Locre cemetery
De Groote Oorlog

Even stilstaan bij de groote oorlog

De Westhoek was in het verleden het decor van verscheidene oorlogen en veldslagen. Zo was het gebied in de 17de eeuw voor lange tijd in handen van de Spanjaarden. Later werd het door de Franse troepen van Lodewijk XIV veroverd en voorzag de Franse architect Vauban verschillende steden van nieuwe vestigingswerken. De Groote Oorlog had de meeste impact op de Westhoek en haar bewoners. Hier lag de frontlinie. In de Westhoek liggen veel oorlogsmonumenten, militaire begraafplaatsen, musea en andere overblijfselen die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.

militaire begraafplaats

Beklijvende begraafplaatsen

In de Westhoek liggen honderden kleine en grote begraafplaatsen verspreid, met graven van soldaten uit de hele wereld. Het meeste begraafplaatsen liggen er van het Britse gemenebest, maar ook Franse, Duitse en Belgische begraafplaatsen liggen verspreid in het landschap.

Meer info...

HIll 60 ieper wereldoorlog

WO I landschapssites

Het landschap van de Westhoek staat vol met littekens uit de Eerste Wereldoorlog. Het landschap is op vandaag de laatste getuige van de gruwel die er honderd jaar geleden plaats vond. Mijnkraters, loopgraven en memorial gardens zijn op vandaag serene oorden van herdenking.

Meer info...

papavers poppies fietsen

WO I fietsroutes

Er liggen een 12-tal WO I- fietsroutes verspreid over de hele Westhoek. Ze zijn gemiddeld 40 à 50 km lang en zijn bewegwijzerd met bruine zeshoekige bordjes. Ze brengen je langs musea, begraafplaatsen, loopgraven, monumenten en landschapssites.

Meer info...