Doen

Frankrijk à la Flamande

De grens tussen Vlaanderen en Frankrijk is in de Westhoek net iets vager dan in andere contreien. Het lijkt wel alsof Frans-Vlaanderen en de Westhoek voorgoed met elkaar verstrengeld willen blijven. Frans en Vlaams wordt er vlot gewisseld en iedereen hopt van de ene naar de andere kant. Hoog tijd dus om zelf op ontdekking te trekken en Frans-Vlaanderen te verkennen!

Catsberg fietsen

Nieuw fietsnetwerk Frans-Vlaanderen

De toeristen die verblijven in Poperinge en Heuvelland kunnen gemakkelijk fietsen richting Frankrijk dankzij het nieuwe fietsnetwerk in Frans-Vlaanderen. De fietsnetwerkkaart is te verkrijgen bij de diensten van toerisme in Frankrijk en in de Westhoek.

Meer informatie

Cassel - Frans-Vlaanderen - aan de Schreve - Westhoek - grens

Het historische en pittoreske Cassel

Het Franse Kassel is een stad van authentieke schoonheid. Van een kerk in Vlaams-gotische stijl tot de met kasseien belegde Grote Markt, je voelt je meteen op je gemak in deze charmante stad. Als je de top van de Kasselheuvel kan bereiken, de hoogste top van het Vlaamse Heuvelland, heb je een fenomenaal zicht op de regio.

Het Franse stadje werd in 2018 verkozen tot het 'favoriete dorp van de Fransen' (village préféré).

Meer informatie over Cassel

Musée de Flandre in Cassel

Het museum heropent de deuren vanaf 29 mei 2020. Gelieve vooraf je bezoek telefonisch te reserveren via 03 59 73 45 59.

Dit museum bevindt zich in één van de mooiste Vlaamse gebouwen (uit de 16de eeuw). Met enkele meesterwerken van onder andere Jan Fabre en Pieter van der Heyden (16de eeuw) streeft het museum ernaar om de Vlaamse kunst onder de aandacht te brengen. Het gebouw, dat een mix is van renaissance en Vlaamse bouwkunt, en de tuin met panoramisch zicht op de streek, zijn op zich al een reden waarom je dit moet gezien hebben!

Meer info over Musée de Flandre

 

Musée de Flandre - Cassel
Bergues - Frans-Vlaanderen - UNESCO - over de schreve - Westhoek - over de grens

 

Vestingstad Bergues

Bergues, een stad van vestingen, een belfort met beiaard en een fameuze filmstatus. Laat je verwonderen door de architectuur van de omwalling, gebaseerd op de plannen van Vauban, het belfort dat UNESCO Werelderfgoed is en de locatie waar de Franse klassieker 'Bienvenue Chez les Ch'tis' werd opgenomen.

Meer info over Bergues

Esquelbecq, Vlaams dorpje

Esquelbecq is een dorp dat zijn landelijk karakter heeft kunnen bewaren terwijl het tegelijkertijd zeer actief was. Omringd door de IJzer en omgeven door eiken, heeft het sedert 2009 het label "Village Patrimoine" omwille van zijn opmerkelijk architecturaal erfgoed, waaronder een kasteel als historisch monument geklasseerd sedert 1987 en is het ook gekend als “boekendorp” (village du livre).  Zijn kerk, type hallenkerk is sedert 1945 geklasseerd als historisch monument. Drie kapellen vervolledigen dit architecturale geheel en accentueren het karakter van het Vlaams dorp. Hier wordt ook het biertje ‘La blonde d’Esquelbecq’ gebrouwen.

Meer informatie over Esquelbecq

Kasteel Esquelbecq - Frans-Vlaanderen
Potjevleesch - streekproducten - proeven - aan de schreve - Westhoek - Frans-Vlaanderen

 

Carbonade Flamande en Potjevleesch

Genieten van een Carbonade Flamande en Potjevleesch in een van de Estaminets Flamands.
In de volkscafés in Frans-Vlaanderen is het zalig vertoeven. Het rustieke interieur en streekproducten als carbonade Flamande en Potjevleesch maken de 'estaminets' een plek waar gezelligheid en gelukzaligheid de basisnormen zijn.

 

Proeven van een picon in Frans-Vlaanderen

Picon is dé aperitiefdrank bij uitstek in Frans-Vlaanderen en de Westhoek. Als je nu naar Bailleul of Bergues of eender welke stad of dorp in Frans-Vlaanderen gaat, in zowat elk café zal je een heerlijke 'picon maison' kunnen bestellen. Nergens ter wereld zal je beter vinden. Nog niet overtuigd? Ga dan zeker eens de grens over en proef de heerlijke picon.

Picon - Westhoek - over de schreve
Wandelen aan de Schreve - wandelnetwerken - Frans-Vlaanderen - Westhoek

Wandelen aan de Schreve

Zet je beste beentje voor op één van de grensoverschrijdende wandelnetwerken. Van knooppunt tot knooppunt stippel je je eigen route uit. De netwerken liggen in de mooiste wandelgebieden van Noord-Frankrijk en de Westhoek:

- Wandelnetwerk Kasselberg
- Wandelnetwerk Heuvelland
- Wandelnetwerk Hoppeland
- Wandelnetwerk IJzervallei

Meer informatie over de wandelnetwerken

Abdij van de Catsberg

Mont des Cats, of Catsberg, is een 150 meter hoge berg, vlabij het Franse dorpje Godewaersvelde. Bovenop pronkt het trappistenklooster. In 1831 verlieten 4 Vlaamse monniken deze abdij en vestigden zich bij een kluizenaar in Westvleteren. Zij richtten samen de Sint-Sixtusabdij op, vandaag wereldberoemd om haar trappistenbier. Sinds kort heeft ook de abdij van Catsberg een eigen bier, de 'Mont des Cats'. Er is ook een kloosterwinkel aanwezig.

Catsberg abdij

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF