Nieuw grensoverschrijdend project innoveert toerisme in de Westhoek

2019-09-24
Pers
Ruralité voorgesteld

Het provinciebedrijf Westtoer start samen met Waalse en Frans-Vlaamse partners een nieuw grensoverschrijdend project in de Westhoek. Het project ‘Ruralité’ wil de streekgebonden toeristische ondernemers stimuleren om een innovatief aanbod te ontwikkelen. 

De Westhoek en Frans-Vlaanderen zijn eerder landelijke regio’s maar dit is binnen het project net een grote troef. Voor streekgebonden toeristische ondernemers kunnen innovatie en een eigentijds aanbod een grote meerwaarde betekenen. Het project wil door de combinatie van ruraal en innovatief ondernemerschap ook de regionale economie stimuleren. Het Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen project Ruralité loopt van 2019 tot 2022.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Het project kan de toeristische aantrekking stimuleren in deze grensstreek. Zowel hoeveproducenten als logiesuitbaters en private spelers krijgen de kans om nieuwe innovatieve ideeën te introduceren. Specifieke accenten kunnen sterke impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan het atelier van een glasblazer waar je als fietser kan stoppen om even te verpozen”.

Gastentafel op de Frans-Belgische grens      
Streekproducten en ‘korte keten’ zijn een belangrijk onderdeel van Ruralité. Experts en designers zullen samen met de ondernemers aandacht besteden aan de commercialisatie van streekproducten. Lokale chefs worden gestimuleerd om streekproducten te gebruiken. Via de Westtoer-actie ‘Chef, we dagen u uit’ maken ze kennis met producten uit de streek en worden ze uitgedaagd om originele recepten uit te werken. Tegelijk zet Ruralité hen ertoe aan om na te denken over het imago en de profilering van hun zaak.

De lokale ondernemers kunnen ook deelnemen aan studiereizen om in binnen- en buitenland kennis te maken met innovatieve voorbeelden. Ook workshops en individuele begeleiding staan op het programma.

Het project wil tevens het toeristisch aanbod in de streek verbeteren. Centraal staan beleving en een sterke link met de natuur, het landschap en de lokale smaken in deze landelijke regio. Origineel voor het brede publiek zijn alvast de feestelijke diners op unieke locaties, met lange gastentafels pal op de grens tussen Frankrijk en België (in 2020).

Partners
Ruralité is een partnership tussen toeristische organisaties uit België (Westtoer en La Maison du Tourisme de la Wallonië-Picarde) en Frankrijk (la Communauté de Communes de Flandre-Intérieure, la Communauté de Communes des Hauts-de-Flandre en Pas-de-Calais Tourisme).     
 

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF