Doen

Waterplezier

(Re) creatief op en langs het water

Oneindige vergezichten, zacht glooiende heuvels, vlak polderland en adembenemende stilte. Mooier kan je de Westhoek niet omschrijven. Je kan de regio niet alleen met de fiets of te voet ontdekken, ook vanop het water valt er heel wat te beleven. De waterfanaat kan op de IJzer en langs de zijkanten de hele Westhoek verkennen

BOOTTOCHTEN

IJzertocht langs de Vlaamse Velden

Met de Yzerstar kunt u het leven op het water laten zien, voelen en beleven. Beleef een unieke vaartocht op de IJzer tussen de Vlaamse Velden tussen Nieuwpoort en Diksmuide. Ontdek de monumenten en restanten van WO I, die de stille getuigen zijn van de woelige geschiedenis van deze regio. Tijdens deze boottocht word je ook omringd door de magie van de fauna en flora, die de Westhoek te bieden heeft. 
Sportievelingen kunnen met hun fiets opstappen voor een enkele vaart naar Diksmuide of Nieuwpoort. 

Wanneer vinden de IJzertochten plaats?

Elke maandag t.e.m. zaterdag in juli en augustus.
Vertrek om 13u30 vanuit Nieuwpoort naar Diksmuide.
Vertrek om  17u vanuit Diksmuide naar Nieuwpoort.

Buiten de zomermaanden kan je als individueel aansluiten bij een gereserveerde vaartocht.

Opstapplaatsen:
Nieuwpoort – Brugse Steenweg 3 – 8620 Nieuwpoort (achter de sluizen)
Diksmuide – Kasteelstraat – 8600 Diksmuide

Meer info: www.seastar.be 

 

Varen én fietsen op en langs de IJzer

Varen en fietsen in de Westhoek - op de IJzerVerken de Westhoek en ontdek de rust van de ongerepte polders tijdens een unieke fiets-& boottocht tussen Nieuwpoort en Diksmuide. Je fietst (ongeveer 42 km) langs kronkelende veldwegels en autovrije paden en je vaart met Seastar over de IJzer helemaal terug naar je vertrekpunt. Je kiest zelf of je uit Nieuwpoort of uit Diksmuide vertrekt, en of je met de boot of met de fiets je ontdekkingstocht begint, of je ’s morgens of in de namiddag vertrekt. Kortom, dit is fietsen en varen à la carte…

Opstapplaatsen:
Nieuwpoort – Brugse Steenweg 3 – 8620 Nieuwpoort (achter de sluizen)
Diksmuide – Kasteelstraat – 8600 Diksmuide

Meer info: www.seastar.be

 

Bootverhuur 'De Hooipiete'

Verken Lo-Reninge op een originele manier. Sta zelf aan het stuur (geen vaarbewijs nodig) van een ruime en luxe familiesloep. Stijlvol en comfortabel afgewerkt voor een aangename dag aan boord. Neem gerust je eigen drankje of picknick mee. Of kies vor een luxe arrangement waarbij er enkele hapjes worden voorzien.

Meer info: De Hooipiete - Fintele 7 - 8647 Lo-Reninge - T. 058 28 89 09 - www.hooipiete.be

 

Varen op 't Eilandje in Ieper

11 roeibootjes voor 4 personen liggen hier ter beschikking om Ieper vanuit het water te bezichtigen. Romantisch, gezond, rustgevend!

€ 8/half uur
Er is ook een groepsarrangement mogelijk voor € 10 per persoon met koffie en warme appeltaart erbij.

Meer info: Pacific Eiland 2 - 8900 Ieper - T. 057 20 05 28 - www.pacificeiland.be

 

Bootjesverhuur Wulpen

Voor een fascinerend pleziervaartochtje op het kanaal Nieuwpoort-Veurne kan je terecht in Wulpen bij Verhuur elektroboten Koksijde01 & Koksijde02. Voor het gebruik van deze elektrische boten dien je geen vaarbewijs te hebben en bestuurt u zelf de boot. De bootjes zijn comfortabel, veilig en geluidloos. De bediening is eenvoudig, u heeft geen specifieke kennis nodig voor het varen.

Meer info: Aanlegsteiger Dijk Wulpen, Florizoonebrug - Dijk 33 - 8670 Wulpen - T.+32 474 40 99 69 (mobile) - www.wielrijdersrust-hetdorstigehart.be/Koksijde01-02

 

Bootverhuur Nieuwpoort

Bij Bootverhuur Nieuwpoort kan je terecht voor bootverhuur tot 8 personen. Van op een bootje kan je de schoonheid van de IJzervallei bewonderen. Bezoek het centrum van Diksmuide, de IJzertoren, de Dodengang, het Begijnhof,…Je hebt de mogelijkheid om tearooms en restaurants te bezoeken.

Meer info: www.bootverhuurnieuwpoort.be 

 
Exclusieve vaartocht op het Ieperleekanaal of de IJzer

Geniet van een exclusieve vaartocht op het mooiste kanaal (Ieperleekanaal of de IJzer) van de Westhoek. Enkele suggesties zijn:

 • Niemandswater ’14-’18
  Vaar op het ieperleekanaal langs het front van de Eerste Wereldoorlog en maak kennis met de oorlogsverhalen van de Zouaven aan de Driegrachtenbrug, de eerste gasaanvallen in Steenstraete, het monument van de Gebroeders van Raemdonck, het verzoeningskruis en de Knokkebrug. 
  Drie uur varen op het mooiste kanaal van de Westhoek.

 • Dagtocht naar Ieper, Diksmuide of de Fintele
  Met een ervaren schipper vertrek je naar Diksmuide, Fintele of Ieper. Kies je voor een tweedaagse, dan kan je nog naar Nieuwpoort aan Zee varen. Steek gerust de handen uit de mouwen, want wie wil is zelf matroos. Er is geen televisie aan boord, wel een niet onaardige bibliotheek. Je kan er zelf koken. 's Middags is er tijd om de stad en streek te verkennen.

 • Zelf varen
  Verken zelf het ieperleekanaal of de IJzer met de zonneboten (6 personen per boot). Om hiermee te varen heb je geen vaarbewijs nodig.

Meer info: De Boot - Ieperleedijkstraat 1a - 8650 Merkem (Houthulst) – www.deboot.be 

 

Varen langs de Polders

De catamaran, een open salonboot, geeft je de mogelijkheid om met schipper, of zelf, de polderwaterlopen te bevaren. Met een hapje en drankje er bij geniet je van pure ontspanning. Onderweg bevinden zich diverse cafeetjes en restaurants.

De boot kan voor 1 of 2u, een halve of een hele dag geboekt worden. 

Samen met een ervaren schipper kan je ook de polderwaterlopen bevaren met de Vally, een combi-kotter. Onderweg kan de nodige catering worden voorzien of wordt er even halt gehouden bij een restaurant. 

Meer info: ’t Buitenbeentje – Heernisse 1 – 8600 Diksmuide – www.buitenbeentjebvba.be

KAJAKKEN - KANO

’t Buitenbeentje, Diksmuide

Hier heb je een ruime keuze om de rust en de pracht van Diksmuide en de Westhoek te ontdekken. ‘t Buitenbeentje heeft een groot aanbod actieve ontspanningsmogelijkheden en kan je combineren met groepsuitstappen op maat. Een greep uit hun aanbod: kano's, kajaks, billenkarren (go-cart), (elektrische) fietsen, vlottentochten,...

Old Town kano’s, waarin je perfect droog kan blijven

 • RTM duo en quattro, voor de speelvogels
 • RTM Mojito voor de jeugd en polospel
 • De Big Hendrik, de canadese kano, is afhankelijk van de bezetting te bevaren met 7 à 12 personen. 

Meer info: ’t Buitenbeentje – Heernisse 1 – 8600 Diksmuide – info@buitenbeentjebvba.be – T. 0496 69 75 11

 

Kano- en kajaktochten in Lo-Reninge

 

Kano- en kajaktochten zijn mogelijk op de Lovaart, de IJzer (gehucht Fintele) en op de Ieperlee (gehucht Steenstraete). De tochten zijn telkens onder deskundige begeleiding en is mogelijk vanaf 10 jaar.

Enkel voor groepen vanaf 16 personen.

Meer info: Toerisme Lo-Reninge - Markt 17 – 8647 Lo – info@lauka.be – 058 28 91 66

 

Kajakken in Kortemark

Een combinatie van fietsen langs landelijke wegen en kajakken op de Handzamevaart waarbij je kan genieten van al het moois wat de Handzamevallei je te bieden heeft.

Op vaste tijdstippen worden er begeleide kajaktochten georganiseerd, waarbij je vertrekt vanuit Kortemark met de fiets naar Diksmuide. Je fietst langs rustige wegen, zo kan je genieten van het mooie landschap dat Kortemark en Diksmuide te bieden heeft. Eénmaal aangekomen in Diksmuide kajak je langs de Handzamevallei terug naar Kortemark.

Vertrek: stipt om 13u30 in de Barisdamstraat (ter hoogte van de Barisdambrug). Het is de bedoeling dat iedereen met de fiets komt.

Data: 4, 21 & 28 juli 2020
Kostprijs: € 7 (incl. consumptie en fietsvervoer van Diksmuide naar Kortemark)

Meer info: Toerisme Kortemark – Torhoutstraat 9 – 8610 Kortemark – toerisme@kortemark.be – T. 051 56 61 08 
 

 

FLUISTERBOOT

Voor de vroege vogels en natuurliefhebbers is er de fluisterboot in het natuurdomein De Blankaart. Met deze geluidsarme, ecologische boot, vaar je onder begeleiding van een gids naar de Blankaart. Doordat je zo geruisloos over het water glijdt, kan je ongestoord de vele vogelsoorten, waar de gids graag een woordje uitleg bij geeft, observeren en tegelijk van een mooie zonsopgang genieten met de prachtige natuur als achtergrond.

Tijdig reserveren is de boodschap!

Meer info: Bezoekerscentrum De Blankaart – Iepersteenweg 56 – 8600 Diksmuide – deblankaart@natuurpunt.be - T. 051 54 52 44 

JACHTHAVENS

Portus Dixmuda

Deze jachthaven ligt in de schaduw van de IJzertoren, het symbool van vrede in Vlaanderen. Een leuke stopplaats tussen Nieuwpoort waar de IJzer in zee uitmondt, en Fintele, waar je de Lovaart opdraait om via Veurne, Frankrijk in te trekken.

 

Meer info

 

Jachthaven Veurne

Deze jachthaven is rustig gelegen aan de rand van de historische stad Veurne. Het bruisende centrum ligt op wandelafstand en herbergt naast de vele bezienswaardigheden tal van horeca.

 

Meer info

Jachthaven Ieper

Gelegen op het einde van het kanaal Ieper naar de IJzer, op wandelafstand van het centrum van Ieper.

 

Meer info

Jachthaven De Balokken

Te midden van een oase van groen en langs een oude arm van de Leie vind je hier een kaaimuur van een kleine 200 meter met houten dwarssteigers, een slipway en aanmeermogelijkheden voor snelle vaartuigen.

 

Meer info

Jachthaven Westhoek Marina

Westhoek Marina is een ‘full service’ en open jachthaven. Het is een toegangspoort voor elkeen die de Westhoek wenst te doorkruisen op of langs het water. Niet enkel waterrecreanten, zoals booteigenaars, boothuurders, trailerbare boten, kanovaarders, fietsboten… zijn welkom, maar eveneens andere recreanten zoals fietsers, wandelaars, hengelaars…

 

Meer info

Jachthaven VVW Westhoek

De haven is speciaal aangelegd voor motorboten. Door het sluizencomplex de Ganzepoot zijn de binnenwateren de ganse dag toegankelijk. In bar en restaurant De Ark aan de jachthaven kan je steeds terecht voor een hapje of een drankje. VVW Westhoek biedt ook groepsboottochten aan.

 

Meer info

VAARKAART

Laat de vele waterwegen een verkenning zijn van deze verrassende hoek van Vlaanderen tussen de Noordzee en Frankrijk. De vaarkaart presenteert een veelzijdige vaarroute door Flanders Fields die door de pleziervaarder steeds op maat kan worden aangepast.

Bekijk de kaart online

De kaart is gratis te verkrijgen bij de diensten voor toerisme of kan online besteld worden op shop.westtoer.be 

Teambuilding op en langs het water

Het hele jaar door worden groepsactiviteiten aangeboden in de Westhoek (Poperinge) en aan de kust (Nieuwpoort).

The Outside Adventure in Poperinge heeft een gevarieerd aanbod met wateractiviteiten. Dit gaat van kanotochten, afvaarten door de vallei van de Ijzer, een aqua & adventure dag tot vlottenbouw en wakeboarden.

Meer info

The Outsider Coast in Nieuwpoort biedt activiteiten aan op zee zoals raften, surfen en kajakken..

Meer info

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF