Doen

Musée de Flandre

Cassel ligt op het hoogste punt van Frans-Vlaanderen en trakteert je op een prachtig uitzicht tot de heuvels van Artois. Bezoek zeker het Musée de Flandre!

Een museum gewijd aan de Vlaamse kunst

Het Musée départemental de Flandre, op de top van de Kasselberg, is uniek in zijn soort en streeft ernaar om de Vlaamse kunst onder de aandacht te brengen.

Waarom een Vlaams museum in Cassel? Tot de veldslagen in Vlaanderen in 1677 maakte Cassel deel uit van het graafschap Vlaanderen. Het gebouw dat tegenwoordig het museum huisvest, het Hof van Cassel, is het voormalige gebouw van de kasselrij, die een uitgestrekt gebied omvatte van 54 parochies, voor het merendeel gelegen in het huidige Frans Vlaanderen.

Op de kasten in de 'kasselrijzaal', waarin vroeger de archieven werden bewaard, zijn in het Oud-Vlaams de namen van de dorpen te lezen.

Met zijn historische achtergrond en collecties is het museum de aangewezen plek om de enorme diversiteit en rijkdom van de Vlaamse cultuur te presenteren, van de XVe eeuw tot nu en tot ver over de grenzen.

De collecties worden niet op een chronologische, maar op een thematische manier gepresenteerd, in een prachtige opstelling waarin werken van uiteenlopende aard (tekeningen, prenten, schilderijen, beeldhouwwerk, videokunst, enz.) zij aan zij worden getoond.

Tijdelijke tentoonstelling van 30 juni t.e.m. 4 november 2018:

Tussen Rubens en Van Dyck, Gaspar de Crayer, een hofschilder

Gaspar de Crayer, geboren in Antwerpen in 1584 en gestorven te Gent in 1669, werd ooit aanzien als een vooraanstaand artiest… tot hij vergeten werd door de XIX eeuw.

Nochtans kan men zijn stijl zeer goed vergelijken met de pracht en praal typisch voor Rubens en de geraffineerde elegatie van Van Dyck.

De tentoonstelling met werken uit prestigieuze collecties, getuigt van zijn uitzonderlijk talent. Voor de eerste keer ooit kan men het portret van Filips IV van Spanje uit het Metropolitan Museum of Art te New York bewonderen terwijl het zij aan zij hangt met dat uit het Palacio de Viana te Madrid.

Open van dinsdag tot vrijdag tussen 10u-12u30 en 14u-18u. Op zaterdag en zondag van 10u-18u.

Groepsbezoek mogelijk in het NL mits reservatie (€ 80/uur - € 100/1,5u - € 130/2u).

www.museedeflandre.lenord.fr/nl

Musée de Flandre - Gaspar de Crayer        Musée de Flandre - Gaspar de Crayer

Le Martyre de saint Catherine                             Portrait de Philippe IV d’Espagne en armure de parade
Ca. 1622                                                             Ca. 1628
Huile sur toile, 242 x 188 cm                               Huile sur toile, 182,9 x 118,1 cm
Grenoble, musée des Beaux-Arts                       New-York, The Metropolitan museum of Art, Bequest of Helen Hay Whitney, 1944
© Ville de Grenoble / Musée de Grenoble          © New York, The Metropolitan museum of Art

- J-L. Lacroix

 
 

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF