Doen

Wenkende wieken

Lang geleden sierden wel 27 molens Kortemark. Een spektakel van wieken dat zijn gelijke niet kende. Vandaag nemen de 4 resterende exemplaren die honneurs waar:

Couchezmolen

Te bezoeken elke zondag van april t.e.m. september (14u-18).
Een van de grootste stenen molens in België.
Bouwjaar: 1870
Type: stenen stellingsmolen

Zarren-Lindestraat 51, Zarren

Wullepitmolen

Te bezoeken elke 1ste zondag van april t.e.m. september (14u-18).
Bouwjaar: voor 1639
Type: staakmolen met gesloten voet

Molenstraat, Zarren

Kruisstraatmolen

Te bezoeken elke 2de zondag van april t.e.m. september (14u-18u).
Bouwjaar: 1773
Type: staakmolen met gesloten voet.

Steenstraat, Kortemark

Koutermolen

Bouwjaar: 1436
Type: standaardmolen

Koutermolenstraat 7, Kortemark

Maar Kortemark is lang niet de enige fiere bezitter van prachtige molens. In heel wat Westhoekgemeenten vind je molens terug. Deze zijn niet altijd te bezoeken, maar je kan er in de nabijheid wel lekker eten of zelfs overnachten:

Wenkende wieken - molens in de Westhoek - Brouckmolen - Alveringem

Slapen in de schaduw van de Brouckmolen, Alveringem

Naast de vakantiewoning baten Stefanie en Marijn ook de Brouckmolen uit. Vanuit de molen kijk je over de IJzervlakte tot aan de West-Vlaamse heuvels (Kemmelberg, Rodeberg, Zwarteberg, Catsberg en Cassellberg). De molen is nog steeds draai- en maalvaardig en is zoveel mogelijk in de originele staat gehouden. Wil je met een groep of als gezin de molen bezoeken, dan reserveer je best op voorhand. Met de Brouckmolenwandelroute verken je het waterrijke landschap van de IJzerbroeken.

Meer info

 

 

't Molenhof & 't Oud Postje, Vleteren

'Keukenpiraat' Pascal Rubben wéét wat hij doet. Zijn heerlijke streekgerechten proef je in het knusse retrodecor van restaurant 't Molenhof in Vleteren. Ook lekkere snacks! Naast de uitgebreide menukaart geniet je ook van een grote variatie streekbieren en andere dranken. Achter het restaurant bevindt zich De Meesters Molen.

Meer info

't Oud Postje Vleteren
In den Grooten Moriaen, Wervik

 

 

In Den Grooten Moriaen, Wervik

In deze authentieke kroeg, in de schaduw van de Briekenmolen, is het heerlijk nagenieten van een bezoek aan het Tabaksmuseum. Smul van een copieuze broodplank of van één van de suggesties van warmhartige patron Sebastien. Enkel hier proef je de Wervikse Toebakspalullen of het Moriaenbier.

Meer info

Landhuis 't Molenhof, Heuvelland

Landhuis Molenhof is een locatie (restaurant en feestzaal) voor mensen die houden van een ongedwongen en losse sfeer, van de betoverende natuur, romantiek, gezelligheid, goede muziek en prachtige vergezichten over het mooie Heuvelland en Noord-Frankrijk. Vlak bij het restaurant bevindt zich de Lijstermolen, een houten windmolen. De molen werd in 2004 beschermd als monument en ook samen met de omgeving als dorpsgezicht beschermd. Met de kabelbaan 'Cordobaan', zweef je boven de Heuvellandse wijngaarden naar de molen.

Meer info

Landhuis Molenhof, Westouter
Vredesmolen Houthulst - Westhoek - Wenkende wieken

 

 

Vredesmolen, Houthulst

De Vredesmolen werd opgetrokken op 43 meter hoogte en in 1914 door de Duitsers als uitkijkpost ingericht. Vandaag biedt deze gerestaureerde molen je een prachtig panorama over de frontstreek van weleer alsook over de Handzamevallei.

Meer info

 

 

Molenwiekend, Vleteren

26 augustus 2018
Tijdens het molenwiekend verwelkomt de molenaar je graag voor een bezoekje aan de 'De Meestersmolen'. Je kan er ook proeven van de befaamde Sint-Sixtus trappist, Vleteren Alt & Antiek en de lekkere biertjes van de Struise Brouwers. In de namiddag is er al van animatie voor groot en klein (boogschieten, brood bakken, springkasteel,...).

Meer info

Molenwiekend - Vleteren - Westhoek - wenkende wieken

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF