Doen

Weekendje weg met het gezin

Ontdek de troeven van de Westhoek

De gekke zomer van 2020 gaat misschien wel de geschiedenisboeken in als de zomer van de staycation. Maar… Geen buitenlandse reizen betekent niet dat je de zomer tot vervelens toe in eigen tuin hoeft door te brengen. Het wordt de ideale gelegenheid om te ontdekken wat voor prachtig vakantieland België kan zijn. Ben je steeds op zoek naar originele adresjes, een beetje anders dan anders, maar met een leuke waaier aan activiteiten? Goed nieuws! We tonen je graag de nog niet platgetreden Westhoek, waar de vergezichten over de velden aan Toscane doen denken, de stadcentra even cultureel-idyllisch zijn als in Zuid-Frankrijk en waar –jaja!- een Oostenrijkse kabelbaan je van de ene heuvel naar de andere brengt. Nood aan een reisje zeg je? We nemen je even mee op onze trip door de Westhoek!

Elodie, Bas, Katrien en Ludovic van withkidsonteroad kwamen een weekendje naar de Westhoek. Hun avonturen kan je in onderstaand filmpje bekijken. Laat dit jou alvast inspireren om ook een weekendje weg met het gezin te plannen in de Westhoek!

Familievriendelijk fietsen met Jaek en Nink

De wind in je haren, voeten stevig op de trappers en zicht op oneindig. Fietsen is de ideale manier om je hoofd leeg te maken en dat het heerlijk is om samen met je kinderen uit te waaien op de fiets, heeft men in de Westhoek ook begrepen! Je vindt er 8 fietsroutes op kindermaat, met verschillende lengtes. De routes worden eenvoudig aangeduid met wegwijzers a.d.h.v. de stripfiguurtjes Jaek en Nink.

Wij fietsten zo 33 km door de Hoppevelden vanuit Poperinge. De grootste troef van deze routes zijn de familievriendelijke suggesties. Daaruit kies je dan enkele stops voor onderweg, van de Zonnegloed over een kasteeldomein tot een ijssalon op de route.

Voor meer informatie over de fietstochten met Jaek en Nink kan je hier terecht, of je nu je eigen fietsen meebrengt, dan wel fietsen huurt in Poperinge of Vleteren (vanwaar je de routes kan starten), zo’n fietstocht speciaal voor families is ideaal tijdens een weekendje weg met het gezin!

Jaek en Nink is doenbaar vanaf +/- 8 jaar schat ik. Bas (9) kon goed volgen, Elodie (5) nam toch liever plaats op het kinderzitje, voor haar zou de route te lang geweest zijn. Een aanrader is om op voorhand je picknick te regelen via Bart van L’Heritage in Poperinge. Hij brengt ‘een bak vol goesting’ (zo heet zijn picknickconcept) tot op een afgesproken plek op jullie route!

Weekendje weg met het gezin - with kids on the road - Familievakantie in de Westhoek - op stap met kinderen - Westhoek KD's - gezin - opa en oma - kleinkinderen
Wandelen was nog nooit zo’n voltreffer voor de kinderen

Kinderen en wandelen, dat durft wel eens te vloeken (excuses aan de uitzonderingen die de regel bevestigen!). Neem je je kinderen toch graag mee op pad, de benen strekken en de buurt te voet verkennen, dan geef je de wandeling makkelijk een extra dimensie dank zij de KD-tochten. Wij deden de KD botertocht in en rond Diksmuide (wat een mooie stad trouwens!). Terwijl wij als ouders genoten van de mooie binnenstad, het wandelen door de weidse velden, net buiten het centrum en het gezellige gekuier op zich, leefden de kinderen zich helemaal uit met spelletjes en opdrachten onderweg. De wandeling is een 4-tal km lang, maar je trekt er toch best minstens anderhalf tot 2 uur voor uit (met al die doe-opdrachten onderweg en een bende overenthousiaste kinderen heb je dat wel nodig). Zelfs voor Elodie (5) was de route niet te lang dank zij de afleiding onderweg. De kleine kunstenares die in haar schuilt focuste zich op de krijttekening van de koe die onderweg moet gemaakt worden, Bas gooide zijn volledige winnaarsmentaliteit in de strijd bij de opdrachten. Wandelen was nog nooit zo’n voltreffer. Zalig om je kinderen aan de slag te zien gaan met de duidelijke kaart, zoekend naar aanwijzingen en zelf proberen de weg uit te stippelen. Op de route waren er een 10-tal stops, op ideale afstand van elkaar. Zin in een leuke wandeling door Diksmuide? De Boterclub is een aanrader, maar ook op andere plekken in de Westhoek vind je super leuke familievriendelijke wandelingen!

Ontdek alle Westhoek KD tochten

Weekendje weg met het gezin - with kids on the road - Familievakantie in de Westhoek - op stap met kinderen - Westhoek KD's - gezin - opa en oma - kleinkinderen
Cultuur op kindermaat in Ieper

Zeg je Ieper, dan denk ik aan de Menenpoort en the Last Post. In de hele Westhoek hangen de geschiedenis en verhalen van WO1 als een soort warm deken over de streek. De verschillende slagen om Ieper maken dat de stad vandaag symbool staat voor Den Groote Oorlog. Maar Ieper draagt nog zoveel meer geschiedenis mee! In het Yper museum kom je daar alles over te weten. En het idee dat museumbezoeken niet leuk zouden zijn voor kinderen wordt hier helemaal ontkracht. Speciaal voor hen ontwikkelde men een interactieve toer om spelenderwijs alles te ontdekken over de geschiedenis van de Kattenstad, kattenarmband om te scannen aan de schermen inclusief. 

Meer info over het Yper Museum

Weekendje weg met het gezin - with kids on the road - Familievakantie in de Westhoek - op stap met kinderen - Westhoek KD's - gezin - opa en oma - kleinkinderen
Cordóba: de kabelbaan van de Westhoek

“De leukste dag van mijn leven!”, noemde Elodie het ritje op kabelbaan Cordóba. Het was misschien net wat overdreven. Laat ons zeggen dat ze zich wat liet meeslepen door de adrenaline nadat ze van de stoeltjeslift sprong, maar het omschrijft wel helemaal hoe leuk ze het vond. De kabelbaan in Westouter die de exotische naam Cordóba kreeg, is een nostalgische eyecatcher in de streek die twee heuvels met elkaar verbindt. Na je ritje op de kabelbaan drink je nog iets op het terras. De kinderen vinden dit alvast een heel belangrijke tip om mee te geven aan gezinnen die de Westhoek willen verkennen!

Meer info over de kabelbaan

Weekendje weg met het gezin - with kids on the road - Familievakantie in de Westhoek - op stap met kinderen - Westhoek KD's - gezin - opa en oma - kleinkinderen
Opvangcentrum De Zonnegloed

Volgens de kinderen een ‘incontournable’! Vooral Bas was erg onder de indruk van het feit dat dit eigenlijk een opvangcentrum is voor dieren die worden gered uit een benarde situatie. Kamelen, beren, apen, een lynx en zelfs zebra’s en lama’s worden hier opgevangen. Sommigen werden overgeplaatst uit een zoo omdat ze plaats moeten ruimen voor andere dieren, anderen worden van straat geplukt nadat ze werden achtergelaten, nog anderen werden gered uit slechte omstandigheden bij particulieren. Van elk dier kan je de levensloop lezen. Bas, gevoelig als hij is, was hier erg van onder de indruk. Elodie, vrolijk als ze altijd is, praat nog na over de gekke zebra’s.

Meer info over De Zonnegloed

Weekendje weg met het gezin - with kids on the road - Familievakantie in de Westhoek - op stap met kinderen - Westhoek KD's - gezin - opa en oma - kleinkinderen
IJzertoren en IJzerboomgaard in Diksmuide

Een museum dat verdeeld is over 22 verdiepingen? Dat moest Bas wel eens gezien hebben, zeker toen hij hoorde dat het een museum was over WO1. Voor ons toch één van de bekendere monumenten uit de Westhoek. Het bezoek start helemaal bovenaan op het dakterras waar je een gigantisch uitzicht hebt over de omgeving. De toren is maar liefst 84m hoog! Vergeet geen muntje (€ 1) mee te nemen voor de telescoop en bereid je voor op een afdaling per trap. Op die manier doorkruis je dus de museumzalen. Voor de kinderen wordt er opnieuw een ontdekkingsbrochure voorzien van Jaek en nink. Heel leuk dat die 2 stripfiguren overal terugkomen, ze voelen al vertrouwd!

Na je bezoek aan de IJzertoren is het een must om ook de IJzerboomgaard te bezoeken. De IJzerboomgaard is een relatief nieuw provinciedomein waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Bas en Elodie hadden heel veel plezier want… Veel van de speeltuigen in de speeltuin zijn in/op/rond water gebouwd. Tip van zij die onvoorbereid waren: kledij dat nat mag worden is geen slecht idee.
Maar niet alleen het speelterrein is leuk, ga ook eens naar de kinderboerderij van ’t Land van Vlierbos waar je ook iets kan eten/drinken. Samengevat; de moeite om tijd voor te maken tijdens je verblijf in de Westhoek!

Meer info over de IJzerboomgaard

Meer info over het Museum aan de IJzer

Nog meer provinciedomeinen in de Westhoek

Nog meer musea dit leuk zijn om te bezoeken met kinderen 

Weekendje weg met het gezin - with kids on the road - Familievakantie in de Westhoek - op stap met kinderen - Westhoek KD's - gezin - opa en oma - kleinkinderen
 
Vakantiehuis Martha

“Allemaal goed en wel, zo’n weekendje naar de Westhoek, maar waar verbleven jullie dan?” Ik hoor het je denken en dat is een heel goede vraag: geen hotel voor ons deze keer, maar het gezellige vakantiehuis Martha. We hebben heel veel goede dingen te vertellen over Eveline, Pieter, Omaar en Maurus die het oude huis van Eveline’s betovergrootvader omtoverden tot een charmant, karaktervolle vakantiewoning. Eveline ontvangt mensen met zo’n oprechte gastvrijheid dat we niet anders kunnen dan ooit nog terug te gaan, vrees ik!

Het vakantiehuis is ruim genoeg om tot 14 personen te ontvangen. We hadden met ons vieren dus zeeën van plaats in het huis, maar ook buiten was het er ideaal voor een verblijf met kinderen. De pony’s, de ezel, varken, konijnen, geiten en paarden rond het huis, maken je verblijf helemaal af. Elodie was niet bij Tiny, de kleine pony weg te slaan, Bas bracht zijn vrije momenten door op de trampoline of in de tuin met voetbalgoal.

Als je wil, voorziet Eveline elke dag een ontbijtpakket, dat kan je dan apart reserveren. Dat ontbijtpakket zit vol met verse streekproducten, tot kersen uit eigen tuin toe.

 

Meer info over Martha's vakantiehuis

Nog meer vakantiewoningen in de Westhoek

Weekendje weg met het gezin - with kids on the road - Familievakantie in de Westhoek - op stap met kinderen - Westhoek KD's - gezin - opa en oma - kleinkinderen

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF