Doen

Wandelen in Zonnebeke

Verschillende wandellussen nemen je mee op sleeptouw en loodsen je door de rijke geschiedenis van onze gemeente. Je verkent de omgeving van Zonnebeke, met handige wandelkaarten, langs nieuw aangelegde wandelpaden.

Infoborden bezorgen meer informatie bij de verschillende stopplaatsen. De routes zijn volledig bewegwijzerd in één richting aan de hand van zeshoekige bordjes.

In totaal zijn er tien verschillende wandelroutes, waardoor Zonnebeke over een eigen ontwikkeld wandelnetwerk beschikt.

Wandelen in Zonnebeke - Westhoek - natuur - netwerk - wandelroutes

 

1. New Zealand Road to Passchendaele

Deze thematische wandeling staat volledig in het teken van het Nieuw-Zeelandse oorlogsverhaal. De lus, die aan De Oude Kaasmakerij start, laat je kennismaken met het Nieuw-Zeelandse slagveld van 1917. De Nieuw-Zeelandse troepen kregen begin oktober, samen met de Australiërs, de zware taak op zich om de hoogtes van Passendale in te nemen. Langs de route staan aan diverse sites infopanelen die het historische belang kaderen.

 • Afstand: 8,2 km
 • Start en parking: De Oude Kaasmakerij, 's Graventafelstraat 48A, 8980 Passendale

 

2. Canadian Road to Passchendaele

Met de ‘Canadian Road to Passchendaele’ treed je in de voetsporen van de Canadese troepen, die in 1917 de moeilijke taak kregen om de ruïnes van Passendale in te nemen. Onderweg leer je meer over deze bedroevende campagne. Na meer dan 100 dagen is men vanaf Ieper slechts 8 km verder geraakt. Het veroverde terrein is een maanlandschap. Recent onderzoek wijst aan dat er minstens 600.000 verliezen waren (doden, gewonden en vermisten). De Canadezen verliezen in hun deelname aan het offensief meer dan 16.000 manschappen.

 • Afstand: 6,5 km
 • Start en parking: CWGC Tyne Cot Cemetery, Vijfwegestraat, 8980 Passendale

 

3. The Legacy of Passchendaele

Met de handige wandelkaart ‘The Legacy’ ga je op ontdekking in onze gemeente. De eerste lus ‘Tyne Cot’ loodst je naar de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld. De zuidelijke lus ‘Polygon Wood’ brengt je naar het Polygoonbos. Onderweg ontdek je niet alleen de natuurpracht, maar ook de vele stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog in het landschap. Langs de derde lus ‘Geluveld’ kan je genieten van weidse landschappen en prachtige panorama’s op de Leievallei en de Grensstreek. Onderweg leer je heel wat over de geschiedenis van dit dorp. De eerste twee lussen starten aan de Dienst voor Toerisme Zonnebeke. Voor de derde lus vertrek je op het marktplein van Geluveld.

 • Afstand:
  -Tyne Cot 8,5 km
  -Polygon Wood 9 km
  -Geluveld 4,4 km
 • Start en parking:
  -Tyne Cot en Polygon Wood Dienst voor toerisme, Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke
  -Geluveld, marktplein, 8980 Geluveld

 

4. Pionier Wandelroute

De ‘Pionier wandelroute’ staat volledig in het teken van het Duitse oorlogsverhaal. Langs het traject komen diverse aspecten aan bod. Zo kom je meer te weten over een nooit geziene constructiebouw, die in onze streek tussen 1915 en 1917 plaatsvond, en het oorlogsleed aan Duitse zijde. De route verbindt mooie, ongekende plekjes in het heuvelachtige landschap ten oosten van Zonnebeke.

 • Afstand: 11,7 km
 • Start en parking: CWGC Tyne Cot Cemetery, Vijfwegestraat, 8980 Passendale

 

5. Heksen wandelroute

Beselare staat sinds eeuwen bekend als een heksendorp waar de naam en faam van de heksen de dorpsgrenzen ver overstijgen. Tijdens de ‘Heksen wandelroute’ passeer je onder andere de woonplaatsen van enkele belangrijke heksen zoals ‘Calle Bletters’, ‘Sefa Bubbels’ en ‘Tanneken Vanhulle’.
Heksen die konden vliegen of zich veranderen in een dierengedaante en toveressen die magische gaven bezaten en toverdrankjes gebruikten. Ze hielden geheime heksenvergaderingen waar Sefa meesteres was. Treed in de voetsporen van de toveressen van Beselare en laat je leiden door hun onzichtbare hand.

 • Afstand: 7,5 km
 • Start en parking: marktplaats, 8980 Beselare

 

6. Folklore wandelroute

De ‘Folklore wandelroute’ in Beselare is een thematische wandellus die een aantal geschiedkundige tradities, de culturele eigenheid en inwoners van de gemeente door de eeuwen heen belicht. De ontginning en ontwikkeling van de woeste gronden door de ‘Heren van Beselare’, de economische bedrijvigheid, de heropleving na de Eerste Wereldoorlog en vooral de heksentraditie staan centraal.

 • Afstand: 7 km
 • Start en parking: marktplaats, 8980 Beselare

 

7. Nonnebossen wandelroute

De thematische ‘Nonnebossen wandelroute’ legt zich toe op de geschiedenis van de ooit uitgestrekte bossen tussen Zonnebeke en Ieper. In het begin van de 12de eeuw wordt er een abdij gesticht die zich door heel wat giften succesvol ontwikkelt. Wanneer de beeldenstormers tot driemaal toe gewelddadig optreden, brandt de abdij af en blijft enkel het neerhof bestaan. Het neerhof en de omliggende ‘Passchendaele Velden’ ondergaan in de 19de eeuw heel wat veranderingen. Kort na de bouw van het imposante Veldhoekkasteel volgt de volledige verwoesting door WOI. De Nonnebossen zijn dan dé plaats waar de Duitse opmars aan het Westelijk front definitief tot staan wordt gebracht. De route linkt de verschillende locaties in een lus.

 • Afstand: 8 km
 • Start en parking: Polygoonbos, Lange Dreve, 8980 Zonnebeke

 

8. Zandvoorde wandelroute

De ‘Zandvoorde wandelroute’ volgt de rode draad van ‘2014-2018 – 100 jaar Groote Oorlog’ en brengt het verhaal van Zandvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het dorp vervulde een belangrijke strategische positie door haar hogere ligging op de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug. Het unieke zicht op de omgeving in combinatie met de Duitse verdedigingslinie, zorgde ervoor dat Zandvoorde pas tijdens het Eindoffensief in 1918 kon worden bevrijd.

 • Afstand
  -Lus 1: 2,4 km
  -Lus 2: 4,4 km
  -Lus 3: 7,2 km
  -Volledige lus: 12 km
 • Start en parking: marktplaats, 8980 Zandvoorde

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF