Eten & drinken

Weekend van het volkscafé

Achter de schermen van 5 jaar Weekend van het Volkscafé

Nu de laatste confetti ’s eindelijk hun weg naar de stofzuiger hebben gevonden, nu de feestelijke verhalen tot eigentijdse legendes zijn uitgegroeid, nu de eerste plannen voor de volgende editie aan het rijpen zijn, nu is het tijd om het verslag van 5 jaar Weekend van het Volkscafé openbaar te maken. Neen, bang hoeft u niet te zijn, we houden onze belofte tot geheimhouding maar we geven het u maar mee… te biechte gaan op café is nooit een goed idee geweest!

Weekend van het Volkscafé   Weekend van het Volkscafé

 

Kan je niet wachten tot de volgende editie voor een bezoek aan één van onze geweldige volkscafés in de Westhoek? Neem dan alvast een kijkje in onderstaande lijst en ontdek de volkscafés per gemeente.

 

Meer dan 80 cafés staan symbool voor de rijke volkscafécultuur in de Westhoek en net over de grens bij onze Franse buren. Is het nu bij Maaike in Nieuwkerke, bij Lut in Poperinge of bij de broers Trassaert in Terdeghem… overal wacht je dezelfde warme ontvangst. Dit unieke weekend staat niet enkel symbool voor vele mooie estaminets maar ook voor de dagdagelijkse inzet en passie waarmee de patrons en cafébazinnen niet alleen hun gasten verwennen maar ook heuse ambassadeurs zijn van de Westhoek.

Uit de vele verzoeken, verslagen en inderdaad zelfs confessies van bezoekers van het Weekend van het Volkscafé haalden we volgende getuigenissen die ons vertellen waarom het Westhoek-volkscafé eigenlijk op de volgende lijst rond cultureel erfgoed zou moeten staan!

Met Die Verdammte Spielerei is ooit gestart als rode draad. De act die op een ludieke wijze een oorkonde of prijs uitreikt aan het café in kwestie.  Een bende getalenteerde muzikanten met een gezegende tamboer-majoor die erin zijn geslaagd om de Westhoek te overwinnen en verweesd achter te laten. In die mate dat er nu nog steeds vragen gesteld worden rond de herkomst en de mentale staat van de groepsleden. We kunnen u gerust stellen ze zijn compleet geschift maar o zo lief! Enige minpunten… hun timing en het niet weigeren van aangeboden gerstenat in alle geuren, kleuren en volumes. Zo kon het gebeuren dat in een niet nader te noemen volkscafé in Poperinge de act zodanig is uitgelopen waardoor het al na middernacht was toen de laatste locatie werd aangedaan. Een uur of drie over tijd maar goed… het was de moeite waard geweest.

De mannen (en vrouw!) van Kartje Kilo XL hadden de zware taak om in het voetspoor te treden van hun illustere voorgangers. Herbert Herbarium, de vedette en eeuwig jong talent, slaagde erin om na een stevige controle rond de ‘echtheid’ van het café uit te barsten in een volwaardige schlager bestseller.

De editie daarop belden mensen vanuit Au Nouveau St. Eloi in Watou naar huis om te laten weten dat ze in het ‘journaal’ zouden zitten rond asbest in volkscafés. Wisten ze toen veel dat de cafés in kwestie zouden worden verkozen als 'Beste Café van de Westhoek’.

In die 5 jaar zijn er heel wat artiesten de revue gepasseerd. Marino Punk en Pieter Lonneville staan  hoog op de hitlijst maar van hardrock tot klassiek, van accordeon tot jazz. Zowat alle muzieksoorten en stijlen passeerden ondertussen de revue. Vaak zien we dat artiesten op een ander moment terugkeren dankzij het grote succes. Wat kan een mens meer wensen! Een tango in De Leute in Alveringem, een Ierse Jig in De Speelman in Woumen of een one-man bluesband in De Zon in Dranouter.

Weeken van het Volkscafé   Weekend van het Volkscafé

Naast muziek staan ook spelen volks en minder volks hoog aangeschreven op de activiteitenlijst. Zo is  de straatbolling in Het Hazekasteel een vaste waarde op zondagmorgen. In ’t Schuttershof in Poperinge staat iedere keer opnieuw de bolling door den uil te pronken in de beste ‘platse’ van het café en in Den Eendracht in Watou speel je met de unieke ronddraaiende vogelpik. Iets minder aan te raden na het nuttigen van één of meerdere van de Westhoekbieren maar wie niet waagt… .

De allesoverheersende, grensoverschrijdende prijs van de Westhoek is voor de Picon. In meer dan de helft van de cafés beweren ze bij hoog en bij laag dat daar en nergens anders de beste Picon van de hele wereld wordt gemaakt. Vaak volgens het aloude recept van mémé Alice of tante Nonneke uit Bommerskonte. En we moeten het toegeven vaak is die Picon niet te versmaden maar de beste die schenken ze in… tuut tut tuut. (nvdr. hier was er storing in de opname… )

En dan moeten we het nog hebben over één speciaal soort mensen. De patrons en de bazinnen die dag in dag uit de kleuren van hun café verdedigen. Allemaal mooie, intelligente en verstandige mensen met de beste bedoelingen. (nvdr. Bij deze is mijn belofte aan X van café Z voldaan en staat er het komende jaar steeds een schuimend pintje klaar bij het binnentreden van zijn etablissement! Merci!!) Het doet plezier om te zien hoe jonge mensen klaar staan om de fakkel over te nemen maar evenzeer doet het deugd om de goesting te zien bij de meer ervaren uitbaters.

Daarom aarzel niet als je de volgende keer een volkscafé passeert. Ga binnen en ontdek waarom de wereld een beetje blijft stilstaan in onze volkscafés. Mooier verwoorden dan de titel van de reeks die Kat Steppe ooit maakte rond de volkscafés is niet evident: “Bedankt en Merci”! Aan Westtoer die dit iedere keer mogelijk maakt, aan alle cafés die de eer van de Westhoek hoog houden en aan u, huidig en toekomstig bezoeker van dit speciale weekend in april! Geïnteresseerde volkscaféfans houden de website en de facebookpagina in de gaten. (nvdr. Maar uit goede bron werd vernomen dat april 2021 wel eens de eerste comeback van dit grandioze weekend zal omhelzen! En ondertussen… organiseer gerust zelf je dag, je weekend of je jaar van het volkscafé in de Westhoek met vrienden, maten of ander gezelschap want die cafés zijn 365 per jaar vlot te bereiken!)

(Tekst en foto’s Geert Gombeir voor www.eventsoutsidethebox.be)

Bedankt Geert, voor deze interessante inkijk in 5 edities Weekend van het Volkscafé. We kijken samen met jou al uit naar de volgende editie in 2021!

Kan je niet wachten tot de volgende editie voor een bezoek aan één van onze geweldige volkscafés in de Westhoek? Neem dan alvast een kijkje in onderstaande lijst en ontdek de volkscafés per gemeente.

ALVERINGEM
De Leute 
Café 't Patersvat 
Geheim Spoor 
De Vette Os 
DIKSMUIDE
De Speelman
Herberg De Knocke
Fot'oeil
't Gemeentehuis
HEUVELLAND
't Hommelke
Café De Zon
De Lockedyze
Het Hazekasteel
In de Zwaan
Saint-Hubert
A la Basse Ville
De Frontieren
Cirque 157
De Barbier
IEPER
't Hof Van Commerce
De Gouden Brander
Sint-Arnoldus
12 Apostels
Kaffee Bazaar
POPERINGE
Het Mysterie
Helleketel
Au Nouveau St. Eloi
Café In De Ster
Café Britannia
In 't Schuttershof
Den Eendracht
De Wijngaard
De Stadsschaal
Chez Le Voisin
A La Frontière Belge
In Den Havermuis
Hof Van Vlaanderen
Nobody
De Kikker
VEURNE
Den Engel
Zeemanshuis
Eetcafé Kunstemaecker
't Hof Van De Hemel
Klein Plezier
VLETEREN 
Het Witte Paard
Café Navarro
't Oud Postje
Den Engel
Het Kasteelhof
WERVIK 
Retro-Herberg In Den Grooten Moriaen
Kapittel Wervik
De Sultan
t' Visputje
ZONNEBEKE 
Spoorlijn 64
Sint-Joris
In 't Paradijs
The Corner
De Oude Timmerie
PAYS DE FLANDRE 
Au Tilleul - Bambecque
Le Perfect Day - Bergues
't Kasteelhof - Cassel
Brasserie Saint-Georges - Eecke
Au Lion d'Or - Esquelbecq
Au Roi du Potje Vleesch - Godewaersvelde
Le Lion Blanc - Herzeele
Café des Orgues - Herzeele
Estaminet de l'ancienne commune - Hondeghem
Aux Epérons d'Or - Hondschoote
Au Trou Flamand - Ledringhem
La Ferme de l'Haghedoorn - Meteren
Chez Léon - Oost-Cappel
La Taverne du Westhoek - Quaedypre
Le Saint Erasme - Sercus
La Maison Commune - St. Jans Cappel
A la Gaieté - Steenwerck
Het Kerk Hoek - Tergedhem
Le site du Steenmeulen - Terdeghem
La Kruys-Straete - Wormhout