Huis van de Dichter

2020-11-20
Nieuws
Huis van de dichter - vakantiewoning - watou - Westhoek - poëzie - schrijfresidenties - kunst

Het ‘Huis van de Dichter’, ook gekend als de voormalige onderpastorie van Watou, was tot begin 2009 de woonst van dichter Gwy Mandelinck, oprichter, bezieler en organisator van het Poëziefestival in Watou. 

Sinds februari 2018 wordt het ‘Huis van de Dichter’ ook zestien werkweken lang per jaar opengesteld als schrijfresidentie voor auteurs. Watou krijgt daarmee een broedplek voor literatuur. 

Hieronder kan je een overzicht vinden van de schrijfresidenties voor het najaar 2020

7 - 11 december 2020 Katrien Vandenberghe

Bio: Katrien Vandenberghe groeide op in Beveren-IJzer, nabij Watou. Ze studeerde klassieke filologie en vertaalt sinds tien jaar Franse literaire fictie (van onder anderen Mathias Enard en Tanguy Viel) en essays. Volgend jaar verschijnt bij De Arbeiderspers haar vertaling van Enfantines van Valery Larbaud. In 2019 schreef ze voor de website ‘de lage landen’ tien blogs over de GR de l’Yser, die ze van bron tot monding aflegde. Die impressies werkt ze voor Singel Uitgeverijen uit tot een boek waarin de IJzer de grauwe draad vormt. In het Huis van de Dichter zal ze ook trage wegels verkennen.

‘De IJzer, trage barst in oud omspansel.’

Huis van de dichter - vakantiewoning - watou - Westhoek - poëzie - schrijfresidenties - kunst

30 november - 4 december 2020 Joost Decorte

Bio: Joost Decorte (°Hove, 1971) studeerde filosofie en kunstgeschiedenis in Antwerpen en Leuven. Zijn debuut Stalker werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018 en de Grote Poëzieprijs 2019, en kreeg een bijzondere vermelding toegekend bij de C.Buddingh'-prijs 2018. 

Op het ogenblik waarop ik dit schrijf, het is 15 november, kan mijn tweede dochtertje elk moment geboren worden. De voorbije maanden werd onze aandacht, hier thuis, steeds verder toegespitst op haar komst. Het is een mooie gedachte om kort daarna met haar naar de openheid van Watou te gaan, naar het Huis van de Dichter, waarin de wereld met weer nieuwe ogen zal bekeken worden: nieuw leven, nieuwe poëzie.

Huis van de dichter - vakantiewoning - watou - Westhoek - poëzie - schrijfresidenties - kunst

© Koen Broos

23 - 27 november 2020 Nele Buyst

"Schrijven is mijn engagement en blik op de wereld. Een excuus om me te verdiepen in onderwerpen die de mijne niet zijn, onderwerpen die wel de mijne zijn te temmen, of net verwilderd en verwarrend terug de wereld in te sturen."

Nele Buyst (1983) woont en werkt in Gent. Ze is cultuurwerker en dichter. Haar werk verscheen in verschillende literaire tijdschriften online en op papier waaronder nY, De Gids Online, Deus ex Machina en Kluger Hans. In september 2020 debuteerde ze bij uitgeverij PoëzieCentrum met ‘Regels'. Met die bundel onderzoekt ze de vele vormen en gedaantes die hiërarchie aanneemt: in gedachten, in relaties, in structuren. Er is een ik en een jij. Het eeuwige duet. Een kern. Er zijn systemen, instituten, in wet gegoten en verzwegen regels. Hiërarchie heerst op elk niveau van het spel. Bronnen van ergernis, regelmaat. Geluk? Voor wie eraan deelneemt, kan deelnemen, moet, mag. Aangeboren of aangeleerd? Onpersoonlijke omstandigheden, maar iemand maakt ze. Wie verzint die regels? De dichter vraagt zich af: wie krijgt hier wie getemd?

Huis van de dichter - vakantiewoning - watou - Westhoek - poëzie - schrijfresidenties - kunst

26 - 30 oktober 2020 Michaël Vandebril & Bart Pluym

In 2018 en 2020 reisden Michaël Vandebril en Bart Pluym de 570 km lange Via Appia Antica af die Rome met de haven van Brindisi verbindt. Vandebril maakt op basis van deze tocht, archievenonderzoek, oude tekeningen en foto's, een lang reisgedicht. Pluym laat zich inspireren door de reis en het gedicht om tekeningen te maken. Gedicht en tekeningen brengen ze samen in het boek 'Op de weg van Appia' dat herinnering en fantasie laat samenkomen in een tijdloos Italiaans landschap met de Via Appia als rode draad. De residentie in het Huis van de Dichter willen ze gebruiken om de laatste hand te leggen aan het boek dat in 2021 bij uitgeverij Vrijdag verschijnt. Voor Michaël is het zijn derde bundel, voor Bart zijn debuut.  Michaël was ambassadeur van het Huis van de Dichter 2018-2020.   

Huis van de dichter - vakantiewoning - watou - Westhoek - poëzie - schrijfresidenties - kunst

19 - 23 oktober 2020 Kathleen Vereecken

Kathleen Vereecken schrijft romans, kinderboeken en non-fictie.

Heimwee naar mensen en tijden die ze nooit gekend heeft, is een belangrijke drijfveer. Binnen de krijtlijnen van wat we op basis van de geschiedschrijving weten, belicht ze wat al die tijd onbelicht bleef, vertelt ze een verhaal dat had kunnen zijn, met een hoofdpersonage dat zich in de marge van de grote geschiedenis bevindt.
Ik denk dat het liefde was (2009) gaat over de fictieve zoon van filosoof en schrijver Jean-Jacques Rousseau. Rousseau schreef Emile, ou de l’éducation, maar bracht zijn vijf eigen kinderen naar een vondelingentehuis. In Alles komt goed, altijd (2018) zoomt ze in op de wereld van een Iepers meisje tijdens de Grote Oorlog. Beide boeken werden bekroond met oa de Boekenleeuw. 
Vanuit diezelfde invalshoek werkt ze nu aan een roman voor volwassenen over Margareta van Eyck, de onbekende zus van de beroemde broers. Een blik op de geschiedenis van het Lam Gods en Gent in de late middeleeuwen door vrouwenogen.

'Schrijven is een oefening in empathie, altijd weer. Het is reizen door de hoofden van personages die soms mijlenver van je af staan. Literatuur laat zich niet aan banden leggen.' 

Huis van de dichter - vakantiewoning - watou - Westhoek - poëzie - schrijfresidenties - kunst

© Koen Broos

12 - 16 oktober 2020 Pat Donnez

Pat Donnez is schrijver, dichter en journalist bij Klara.  Voor VRT NU maakt hij Poëzie met Pat, gedichten in tijden van corona. Vrij Nederland noemde hem de Belgische radioheld. ‘Voor hen die nooit naar de Vlaamse radio luisteren zal het niets minder dan een feestelijke en roerende openbaring zijn.’ 

Samen met beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck bracht hij Opa Sneeuwt uit, gedichten voor kinderen en andere grote mensen. Zijn laatste roman Het interview werd lovend ontvangen. De Noordelijke Dagblad Combinatie in Nederland noemt het een literaire sensatie.  En De Morgen spreekt van een ‘licht ironische roman waarin rasinterviewer Pat Donnez uit zijn keukengeheimen put en zich uitleeft in krachtige vrouwenfiguren.’ 

Najaar 2019 verscheen Wonderlust. De kunst van het mooie leven. Een pleidooi voor meer verwondering, samen met Caroline Pauwels, VUB-rector en wetenschapsfilosoof Jean Paul Van Bendegem.  April 2020 was Pat één van de initiatiefnemers van Dichters van Wacht. Een onverhoopt succes met meer dan 5000 bellers die live een gedicht wilden horen.  September 2020 ging Anything Goes in première. Een multimediaal spoken word concert over tien onvergetelijke jazzvrouwen en hun songs, dat hij brengt samen met de Zuid-Afrikaanse vocaliste Tutu Puoane. 

In Watou schrijft Pat aan zijn nieuwe dichtbundel Als ik later klein ben. "'Je leert met vallen en opstaan maar tegen de tijd dat je het begint door te krijgen, is het alweer voorbij. Honderdvijftig jaar zou een redelijke leeftijd zijn – dan kan je tenminste zeggen: hè, hè, nu gaan we eindelijk echt beginnen."

Huis van de dichter - vakantiewoning - watou - Westhoek - poëzie - schrijfresidenties - kunst

© Stephan Vanfleteren

28 september - 2 oktober 2020 Sarah De Mul

Sarah De Mul is hoogleraar Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland en schrijver van literaire non-fictie. In 2018 was ze met haar boek 'Retour San Sebastian. Opgroeien met een vaderland in de verte' (De Bezige Bij) genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl prijs.  

Tijdens haar werkweek in het Huis van de Dichter wil ze werken aan een nieuw manuscript over de kwaal van deze tijd genaamd burn-out, waarin autobiografie, vormexperiment en cultuurkritiek worden verweven.

Huis van de dichter - vakantiewoning - watou - Westhoek - poëzie - schrijfresidenties - kunst

14 - 18 september 2020 Eli Elise Hoopman (NL) & Vincent Van Meenen

Eli Elise Hoopman werkt aan haar debuutroman bij Niigh & Van Ditmar. Tijdens haar opleiding won ze de Interuniversitaire Prijs van Leuven met een kort verhaal en werd ze genomineerd voor de NTR Radioprijs met een radiodocumentaire over Arnon Grünberg. 

Vincent Van Meenen is auteur van 3 Nederlandstalige romans, uitgegeven bij Nijgh en Van Ditmar. Daarnaast is hij als theatermaker actief geweest in Athene, Griekenland en in België. In Watou zal hij werken aan een boek over West-Vlaanderen, waar hij heeft leren spreken. 

In de pers

Bent je nog op zoek naar een geschikte locatie voor een ontspannen vakantie in een van de meest poetische hoekjes van Vlaanderen? En wil je na enkele dagen weer opgeladen en vol energie naar huis vertrekken? Dan is het ‘Huis van de Dichter' ook voor jouw de juiste keuze. Het huis is sinds 2009 ingericht als een mooie, gezellige vakantiewoning. De woning dateert van 1841 en werd door de jaren heen zo goed als in zijn oorspronkelijke staat bewaard: olmen vloeren, authentieke deuren, getaande blauwsteen, een bakstenen kelder...

Meer info over de vakantiewoning

Meer info over de residentiesessies

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF