Agenda
Doen
Cultuur & erfgoed

Een zomer vol kunst

De Westhoek bruist en leeft, ook op cultureel vlak! Ontdek en laat je verrassen tijdens

 

Kunstenfestival Watou

"Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt"

Kunstenfestival Watou - Westhoek - niets bestaat dat niet iets anders aanraaktVan 29 juni t.e.m .2 september kan je in het grensdorp Watou terecht voor de 39ste editie van Kunstenfestival Watou. 

Met als overkoepelend thema "SAUDADE - Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt brengt" vzw Kunst er ook tijdens deze 39ste editie van het belevingsfestival verzamelde verhalen van kunstenaars en dichters samen langsheen het parcours doorheen het dorp. Het tot nu toe onvertaalbare ‘Saudade’ is Portugees en staat voor een manier van zijn. Het omvat de voortdurende onzichtbare aanwezigheid van onbestemde weemoed en de eindeloze zoektocht naar iets waaraan we niet eens een welomschreven herinnering hebben. De mijmeringen die het woord oproept, komen neer op heimwee, nostalgie en weemoed met een niet concreet aanwijsbare oorsprong.

Voor de jongste bezoekers is er een leuk kinderparcours uitgewerkt. 

Meer info – www.kunstenfestivalwatou.be 

____________________________________________________________________________________________________________________

Beelden- en poëzieroute, Lo-Reninge

Beelden- en poëzieroute Lo-Reninge - kunst en cultuur in de Westhoek - zomer in de WesthoekIn het centrum van Lo kun je verschillende werken van 16 kunstenaars ontdekken die staan opgesteld langs een parcours van 2 km. Onderweg kan je ook een 4-tal gedichten beluisteren, ingesproken door Trui Chielens en geselecteerd door Wim Chielens.

De beelden- en poëzieroute loopt van 29 junu tot 15 september en start aan Lauka, Markt 17a in Lo. Het thema dit jaar is 'wol'.

 

Lees meer

 

___________________________________________________________________________________________________________________

STAD ONDERSTROOM, DIKSMUIDE

Stad Onderstroom is niet zomaar een festival. Met dit prikkelende format haalt 4AD sinds 2001 Diksmuide en omstreken uit de jaarlijkse zomerslaap. In het aanbod zit een mix van gratis culturele activiteiten zoals concerten, openluchtfilms, exposities, theater en literatuur, zodat ook de thuisblijvers niet op hun honger moeten zitten.

Programma 2019:

Restaurant Stroomloos

In het openluchtrestaurant doet kok Tijl (Water en Vuur) lokaal, bio en fairtrade alle eer aan. Er wordt binnen een bepaald thema gekookt volgens oogst, vangst en inspiratie van de dag. We genieten stroomloos doch vol energie van samen te eten tussen de bloemen, met zicht op Beerstblote en gekoppeld aan de expo STROOM/LIJN. Er zijn slechtere plaatsen om te aperitieven.

Kunst kan de wereld vast niet redden, maar ze kan wél heerlijk smaken. Al is het vaak goed slikken.

Praktisch:
Op zondag 28 juli en 18 augustus telkens om19u.
Locatie: oude Bloemmolens - Beerstblotestraat 1, 8600 Diksmuide
Aperitief en diner: € 40 incl. dranken
Meer info: www.waterenvuur.be

____________________________________________________________________________________________________________________

Vlaamse Meesters in Situ

Vlaanderen is de bakermat van heel wat Europese kunst en cultuur. Daar mogen we best fier op zijn! Al sinds de Middeleeuwen dwingen de Vlaamse Meesters internationaal bewondering af met hun vakmanschap, creativiteit en technische innovaties. Zij trokken de wijde wereld in als de beste ambassadeurs van onze Vlaamse cultuur en zijn dat vandaag nog steeds.
 

400 jaar Vigor Boucquet Veurne-Nieuwpoort

In Veurne en Nieuwpoort ontdek je binnen Vlaamse Meesters in Situ de kunstwerken van de vergeten Veurnse kunstenaar Vigor Boucquet, deze viert dit jaar precies zijn 400ste verjaardag.

Hij wordt vooral als portretschilder geroemd. In tijden van de Spaanse bezetting in Veurne heeft hij de kans enkele Spaanse soldaten te portretteren. Dit zorgt er voor dat hij het werk ‘De Vaandrig’, of soms ook ‘De Standaarddrager’ genoemd, schildert. Dit werk is momenteel te bewonderen in het Parijse Louvre en hangt tussen Van Eyck, Rubens en Breughel, wat van hem een echte Vlaamse Meester maakt.

3 werken uit de 17de eeuw in de kijker

Op 3 plaatsen (Nieuwpoort, Veurne en Wulveringem) wordt telkens één merkwaardig schilderwerk in de kijker gezet. Ga voor het werk zitten aan de infokiosk en ontdek meer over het werk, de kunstenaar, de locatie, … aan de hand van een filmpje, audio en tekst.

Het oordeel van Cambyses

Onze-Lieve-Vrouwekerk, Nieuwpoort Stad
 

Christus wast met zijn bloed de zielen uit het vagevuur vrij

Sint-Walburgakerk, Veurne
 

Jezus te gast bij Simon met Maria Magdalena

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, Wulveringem
 

Speel de Escape Game ‘Vigor Boucquet’ en treedt binnen in het atelier van deze Vlaamse Meester

Tussen 1 juli en 30 september kan je in het Stad- en Landshuis van Veurne terecht voor een tijdelijke escape room over de Vlaamse Meester Vigor Boucquet. Je keert zo’n 342 jaar terug in de tijd en stapt binnen in zijn schildersatelier.  Vigor is bezig aan zijn laatste, tot op heden nog geheime, werk met een mysterieuze boodschap. Ontdek jij de boodschap?

Duur: 30 minuten
Spelers: 2 – 6
Leeftijd: 7 - 77 jaar
Prijs: € 5/speler
Adres: Cultuur&Toerisme Veurne, Grote Markt 29, 8630 Veurne


Vigor Boucquet en (hedendaagse) kunst staan centraal tijdens fietsroutes ‘Vlaamse Meesters in Situ’

Door Toerisme Veurne en Toerisme Nieuwpoort worden 2 fietsroutes aangeboden (44km en 77km). Tijdens het fietsen maak je kennis met diverse kunstwerken van Vigor Boucquet aan de Westkust en het Veurnse hinterland. Naast Boucquet brengt de fietstocht, doorheen pittoreske dorpjes met soms merkwaardige kerkjes en kappelletjes, je ook in contact met andere (hedendaagse) kunstenaars.

Fietsroutes gratis te verkrijgen bij toeristische diensten in Veurne en Nieuwpoort.


Stadswandeling: Vlaamse Meesters in detail

Maak je liever een leuke wandeling door het historische centrum van Veurne? Vraag dan naar wandelroute ‘Vlaamse Meesters in detail’. De Veurnse kunstenaarsgroep ‘Het Zonnepalet’ laat je tijdens een 2km lange wandeling kennis maken met 12 verrassende details uit meesterwerken van Vlaamse Meesters.

Gratis te verkrijgen bij Toerisme Veurne

_________________________________________________________________________________________________________________

Letterenfestival Beauvoorde

Letterenfestival Beauvoorde - Westhoek - Veurne - kunst - poëzieVan 3 tot en met 7 juli 2019 zal in het dorpje Beauvoorde (Veurne) voor het eerst het gloednieuwe Letterenfestival Beauvoorde plaatsvinden. Kasteel Beauvoorde is de uitvalsbasis en het jaarlijkse evenement KANTeLing wordt het startschot van de eerste editie. Tijdens het festival ontvouwt zich in Beauvoorde een literair programma waarin iedereen die iets met mooie woorden heeft, zijn gading vindt.

Kom mee genieten van proza en poëzie, maar evengoed van muziek en theater tijdens het vijfdaagse Letterenfestival.

Bekijk het volledige programma

Kasteel Beauvoorde
Wulveringemstraat 10
8630 Veurne

___________________________________________________________________________________________________________________

Kunstwandeling WaTuKu, Gits (Hooglede)

5 juli t.e.m. 18 augustus 2019

Wandelen Tussen Kunst, beter bekend als WaTuKu.`

Gits, centraal gelegen in West-Vlaanderen, verwelkomt een dertigtal kunstenaars uit alle windstreken van de provincie. De tentoonstelling is gratis en permanent toegankelijk. Een catalogus leidt je langs alle kunstwerken. De catalogus kan aangekocht worden bij de plaatselijke handelaars rond het marktplein. De route start op de markt van Gits en kronkelt rond de dorpskern.

De wandeling is ongeveer 2,5 km lang. Met Watuku mikt de organisatie niet enkel op de kunstliefhebber, maar ook de wandelaar die wil genieten van een leuke wandeling door Gits is van harte welkom.

Alle werken staan op verschillende buitenlocaties. De wandeling dompelt je onder in de unieke wereld van monumentale beeldende kunst.
Keer op keer komt de kunstliefhebber tot dezelfde conclusie: er zit talent in de provincie West-Vlaanderen !

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF