Wandelen

Herfstwandelingen

Ieder seizoen heeft z'n charme, zo ook de herfst. Als de bladeren van de bomen transformeren in de roodgele pracht, dan kriebelt het om een boswandeling te maken en de frisse najaarsgeur van paddenstoelen op te snuiven.

Hierbij een aantal herfsttips om te wandelen in het bos. Vergeet vooral ook niet even te pauzeren om de dorst te lessen!

Veel wandelplezier!

Sint-Sixtusbossen, Vleteren

Sint-Sixtusbossen, VleterenDe Sixtusbossen bevatten heel wat bijzonderheden. Kom de dikste eik uit de streek ontdekken en geniet van de bijzondere roep van de wielewaal of van het waterspel van de vinpootsalamander. Kinderen kunnen zich uitleven in de speelzone.

De bossen strekken zich uit op de heuvelrug ten noordwesten van Poperinge en behoren toe tot de gekende Sint-Sixtusabdij.

Ligging: ingang met parkeermogelijkheid, Leeuwerikstraat, 8640 Vleteren

WANDELTIP
Sint-Sixtus wandelrouteSint-Sixtuswandelroute

Het landschap is lichtglooiend en de route maakt gebruik van kerkwegels, graspaden en landelijke wegen.

Km: 7,1
Startplaats: In de Vrede, Donkerstraat 13, 8640 Vleteren

MEER INFO + ROUTE BESTELLEN

 

LEUKE STOPS ONDERWEG
Het Jagershof PoperingeHerberg Canada, Proven (Poperinge)

Vlakbij de Canadabossen en kort bij de wandelroute vind je deze gezellige hoeve. Kom proeven van versgebakken pannenkoeken of smakelijke grillades. Voor de kinderen is er een toffe speelweide.

MEER INFO


In de Vrede VleterenIn De Vrede, Westvleteren (Vleteren)

Alleen hier kan je tijdens je wandeling proeven van het beste bier ter wereld. Voor je vertrekt mag je het winkeltje niet vergeten: streekproducten, Paterskaas en Kruydekoecke staan er samen met de trappisten op jou te wachten.

MEER INFO

_________________________________________________________________________________________________________________________

De PALINGBEEK, ZILLEBEKE (IEPER)

De PalingbeekHet provinciedomein De Palingbeek is gelegen in een oase van groen. Een ideale locatie om mooie herfstwandelingen te maken, geschikt voor jong en oud. Hier zijn nog verschillende landschappen waarneembaar, die met hun bom- en mijnkraters getuigen van de woelige oorlogsjaren. Hier en daar zijn ook betonconstructies en restanten ervan te bespeuren.

Ligging: parkeermogelijkheid aan de Palingbeekstraat 18, 8902 Zillebeke (Ieper).

WANDELTIP
Wandelnetwerk IeperboogWandelnetwerk Ieper

Het provinciedomein De Palingbeek, de Verdronken Weide en Zillebekevijver vormen de basis van dit wandelnetwerk. Ga op stap door de glooiende landschappen, de weiden, de hagen, poelen, mooie hoeves en de typische dorpen van de Westhoek.

Km: ruim 100 km
Startplaats: het wandelnetwerk is bewegwijzerd met knooppunten, waardoor je op diverse locaties kan starten.

BESTEL DE WANDELNETWERKKAART

 

LEUKE STOPS ONDERWEG / IN DE BUURT
Restaurant De Palingbeek IeperDe Palingbeek, Zillebeke (Ieper)

Tijdens je wandeling kan je hier even halt houden voor een lekker dessert. Een aanrader zijn de artisanaal vers gebakken pannenkoeken.

MEER INFO

 

Hill 60, Zillebeke (Ieper)

Zin in de ambachtelijke Vlaamse keuken? Dan ben je bij Hill 60 aan het juiste adres. ’s Middags en ’s avonds geniet je van heerlijk gekruide klassiekers. In de namiddag kan je smullen van het huisbereide roomijs of een warme pannenkoek.

MEER INFO
 

Au Gourmand, Ieper

Deze ambassadeur van ‘Het Lekkere Westen’ kan ieders hartje bekoren. De echte Belgische gerechten worden steevast bereid met streekproducten uit de Westhoek. Overtuigd van de kunsten van de chef? Neem dan een geschenkverpakking mee en blijf thuis nog even verder genieten.

MEER INFO

_________________________________________________________________________________________________________________

HET HELLEGATBOS, WESTOUTER (HEUVELLAND)

HellegatbosDit bos laat je aangenaam verrassen met zijn natuurpracht, diversiteit en mooie vergezichten. De naam verwijst naar een diep ‘ravijn’ onderaan de heuvelflank (het ‘gat’ in de helle, ‘helle’ betekent ‘heuvel’). Samen met de kinderen kan je het domein verkennen met de speurtocht ‘Dader gezocht in het Hellegatbos’. Een deel van het bos is ook ingericht als speelbos en je vindt er de speelberg De Kosmos.

Ligging: ingang met parkeermogelijkheid aan de Rodebergstraat, 8954 Westouter (Heuvelland).

WANDELTIP
Wandelnetwerk HeuvellandWandelnetwerk Heuvelland

Stappen op en rond de heuvels van de Westhoek, het zal je geen moment vervelen. Het netwerk spreidt zich over de West-Vlaamse Bergen en over een stukje Frans-Vlaanderen.

Km: 270
Startplaats: het wandelnetwerk is bewegwijzerd met knooppunten, waardoor je op diverse locaties kan starten.

BESTEL DE WANDELNETWERKKAART


LEUKE STOPS ONDERWEG / IN DE BUURT
't Hellegat Westouter't Hellegat

’t Hellegat, gelegen op de Rodeberg, is een sfeervol plekje nostalgie waar de tijd bleef stilstaan. De indrukwekkende bierkaart biedt zowel trappisten als een mooi assortiment streekbieren. Kinderen kunnen hun hartje ophalen in de tuin met springkasteel.

MEER INFO

't Oud Kerverijtje

Hier proef je gewoon de liefde voor de ambacht. In dit gezellige restaurantje kun je tijdens het weekend genieten van een warm en koud buffet in combinatie met speciaal gebakken boerenbrood, smout en roulette. Njam!

MEER INFO

_________________________________________________________________________________________________________________________

KOEKELAREBOS, KOEKELARE

KoekelarebosIn dit bos komen tal van monumentale bomen voor. Enkele dennen zijn al 126 jaar oud! De allerkleinsten, maar ook iets oudere kinderen, kunnen zich uitleven op de grote speeltuin. In het bos werd ook een 8 ha groot arboretum ondergebracht. Via een bewegwijzerd pad (gratis - 6 km) wandel je door het bos.

Ligging: ingang en parking is gelegen nabij de Litterveldstraat 10, 8680 Bovekerke (Koekelare).

 
LEUKE STOP IN DE BUURT
De Wikkelaar

Bij het binnenkomen ruik je al de lekkere verse pannenkoeken en wafels. Voor de kinderen is er een aangepast kaart en tal van speelmogelijkheden op het terras.

MEER INFO

__________________________________________________________________________________________________________________________

DE KEMMELBERG, KEMMEL

De KemmelbergDe Kemmelberg is met zijn 156 m de hoogste top van Vlaanderen. Het provinciedomein is 148 ha groot. Diverse wandelpaden doorkruisen het domein en zorgen voor mooie panorama's over West- en Frans-Vlaanderen. Je wandelt er ook langs boom- en wijngaarden.

Ligging: Kemmelbergweg 1, 8956 Kemmel (Heuvelland).

WANDELTIP
KemmelbergwandelrouteDe Kemmelbergwandelroute

Langs veldwegen stap je via de Monteberg (131 m) naar de top van de Kemmelberg. Boven geniet je van een uniek panorama.

Km: 7,7
Startplaats: Toeristische Dienst, Sint-Laurentiusplein 1, 8950 Kemmel (Heuvelland)
De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

MEER INFO + ROUTE BESTELLEN

 

LEUKE STOPS ONDERWEG / IN DE BUURT
Den Ekster DranouterDen Ekster, Dranouter

Hier is de kaart samengesteld rond streekgebonden gerechten die perfect samengaan met de streekbieren en trappisten. Een ideale stopplaats op weg te voet door de Heuvellandse natuur.

MEER INFO

Hostellerie Kemmelberg, Kemmel

Uniek gelegen op de top van de Kemmelberg, prachtig terras met grandioos uitzicht op Frans-Vlaanderen.

MEER INFO

Hollemeersch, Dranouter

Vanop het terras geniet je van een prachtig zicht over de Schreve (grens) in Frankrijk. De keuken staat bekend om de seizoensgerechten, regionale specialiteiten en streekbieren.

MEER INFO

_________________________________________________________________________________________________________________________

HELLEKETELBOS, ABELE (POPERINGE)

HelleketelbosHet Helleketebos bevindt zich op een boogscheut van de Franse grens en is niet zo onheilspellend als de naam doet vermoeden. ‘Helle’ betekent heuvelflank en ‘ketel’ verwijst naar een laagte onder zo’n flank. In de vroege ochtend of valavond kan je wel eens oog in oog staan met een ree. De zeldzame baardvleermuis zet dan weer ’s nachts de bloemetjes buiten.

Ligging: de hoofdingang bevindt zich aan de Vijfgemetenstraat 4, 8970 Abele (Poperinge)

WANDELTIP
Speurtocht 'Mysterie in de mist'Zoektocht ‘Mysterie in de mist’

Ruben speelt bijna elke dag in het Helleketelbos. Op een dag hoort hij op school over een onbetaalbare schat in dit bos. Ruben wil dolgraag de schat als eerste vinden! Help jij Ruben in zijn zoektocht?

MEER INFO

 

LEUKE STOPS ONDERWEG
De Boshoeve PoperingeDe Boshoeve, Poperinge

Een bezoekje aan De Boshoeve is ideaal combineerbaar met een wandeling in het Helleketelbos. Je geniet er van een lekker streekbiertje, een pannenkoek of een rijkbelegde boterham.

MEER INFO

 

't Sparrebos Poperinge’t Sparrebos, Poperinge

Voor een hapje of een drankje in de namiddag ben je hier van harte welkom. De terrassen lenen zich perfect voor een rustgevende ervaring.

MEER INFO

 

Helleketel, Poperinge

Hier kun je opnieuw opladen voor je verder wandelt. Versterk jezelf met boerestuten of een Breughelbord. Kies ook een plaatje op de antieke jukebox, sfeer gegarandeerd!

MEER INFO

Zin om er meteen een weekendje op uit te trekken en te genieten van de mooie natuur in de Westhoek? Boek dan rechtstreeks je verblijf bij één van de logiesuitbaters in de Westhoek!

BEKIJK HIER DE BESCHIKBAARHEID EN DE PRIJZEN

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF