Eten & drinken

Westhoek Lekkers

Elk bierhuis(je) is rijk aan ‘couleur locale’ en nog meer aan ambachtelijk gebrouwen bier. Restaurants, eethuisjes en smulkroegen serveren lekkere streekproducten. Proeven met de ogen dicht of smullen met een brede lach is hier altijd een festijn. Om te genieten en te ontspannen moet je ongetwijfeld in de Westhoek zijn!

Zin om tijdens een wandel- of fietstocht te genieten van een heerlijk ambachtelijk hoeve-ijsje. Langs het fietsnetwerk zijn diverse streekproducten gelegen waar je even kan verpozen en genieten van een lekker ijsje.

HIeronder alvast enkele typische lekkernijen uit de Westhoek:

Heuvellandse wijnen

Heuvelland telt verschillende wijngaarden, waarvan enkele ook te bezichtigen zijn. Na een rondleiding tussen een van de wijnranken krijg je uitleg over hoe de druiven tot deze goddelijke dranken worden geperst. Na het bezoek is het tijd voor een degustatie. 

Ga zelf op stap tussen de wijnranken

 

Potje Paté, Alveringem

Als je het Mekka van de patés zoekt, kan je zeker terecht in Potje Paté. Naast het winkeltje is er ook het proefhuis waar tal van streekproducten worden aangeboden, met nadruk op patés, rillettes, potjesvlees en foie gras. Potje Paté serveert ook Hoppas, dat zijn tapas op basis van bier. Laat het je smaken!

Praktische info

 

Houblonesse, Poperinge

Houblonesse is een ambachtelijke confituur gemaakt van Hopscheuten. Het plukken van de scheuten is een intensief en tijdrovend werk dat handmatig en met veel zorg wordt uitgevoerd. 

www.houblonesse.be

 

Artisanale biosappen en cider Lombarts Calville, Voormezele (Ieper)

Een kleinschalig familiebedrijf die groot en klein biologisch fruit teelt en deze artisanaal perst tot sappen op basis van appel. Het fruitsap wordt enkel gepasteuriseerd en bevat dus geen bewaarmiddelen.

Slijpstraat 1 - 8902 Voormezele (Ieper)
T. 057 36 30 20 - 0485 36 69 42
lombartscalville@tuinsappen.be - www.tuinsappen.be

 

Iepers Taptjesvleesch

Deze oude Ieperse specialiteit is gelardeerd, gepekeld kalfsvlees waar een stoofpotje wordt van gemaakt. Heerlijk met aardappeltjes en schorseneren. Je kan het gerecht proeven in restaurant 'Old Tom', gelegen op de Grote Markt. 

 

Handsaeme Foie Gras, Handzame (Kortemark)

Een delicatesse die gemaakt wordt volgens de traditionele kweek - en productiemethode uit de Périgord. Naast foie gras kan je hier ook vlees, pasteien, vet en nog veel meer kopen van gans, eend en everzwijn. 

Groenestraat 50 - 8610 Handzame (Kortemark)
T. 051 57 03 72 
deprezjan@skynet.be - www.handsaeme-foiegras.net

 

Lukken uit Lo

Wie kent de lukken van Jules Destrooper niet? In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over de kunst van het bakken van de koekjes. Na een live bakdemonstratie kan je zelf ook even proeven.

Praktische info

 

Hommelbier, Poperinge

Poperinge is de stad van hoppe. In de volksmond 'hommel' genaamd. De hopvelden bepalen sterk het landschap. Van deze hop wordt bier gebrouwen. In het Hopmuseum kom je alles te weten over hop. Bij een daguitstap ga je op pad met een gids. 

Ontdek de vele brouwerijen in de Westhoek

 

Hennepot, Poperinge

Het recept van Hennepot is zo'n 500 jaar oud. Het koude vleesgerecht bevat 3 soorten vlees: de 3 K's: kip, konijn en kalf. Hennept bevat, in tegenstelling tot Potjesvlees, beentjes en wordt vooral gegeven tijdens de kermis. Hennepot is te verkrijgen in de meeste slagerijen of je kan het ook proeven bij 't Hommelhof. 

 

Adbijbier uit Westvleteren (Vleteren)

Het alombekende bier van bij de paters wordt in de abdij gebrouwen. De adbij op zich is niet te bezoeken, maar in het Claustrum leer je alles over het leven achter de kloostermuren. Proeven van de bieren kan in het café In de Vrede, dat in de schaduw van de St. Sixtusabdij ligt. Het is de enige plaats waar je de trappist geserveerd krijgt.

Ontdek de vele brouwerijen in de Westhoek

 

Tabakspalullen, Wervik

Na een bezoekje aan het Tabaksmuseum kan je in het aanpalende tabakscafé proeven van de tabakspalullen. Het retrocafeetje ligt aan de voet van de Briekenmolen. Deze palullen (pannenkoeken) bevatten een scheutje tabakslikeur. Den Grooten Moriaen is de enigste locatie waar je dit dessert kan proeven. 

Den Grooten Moriaen
Koestraat 63 - 8940 Wervik
T. 056 31 49 24
Gesloten op woensdag 

Zin om er een weekendje op uit te trekken en al het lekkers uit de Westhoek te komen proeven? Boek dan rechtstreeks je verblijf bij één van de logiesuitbaters in de Westhoek!

Bekijk hier de beschikbaarheid en de prijzen!

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF