije loop & geniet van onze zomertentoonstelling!

Meer info: Toerisme Koekelare, Sint-Maartensplein 15B, 8680 Koekelare - cultuurentoerisme@koekelare.be - www.toerismekoekelare.be - T. 051 56 61 08