Dag van de Trage Weg Blankaart XL

2020-10-13
Nieuws
Dag van de trage weg - Blankaart XL - natuurdomein De Blankaart - Diksmuide - wandelen - op stap in de Westhoek

Ga op 18 oktober vanuit één van de twaalf wandelpoorten op stap door het polder- en broekgebied aan de IJzer met een exclusieve Wandelwijzer. Op de IJzer zelf en het Kanaal Ieper-IJzer liggen fluisterbootjes als veerponten klaar daar waar ooit authentieke voetveren actief waren. Daardoor kan elke deelnemer op eigen houtje en tempo unieke verbindingen bewandelen. Meer nog: er zijn twee gratis Stappersbussen die een vast traject afleggen en waarop wandelaars overal kunnen op- en afstappen. Een wandeldag op maat!

De Wandelwijzer kan je downloaden of vind je de dag zelf ook in de boxen aan één van de 12 startlocaties:
- Diksmuide: IJzerboomgaard, De Fot'oeil, Oud Gemeentehuis Nieuwkapelle, Knokkebrug, 't Hof van de Rhille en BC De Blankaart
- Merkem: De Boot, Paviljoen en Langewade
- Ieper: De Zege en Steenstraete
- Lo-Reninge: De Pollepel

In het natuurrijke gebied zijn heel wat ingerichte observatieposten aanwezig. Misschien kom je er wel een Natuur.ranger tegen die op al je vragen kan antwoorden. Ook de aanwezigheid van horecazaken en picknickplaatsen op het netwerk zorgen onderweg voor aangename rustpunten. Wie tuk is op ijs vindt ongetwijfeld wel een passend smaakje in de ijshoeves Hof van de Rhille en het Madeliefje. Bij kunstschilder Jean Vandenhove staat ook de atelierdeur weer open. De Fot’oeil en De Knockebrug zijn niet alleen leuke herbergen, ze herbergen elk ook een bijzondere museumkamer. Wil je hogerop, dan bieden verschillende kerktorens of de trappen van de Beukelaremolen uitzonderlijk die mogelijkheid. Vzw De Boot houdt bovendien haar openmolendag. En passant aan haar thuisbasis op het water kan je ook Beukelarebrood of –appeltaart proeven. In Bezoekerscentrum De Blankaart staat dan weer de paling centraal.

Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig. Honden worden geacht aan de leiband te lopen. Bij natte weersomstandigheden is hoog en stevig schoeisel aangewezen.

Win een wandelweekend via www.dagvandetrageweg.be.

Deze dag is een organisatie van het Regionaal Landschap Westhoek i.s.m. het bezoekerscentrum De Blankaart, Trage Wegen IJzergemeenten (TWIJG) en de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Ieper en Lo-Reninge in het kader van de Dag van de Trage Weg. Op initiatief van vzw Trage Wegen wordt op deze dag niet alleen aandacht gevraagd voor de vele mooie autovrije of –luwe wegen die Vlaanderen nog rijk is, ze wil ook wijzen op de behoefte om het netwerk met vernieuwende ideeën verder te ontplooien. Trage wegen vormen immers één van de hefbomen om zowel op het platteland als in het verstedelijkte gebied een betere en (be)leefbare mobiliteit aan te zwengelen.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF