Doen
Agenda

Paasvakantie in de Westhoek

Voel je het ook al kriebelen om op stap te gaan tijdens de Paasvakantie? Hieronder alvast enkele leuke tips en suggesties om er een gezellig dagje uit of weekendje weg van te maken met het hele gezin!

Ontdek hier alles voor familievakanties in de Westhoek

Bezoekje waard

Musea saai? Dat dacht je maar. Je kunt het zo gek niet bedenken of de Westhoek heeft er een museum voor. Zo heb je er één voor geschiedenis, kazen, gebak en zelfs tabak. Tijdens de paasvakantie staan er verschillende activiteiten op de planning. Hét moment dus om eens een bezoekje te brengen aan één van deze hotspots. 

Hopmuseum Poperinge

 • Hopmuseum - Hommelsprookje
  Kom met de hele familie naar het Hopmuseum en dompel je onder in een verhaal van pure magie. Geniet al spelend, kijkend en luisterend naar het Hommelsprookje.
 • Dilemma van Joseph
 • Trappende Trappist
  Deze begeleide fietstocht start met een bezoek aan het Hopmuseum. De perfecte startplaats voor een fietstocht door het hoppeland.
 • Hopmuseum - degustatietours
  Naast de klassieke museumrondleidingen kunnen groepen genieten van degustatietours in het museum.

Meer info 

 

Bakkerijmuseum Veurne

 • 22/04: Familieparcours waarbij je met de hele familie op zoek gaat naar kleurige eieren
 • 16/04: Maak samen paaskoekjes om 14u
 • 17/04: Neem deel aan het chocolade atelier om 14u
 • 18 en 19/04: Maak samen met de huisbakker heerlijk Paasbrood
 • 16/04: Ambachtelijke bakdemonstratie

Meer info 

Ypermuseum, Ieper

Het Ypermuseum vertelt op een speelse manier het verhaal van meer dan 1000 jaar Ieper.

Meer info 

Merghelynck Museum Ieper - 7-21/04

Dit herenhuis is een perfecte reconstructie van het gebouw uit 1774. In prachtig aangeklede salons en boudoirs zie je originele Franse stijlmeubelen, schilderijen en zilverwerk, gered uit de branden van de Eerste Wereldoorlog. Zelf kan je ook een lakei of dienstmeid worden en deelnemen aan de opleiding op 7 en 21 april om 15u.

Meer info 

Tentoonstellingen 

Deze maand nog snel een gaatje dichten in je cultuur? Dan raden wij aan om deze maand eens te passeren of een ommetje te maken langs één van deze geweldige tentoonstellingen:

Vleermuizententoonstelling in De Palingbeek 17/02 - 31/09

Bezoek de gratis doe-tentoonstelling over vleermuizen. Tot 1 september in De Palingbeek. Vlerk, een vleermuisvrouwtje, daagt je uit! In deze gratis doe-tentoonstelling reis je een jaar rond met haar mee.

Meer info

Heuvelland: Om van te snoepen 01/04 - 03/11

Een tentoonstelling in de Sint-Laurentiuskerk in Kemmel vertelt je het kleurrijke verhaal van 40 jaar Zoetemarkt.

Meer info 

Expo "Armoured wings - Gewapende vleugels", Poperinge - 19/04 - 02/05

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de 1ste Poolse pantserdivisie van generaal Maczek. Op 6 september 1944 steken deze troepen vanuit Frankrijk de landsgrens over om België te bevrijden. Poperinge is de eerste stad die de Poolse bevrijders mag verwelkomen. De tentoonstelling volgt het bevrijdingsparcours en houdt eerst halt in Poperinge.

Meer info 

Wandelingen en speurtochten

Paasvakantie! Tijd om eens zalig te ontspannen, je beentjes te strekken en wat frisse lucht op te snuiven. Daarom verzamelden we een aantal geleide wandelingen die je tijdens de Paasvakantie kan gaan doen. Ben je er klaar voor? Hier gaan we!

 

Kattenjacht Ieper

Doe de Kattenjacht en ontdek al spelend de geschiedenis van Ieper. Trek er samen op uit en spot de leukste plekjes van de stad! Met de app ben je ongeveer anderhalf uur op stap en maak je een tocht van drie kilometer, te beginnen op de Grote Markt van Ieper. De route is rolstoel- en kinderwagenvriendelijk. Vind je het codewoord?

Meer info 

Zoektocht Speuren met Siper, Ieper

Ga je met me mee op speurtocht langs de Ieperse vestingen? Samen met Siper herbeleef je vele avonturen die de Ieperlingen echt meemaakten. Ook ontdek je de natuur met prachtige bomen en heel wat vogels.

Meer info 

Natuuravontuur op De Kemmelberg - 19/04

Goesting om samen met je kinderen rond te struinen in het bos? Ontdekken welke leuke, spannende dingen er te beleven zijn dicht bij huis ? Kom een middagje spelen, beleven en ideeën opdoen.

Meer info 

Fotowandelzoektocht Zonnebeke

Fotowandelzoektocht ‘Kasteelpark en omgeving anders bekeken’. Foto’s met pijlen wijzen je de weg in het prachtige kasteeldomein, langs de oude spoorweg en door het centrum van de gemeente. Op het parcours (2,8 km) liggen drie cafés die deelnemen aan het ‘Weekend van het Volkscafé’ (d’Oude Timmerie, Spoorlijn 64 en The Corner).

Meer info 

Natuurwandeling Helleketelbos 04/04 - 03/11

Natuurgidsen Ingeborg en Anouska nemen je op sleeptouw door het Helleketelbos en vertellen over het ontstaan, de fauna en de flora, het bosbeheer en tal van fabelachtige legendes van dit mooi stukje natuurgebied. De wandeling wordt af en toe onderbroken voor een spelletje kriebeldiertjes vangen voor de jongsten of een natuurquiz.

Meer info 

 

Startdag gloednieuwe gezinszoektocht ‘Op Vleermuizensafari in de Palingbeek’

'Op Vleermuizensafari in de Palingbeek’ wordt meteen een luxe editie: een heus vleermuizenzakje bevat een kleurrijk boekje met speelse opdrachten, weetjes en een wandelkaart met uitgestippelde route. Met een heuse vleermuizenbadge en -masker ben je helemaal klaar voor ...

Meer info

Waterpret voor iedereen

In het zwembad kan je je naar hartenlust uitleven. Er is voor elk wat wils!

Zwembad de Kouter, Poperinge

Op paaszondag en -maandag kunnen kinderen naar hartenlust ravotten op een mega waterattractie.

Kinderen tot 12 jaar kunnen op paasmaandag 22 april deelnemen aan paaseiduiken. In de verschillende baden worden plastieken eieren tot zinken gebracht.

In ruil voor de opgedoken eieren krijgen de deelnemers heerlijke chocolade.

Inschrijven kan via www.zwembaddekouter.be/nl/paaseiduiken

Meer info 

Evenementen

“Wat gaan we doen vandaag?” Is dat een vraag die je vaak te horen krijgt en waar je niet altijd meteen een antwoord op weet? Ho, halt, stop, blijf dan even hangen. Keuze genoeg in de Westhoek!

Uitkijktoren Zonnebeke

Je kan de toren gratis bezoeken en genieten van een panoramisch uitzicht op 40 meter hoogte. De kerk is de eerste modernistische kerk die in België werd gebouwd na WO I. Ontdek meer over de geschiedenis van Zonnebeke en de bekende Brugse architect Huub Hoste op de tussenverdiepingen.

Meer info 

Streekproductenmarkt Wijtschate - 21/04

Een 20-tal streekproducenten uit Heuvelland en de Westhoek bieden er hun authentieke producten aan. Voor de kinderen is er allerhande animatie alsook een springkasteel en kindergrime.

Meer info 

Historisch Veurne - 20/04

Tijdens Historisch Veurne kan je de geschiedenis van de cafés en brouwerijen op verschillende manieren ontdekken:

 • Theaterwandelingen & Retrokoers
 • Voorstelling 'Mannen in Geel en Groen' met Lucien van Impe en Freddy Maertens
 • Pop Up Poowezie (Try-Outs)
 • Tentoonstelling “Cafés en brouwerijen in de 20e eeuw”

Meer info 

Boshyacintenweekend, Heuvelland - 27-28/04

 • 27/04: Hyacintenwandeling - 14u30 - start: Parc Departemental Marguerite Yourcenar
 • 27/04: Muzikale vertelwandeling 'Berg vol Verhalen' door Yves Bondue - 17u - start: Dranouter Centrum
 • 27/04: Een Hyacinten schrijfdag met Geert De Cockere, de Haiku Bergdichter -  Marguerite Yourcenar
 • 28/04: Lentekriebels in een blauw Warandebos - 10u - voor gezinnen met kinderen - Kemmel
 • 28/04: wandeling 'Het meisje van het Kasteel' met extra's: proevertjes, verhalen, vergezichten en gedichten langs Zwarteberg, Rodeberg en Broekelzen - vrije start tussen 13u30 en 15u

Meer info 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF