Volksspelen in de Westhoek
Doen

Volksspelen

Volkssportroute Poperinge

Een dertigtal cafeetjes en eetgelegenheden zijn aangesloten en opgenomen in deze route. De uitbaters bieden traditionele volksspellen aan in een gezellig kader. Met de glimlach ontvangen ze de spelers voor een hapje (zoals Vlaamse Karbonaden of een pannenkoek) of een typisch drankje zoals picon of een streekbiertje. Ideaal om de familiebanden en teamspirit aan te sterken, om een communie, vrijgezellendag of verjaardag te vieren of om gewoon eventjes weg te zijn uit de dagelijkse stress.

25 jaar Volkssportroute Poperinge!
De route bestaat 25 jaar en naar aanleiding hiervan krijgt elke groep, die dit jaar de route boekt, een fles Keikoppenbier van Brouwerij De Plukker cadeau! Hiervoor werd een toffe verjaardagswikkel gemaakt. Ook de kinderen krijgen een leuke attentie in het teken van de verjaardag. Toerisme Poperinge schenkt ook nog eens vier waardebonnen ter waarde van € 250 uit aan de groepen die een boeking maken in 2016. Zo kunnen jullie in 2017 nog eens een leuke volkssportdag beleven.

Praktisch:
-Keuze uit 12 verschillende routes
-Mogelijk voor een volledige dag of een halve dag
-Mogelijk met de bus, te voet, de auto, de fiets of met een huifkar

Meer info: Toerisme Poperinge, Grote Markt 1, T. 057 34 66 76 - toerisme@poperinge.be - www.volkssportroute.be

Enkele sfeerbeelden:

Cafés

Typisch in de Westhoek zijn de verschillende cafés waar je volkssporten kan beoefenen. Met een drankje kan je een wedstrijdje boltra onder vrienden spelen: plezier gegarandeerd! Maar ook spelletjes zoals uilebolling, ballo smitto, hamertjesspel en pudespel doen tot de verbeelding spreken.

Au Nouveau St.-Eloi, Watou (Poperinge)
'Las Vegas' unplugged' zo zou je dit volkse spelletjespaleis nog het beste kunnen omschrijven. De setting is degelijk vintage (geblokte gordijntjes en glazen lampenkapjes incluis) en de sfeer tastbaar frontalier. Wanneer je de straat oversteekt, ben je in het buitenland. Alle mogelijke volksspellen kan je hier beoefenen. De knabbelkaart houdt het vooral bij streekgebonden hongerstillers die aan beide kanten van de Schreve, wekelijks op het menu te vinden zijn. Je kan hier ook een huifkar boeken om in het spoor van Blanch en zien peird de wijde omtrek te verkennen.
Gemenestraat 4, 8987 Watou, T. 0494 13 68 30 - www.aunouveaust-eloi.be

De HelleketelDe Helleketel, Watou (Poperinge)
Dit 'oudste cafeetje van de streek' doet er alles aan om het streekpatrimonium in zijn volle glorie te bewaren. De ligging is alvast mooi meegenomen, maar het vraagt heel wat doorzetting om de 'zegeningen' van het hedendaagse horecabedrijf te weerstaan. Wat goed was voor 'poester en karton' zal dat ook wel zijn voor 'steefisters'! Geen protserige bubbels, maar een stevige pint!
Vuileseulestraat 6, 8978 Watou, T. 057 38 80 35

't Boerenhol, Reningelst (Poperinge)
Midden de velden met op de achtergrond de toren van Poperinge en de West-Vlaamse Bergen, ligt het Boerenhol als een dwingende uitnodiging om stevig halt te houden. Volksspellen en gezelschapsspellen zijn er in overvloed. Naast de belangrijkste karakterbieren vind je er ook alle lokale brouwsels en de meeste trappistenbieren in het assortiment.
Driegoenstraat 4, 8970 Reningelst, T. 057 36 02 53 - www.boerenhol.be

Het Mysterie, Poperinge
Hier binnen drijft geroezemoes over de tafeltjes waar streekgebonden brouwseltjes de magie van het interieur onderstrepen. Mysterieuze toestelletjes blijken volksspellen te zijn.
Abeelseweg 29, 8970 Poperinge, T. 057 36 35 80 - www.hetmysterie.com

Het Jagershof, Krombeke (Poperinge)
Bankelindeweg 58, 8972 Krombeke, T. 057 33 55 25 - www.hetjagershof.com

Herberg 'De Speelman', Woumen (Diksmuide)
Een herberg vol verrassingen met oude volksspelen, verschillende tafelspelletjes, gezelschapsspelen en een biljarttafel. Er is een parcours uitgewerkt met een 10-tal volksspelen die je in wedstrijdverband kan spelen. Als volksspelen heb je o.m. ringwerpen, Trou-Madam, kaasgatenspel, puddebak, sjoelbak, hamertjesspel, blaasbiljart,....
Jonkershovestraat 22, 8600 Woumen, T. 0495 30 10 01 - www.despeelman.be

In Beveren, Beveren-aan-de-IJzer (Alveringem)
Roesbruggestraat 20, 8691 Beveren-aan-de-IJzer, T. 057 30 05 73

 
Volgende cafés beschikken over een authentieke boltra:

Den Nieuwen AppelDen Nieuwen Appel, Watou (Poperinge)
Onder indoor-speeltuin, verstonden onze voorzaten: een overdekte boltra. Het vraagt heel wat kundigheid om zo'n spiegelgladde holle baan intact te houden, maar om er op te spelen moet je alleen een beetje behendig zijn. Hoewel, het is niet zo evident om jouw bol zo dicht mogelijk bij de stake of de pluim te laten eindigen, maar een streekbiertje op zijn tijd, kan wonderen doen!
Trappistenweg 33, 8978 Watou, T. 057 38 80 51

Boltra - Café St. Georges, Watou (Poperinge)
De authenieke boltra is vrij toegankelijk voor iedereen, maar als je een wedstrijdje wenst te spelen is het beter om vooraf te reserveren.
Watouplein 3, 8978 Watou, T. 0497 85 68 38 - www.boltra.be

De Legen DoornLegen Doorn, Poperinge
Volkssporters hoef je niks wijs te maken: een romig streekaperitief is toegestane doping! Maar opgepast want téveel hop maakt slaperig en op de boltra kan je maar beter bij de pinken zijn. In De Legen Doorn draait het vooral om volkse leute.
Sint-Sixtusstraat 1, 8970 Poperinge, T. 057 33 49 79 - www.legendoorn.be

De Wijngaard, Poperinge
Casselstraat 32, 8970 Poperinge, T. 057 33 43 66

Au Chalet, Kemmel (Heuvelland)
Als in een warme schuilplaats kom je hier moeiteloos weer op krachten in stijl, zij het de stijl van een gekoesterd verleden.
Kemmelbergweg 19, 8956 Kemmel, T. 057 44 42 45

Zin om er een weekendje weg van te maken met te vrienden en alle volksspelen te gaan ontdekken? Boek dan rechtstreeks je verblijf bij één van de logiesuitbaters in de Westhoek!

BEKIJK HIER DE BESCHIKBAARHEID EN PRIJZEN!