Het Nieuwe Westen
Agenda

Het Nieuwe Westen

Het Nieuwe Westen is een Zij Festival van Festival Dranouter. Het biedt je 10 dagen muzikale en literaire ontdekkingen aan voor en tijdens Festival Dranouter. Het Festival ligt in een regio waar heel wat te ontdekken valt en met Het Nieuwe Westen bieden we je het perfecte alibi om meerdere dagen in de Westhoek te verblijven en enkele pareltjes te ontdekken.

Verwondering tijdens Kunstzomer Watou, heerlijke klanken (en bieren) proeven in brouwerij Kazematten, akoestische klanken in een bunker onder de Kemmelberg, of unieke lezingen en verhalen op toplocaties in de Westhoek. Het Nieuwe Westen laat je proeven van de troeven van deze regio en doet je goesting krijgen in het zomerfestival.

Tijdens Festival Dranouter (op 4-5-6 augustus) is deelnemen aan Het Nieuwe Westen enkel mogelijk voor wie een festivalticket heeft, maar alle dagen daarvoor kan iedereen inpikken. Reserveren is wel steeds nodig want sommige locaties hebben een beperkte capaciteit.

 

Programma

Muziek: Bal-a-deuse

Vrijdag 28 juli 

Heimwee naar de kleinschalige gezelligheid uit de begindagen van Festival Dranouter? Dan is Bal-a-Deuse festival een absolute aanrader. Bal-a-deuse is dit jaar aan zijn 8ste editie toe en dat wordt gevierd met geweldige bands, stampende dj-sets, heerlijk eten en frisse drankjes midden in het groen. 

Locatie: Watouseweg 4, 8970 Poperinge

Tickets via www.bal-a-deuse.be

 

Literatuur: Matthias Declercq

Zaterdag 29 juli

Matthias Declercq debuteerde met 'De Val', een uniek boek over hoe het noodlot door het leven van 5 jonge renners raast. Wat hen samenbracht, de koers, rukt hen ook uit elkaar. De val is geen inktzwart boek, maar reconstrueert op indringende wijze het soms grappige, soms tragische, maar altijd realistische relaas van 5 jonge renners. Een groots verhaal over wielrennen, maar nog meer over vriendschap en volwassenwording.

Locatie: De Kinderbrouwerij, Reningelstplein, 8970 Poperinge
Start om 16u

Tickets via www.hetnieuwewesten.be 

 

Muziek: Dirk Blanchart

Zondag 30 juli

Dirk Blanchart is terug met een compilatiealbum onder de arm, met daarop een aantal van zijn beste en bekendste songs. In 2016 geeft hij die songs opnieuw live en solo opgenomen. 14 songs, van klassiekers als 'Fool Yourself Forever' en 'Building An Empire' over 'Luna Twist's Oh Oh Oh' uit 1981 tot een nooit voorheen opgenomen coverversie van 'Personal Jesus'. Evident dus dat Dirk als geen ander een 'levend publiek' weet te boeien met een stevige akoestische en elektrische set!

Locatie: Brouwerij Kazematten, Houten Paard 1, 8900 Ieper

Tickets via www.hetnieuwewesten.be

 

Muziek: Aurélie Dorzée & Tom Theuns

Dinsdag 1 augustus

Aurélie Dorzéé en Tom Theuns vliegen in hun 5de plaat "L'art de voler" doorheen poëtische muzikale landschappen waarin men schimmen van musette, tango en tarantella kan ontwaren. Dit multi-instrumentale duo brengt folk van de donkere Middeleeuwen tot nu, met betoverende stemmen, viola d'amore, trompetviool, gitaar en mandocello. 

Locatie: Commandobunker, Lettingstraat, 8951 Kemmel (Heuvelland)

Ticket via www.hetnieuwewesten.be

 

Bierwandeling 'Van Nun'n toet Poaters', Vleteren

Woensdag 2 augustus

Trek je wandelschoenen aan en ga mee op tocht met een gids door de bosrijke omgeving van de Sint-Sixtusabdij. Ontdek het verband tussen het Poperings Nunnebier en de trappist van Westvleteren. Tijens de wandeling kan je genieten van de natuur terwijl de gids je meer vertelt over de plaatselijke restanten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Tussendoor hou je even halt om te genieten van een 'nunne' en een 'pater'. 

Locatie: Hopmuseum Poperinge, Gasthuisstraat 71, 8970 Poperinge
Start om 13u30

Tickets via www.hopmuseum.be

 

Workshop: Martena Duss

Woensdag 2 augustus

Martena Duss werd geboren in Luzern (Zwitserland), verhuisde als tiener naar Gent en woonde de afgelopen 10 jaar in Parijs. Samen met Bent van Looy heeft ze een dochter Harper. Toen Martena Duss een origineel cadeautje wilde geven bij een geboorte, had ze een even eenvoudig als geniaal idee: een groot receptenboek tegen verveling. Weet je niet wat te doen? Maak zelf een zonnewijzer, schrijf in geheimschrift, bak een lekkere regenboogtaart, bereid een vogelsnack, ga op sporenzoektocht, kruip in een iglo, ontdek de wereld door een bontgekleurde caleidoscoop of leer en doe nog veel, veel meer. In deze workshop zet ze haar recepten uit het boek om in de praktijk!

Locatie: De Kinderbrouwerij, Reningelstplein, 8970 Poperinge
Workshop om 14u en om 16u

Tickets via www.hetnieuwewesten.be

 

Muziek: Geronimo

Donderdag 3 augustus

Met zijn akoestische gitaar legt Jeroen Geerinck al jarenlang de focus op balfolk. Aan dansbare songs die bruisen van energie kom je dus zeker niet te kort. Onder zijn artiestennaam Geronimo brengt hij klinkbare feel-goodmuziek waarin hij zijn folky verleden combineert met hedendaagse pop. 

Locatie: Commandobunker, Lettingstraat, 8951 Heuvelland (Kemmel)

Tickets via www.hetnieuwewesten.be 

 

Muziek: Pigeon Piano

Vrijdag 4 augustus, zaterdag 5 augustus en zondag 6 augustus

Pianiste Katrien Verfaille tracht met haar eigen composities en hoogstpersoonlijke duiventil, die uitgewerkt werd als een grote achtzijdige kiosk, max. 10 toeschouwers tegelijk een intiem luister-concert te bieden. Haar charmante en feeëriek beschilderde eenpersoonsconcertzaal wordt uitgebouwd als een poppenhuis waar vanalles te ontdekken valt. Door binnen te gluren langs kijkgaten en te luisteren via koptelefoons kan je dit spektakel van dichtbij meemaken. Melancholisch, neo-klassiek, nooit zwaarmoedig, hoopvol en ontroerend in zijn eenvoud. Kom Katrien tijdens Festival Dranouter aanschouwen in een magisch decor.

Locatie: Kerkplein Dranouter
Van 15u30-18u

 

Muziek: Faran Flad

Vrijdag 4 augustus 

De muziek van Faran Flad kan je omschrijven als een mélange van Vlaamse en Waalse akoestische folk met Keltisch - Angelsaksische roots. Het resultaat is een rijk kleurenpalet van traditionele folk en eigen composities. De naam Faran Flad betekent letterlijk 'travel splendidly' en dat is wat de groep gedurende zijn muzikale weg wil bereiken. Laat je meenemen langs nieuwe paden om oude bestemmingen te bereiken. Kom dat zien!

Locatie: Bezoekerscentrum Het Heuvelland, Sint-Laurentiusplein 1, 8950 Kemmel (Heuvelland)

Dit concert is enkel toegankelijk met een ticket van Festival Dranouter. Afspraak voor vertrek met de bus om 16u30 op het kerkplein. 

 

Yoga met Nelson

Zaterdag 5 augustus

Nelsons yogaboek is een creatief speelboek voor gezinnen. Kinderen worden meegezogen in een reisverhaal met vrolijke tekeningen, terwijl ouders praktische uitleg meekrijgen. Geen moeilijke termen in Sanskriet. Enkel leuke yogaspelletjes voor twee. Met sprankelende houdingen die wakker en blij maken, ontspannende en slaaopwekkende oefeningen en losgooiende, donkere gedachten uitdrijvende yogaspelletjes. Ben je vroeg uit de veren en op zoek naar een leuke manier om samen met je kinderen jullie festivaldag te starten? Breng zelf een matje of een dekentje mee!

Deze activiteit is enkel toegankelijk met een ticket van Festival Dranouter. Afspraak voor vertrek om 11u op het kerkplein van Dranouter. 

 

Literatuur: Jeroen Olyslaegers

Zaterdag 5 augustus

Jeroen Olyslaegers schrijft columns, theaterteksten en proza. Zijn nieuwe roman WIL werd jubelend ontvangen, genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en bekroond met de Fintro Literatuurprijs en de Confituur Boekhandelsprijs. WIL is een brutale, ambitieuze en veelzijdige oorlogsroman waarin niemand de dans ontspringt. Dit boek zal iedereen volstrekt verrassen. Tijdens Festival Dranouter leest hij fragmenten voor uit WIL, begeleid door de geluidslandschappen van Scale. 

Locatie: Kerk Dranouter
Start om 11u30

Deze activiteit is enkel toegankelijk met een ticket van Festival Dranouter.

 

Muziek: Eli Goffa

Zaterdag 5 augustus

Eli Goffa, uit het Land Van Waas en opgegroeid met pa's lp collectie uit sixties en seventies, dat hoor je aan zijn breekbare maar met momenten ook krachtige nummers die al eens naar CSN&Y, Paul Simon, Blind Faith of Ray Lamontagne lonken. Indrukwekkende Americana, roots & soul, doorleefde klanken en adembenemende songwriting waardoor het publiek vaak aan de grond wordt genageld.

Locatie: Commandobunker, Lettingstraat, 8950 Kemmel (Heuvelland)

Dit concert is enkel toegankelijk met een ticket van Festival Dranouter. Afspraak voor vertrek met de bus om 11u30 en 13u30 op het kerkplein van Dranouter. 

 

Muziek: Estbel

Zaterdag 5 augustus

Estbel is een kwartet met een zeldzame line-up waarbij twee noordelijke nachtegalen uit het Baltische Estland zich laten ondersteunen met de nodige swing en grooves van twee Vlaamse cowboys. Hun 'songs & tunes' verenigen traditionalisten met Indie-lovers en pubers met bejaarden. Feest voor iedereen. Luister en laat je leven, herleven en herrijzen!

Locatie: Hopmuseum Poperinge, Gasthuisstraat 71, 8970 Poperinge

Dit concert is enkel toegankelijk met een ticket van Festival Dranouter. Afspraak voor vertrek met de bus om 12u op het kerkplein van Dranouter. 

 

Ninja met Nelson

Zondag 6 augustus

In Nelsons Ninjaboek ontdek je de spannende wereld van de ninja aan de hand van 20 trek- en duwspelletjes. De spelletjes zijn gebaseerd op de ninjaworkshops van Dieter Truyen, waarin kinderen op een veilige en creatieve manier leren om ninja-style te ravotten. Kom samen met de kindjes de theorie van het boek in de praktijk omzetten!

Deze activiteit is enkel toegankelijk met een ticket van Festival Dranouter. Afspraak om 11u bij het kerkplein van Dranouter.

 

Ontdek Heuvelland per fiets

Zondag 6 augustus

Vanop het Festivalterrein van Dranouter heb je een fantastisch uitzicht op de Kemmelberg. Heuvelland is doorkruist met een mooi netwerk van fietsroutes die meer dan het ontdekken waard zijn. Je kan kiezen uit 3 korte begeleide fietstochten. 20 elektrische fietsen en 20 gewone fietsen staan klaar om je een uur op tocht te nemen langs mooie vergezichten en rustige wegen. 

Locatie: Verzamelen aan het kerkplein van Dranouter.
Vertrek om 11u, 13u en 14u30

 

Muziek: Blow

Zondag 6 augustus

Na hun overwinning op Theater Aan Zee 2016 is het anonieme trio niet meer weg te slaan van de podia. Het catchy meesterschap van Blow Trio is subliem. De twee gemaskerde saxofonisten en de eveneens onherkenbare drummer brengen een repertoire dat bruist van energie en opwinding. Met enkele onweerstaanbare hooks, jazzy ritmes en een vleugje humor laten ze je alvast iets opmerkelijks horen.

Locatie: De Kazematten, Houten Paard 1, 8900 Ieper

Dit concert is enkel toegankelijk met een ticket van Festival Dranouter. Afspraak om 12u bij het kerkplein van Dranouter.

 

Muziek: Lee Anderson

Zondag 6 augustus

Lee Anderson, de talentvolle liedjesschrijver uit Gent benadert het singer-songwriter gebeuren op zijn geheel eigen manier. Denk maar aan rijke oude vrouwen, geld, macht, faam, wereldvrede, eenvoud, goedkeuring en uitgepuurde melodieën. Verwacht je aan een performance beladen met folk, rock-n-roll en pop.

Locatie: Wijndomein, Entre-Deux-Monts, Rodebergstraat 69 A, 8950 Westouter (Heuvelland)

Dit concert is enkel toegankelijk met een ticket van Festival Dranouter. Afspraak om 13u bij het kerkplein van Dranouter.

 

Literatuur: Lara Taveirne

Zondag 6 augustus

Lara Taveirne is regisseur en auteur. Ze gelooft in de liefde als oorsprong en oorzaak van alle dingen. In 2014 verscheen haar debuut 'De Kinderen van Calais', een indrukwekkende roman die haar lezers sprakeloos achterliet. Deze werd prompt genomineerd voor de Bronzen Boekenuil 2014. Haar tweede roman 'Hotel zonder sterren' betekende in 2015 haar definitieve doorbraak. In volle voorbereiding van haar nieuwe boek 'Kerhofblommestraat' komt ze speciaal voor Het Nieuwe Westen en Kunstenfestival Watou een tip van de sluier lichten in een vertelling ondersteund door enkele jazzmuzikanten. 

Locatie: Kunstenfestival Watou

Deze lezing is enkel toegankelijk met een ticket van Festival Dranouter. Afspraak om 14u bij het kerkplein van Dranouter.