Doen

In het wiel van Gent-Wevelgem door de Westhoek

De Westhoek is het decor van de legendarische koers ‘Gent-Wevelgem’, die dit jaar doorgaat op zondag 11 oktober 2020. Het parcours baant zich een weg dwars door ‘Flanders Fields’ met als hoogtepunt de beklimming van de Kemmelberg. Ongetwijfeld het ideale moment om de regio te gaan verkennen!

 
Van open vlaktes tot steile heuvels

Ben je een ‘actieve’ liefhebber van de koers? Voel je bij de start van de lente en het wielerseizoen, de fietskriebels in je opkomen? Hou je van een meerdaagse uitdaging met je vrienden of je fietsvriend(in)? Dan heeft de Westhoek voor jou het gepaste antwoord. Je kan er stevig inrijden tegen de westenwind, combineren met pittige ‘klimmetjes’ in de heuvels.  Je kan er ook een stevige tocht naar de kust, over de grens met Frankrijk maken of even de Frans-Vlaamse heuvels meepikken.

Gent-Wevelgem - Westhoekkoers - wielerwedstrijd - sportief fietsen in de Westhoek - cyclos
Gent-Wevelgem - Westhoekkoers - wielerwedstrijd - sportief fietsen in de Westhoek - cyclos
 
De heuvels noemen we ‘bergen’

De heuvels worden er terecht bergen genoemd: de Kemmelberg, de Rodeberg, de Zwarteberg, en in Frans-Vlaanderen hebben we het dan over de Catsberg, de Kasselberg, …

Wist je dat je de Kemmelberg langs drie ‘zijden’ kan beklimmen? Dat zogenaamde ‘achterkant’ van de Kemmelberg kent zelfs een stijgingspercentage van meer dan 20%!

 
Gure wind in de IJzervallei

Langs de IJzer kan je de wind bijna 40 km lang trotseren. Wanneer je vroeg genoeg aan je tocht begint (de verkeersregels in acht genomen) samen met je maten echt in een waaier kan trainen.

Er bestaan verschillende uitgetekende parcours (zelfs bewegwijzerd) waar de renners tijdens de wielerwedstrijd ‘Gent-Wevelgem’ elkaar uit het wiel (proberen te) rijden.

Gent-Wevelgem - Westhoekkoers - wielerwedstrijd - sportief fietsen in de Westhoek - cyclos

Dé topper bij uitstek: de Gent-Wevelgem,
In Flanders Fields fietsroute

Start de uitdaging van deze route op de Grote Markt van Ieper of aan het Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ in Kemmel en rijd 100 km of 128 km met meer dan 1000 hoogtemeters. Bedwing de belangrijkste doortochten van de wielerklassieker ‘Gent-Wevelgem’. Op het programma: 3 beruchte plugstreets en 11 stevige hellingen met o.a. de Catsberg en de Zwarteberg, om te eindigen met een dubbele beklimming van de Kemmelberg. Het parcours is digitaal beschikbaar, maar ook bewegwijzerd zodat je de rit het hele jaar door kan rijden.

Download DE GPX coördinaten voor de 100 km

Download de GPX coördinaten voor de 128 km

Bestel de routekaart

Nog meer fietsroutes in het spoor van de wielersport zijn de Hellingenroute & de SurprICE Bicycle Tour in Heuvelland en de Pollentierroute in Diksmuide.

De Hellingenroute is 115 km en kan je downloaden op je fietsgps. Ze telt 40 hellingen en 1500 hoogtemeters. Eenmaal per jaar is er een georganiseerde toertocht, telkens op 15 augustus.

De SurprICE Bicycle Tour is een rondrit van 96 km met heel wat (wieler)historiek.  

De bewegwijzerde 'Michel Pollentier fietsroute' is 62 km lang en ligt ten noord-oosten van de stad Diksmuide. Je rijdt er in de voetsporen van Belgisch wielrenner Michel Pollentier. 

 

Flandrien Challenge

In Heuvelland werden de bekendste hellingen fysiek beter zichtbaar en herkenbaar gemaakt in het landschap en dit onder de koepelnaam "Flandrien Challenge". Op het wegdek vind je een markering terug die de start en de aankomst van de helling aanduidt. In Heuvelland zijn dit de hellingen die voortaan letterlijk in het oog springen: de beide kanten van de Kemmelberg, de Gildestraat en de Schomminkel, de Scherpenberg, de Monteberg, de Lettenberg, de Zandberg en de Baneberg. Het zijn allemaal hellingen uit ofwel de wielerklassieker Gent-Wevelgem of de Hellingenroute Heuvelland. Nadien kan je jouw eigen prestatie bekijken op Strava!

 

Het vernieuwde fietsnetwerk Westhoek:
stel zelf je wielerroute samen!

Het fietsnetwerk Westhoek is goed voor meer dan 1100 km perfect bewegwijzerde fietswegen. Soms landelijk en rustig, soms pittig en steil, maar in ieder geval bijzonder gevarieerd! Als sportieve fietser baan je je een weg ‘in Flanders Fields’ in het decor van begraafplaatsen, monumenten en een gevarieerd groen landschap van polders, broeken en zelfs bergen.

  • Fietsen van de bergen tot de zee (en terug) => CHECK!
  • Van de Leie tot en langs de IJzer (en terug) => CHECK!
  • De 'bergen' beklimmen: Kemmelberg - Rodeberg - Zwarteberg => CHECK!
  • Fietsen als wielergod in Frankrijk: de Catsberg en de Kasselberg => CHECK!

Het hele netwerk, Westhoek Noord en Westhoek Zuid, wordt gebundeld in één handige kaart. Deze kaart is te verkrijgen (€ 9) bij de toerismekantoren in de Westhoek of kan online worden besteld.

Het fietsnetwerk Westhoek loopt ook door over de grens naar de zuidelijke Franse Westhoek. Tussen de Leie en de Frans-Vlaamse heuvels vind je maar liefst 830 km aan fietsplezier langs de mooiste plekjes! Wie verblijft in Poperinge of Heuvelland kan dus probleemloos fietsen over de 'schreve' (de grens).

Bestel jouw fietsnetwerkkaart Westhoek

Bestel jouw fietsnetwerk Leievallei en Frans-Vlaamse heuvels 

 

Fietsonthaalpunt 'Homeland of Cycling', Kemmel (Heuvelland)

Je eigen Gent-Wevelgem trap je via de ‘Gent Wevelgem- In Flanders Fields’-route. Je start in het fietsonthaalpunt in Kemmel waar een filmpje je de kuitenbijters op het parcours voorschotelt. Na reservatie maak je er gratis gebruik van locker en douche. In twee nieuwe fietsboxen kan je je fiets veilig stallen.

Het fietsonthaalpunt richt zich zowel naar de individuele sportieve fietser als naar zij die in groep onze hellingen willen trotseren.
Het onthaalpunt is, mits de nodige begeleiding, toegankelijk voor andersvaliden. De deuren van de inkomsas dienen opengehouden te worden, de ondergrond is schuin en lichtjes hellend. De aangepaste douche kan zelfstandig gebruikt worden.

Omwille van de Coronamaatregelen is het momenteel niet mogelijk om gebruik te maken van de douches bij het Fietsonthaalpunt.

Meer info

 

Na de inspanning komt de ontspanning

Het leven naast de fiets is in de Westhoek minstens even spannend. Alle ingrediënten voor een geslaagd weekend liggen op wandel- en fietsafstand. Authentieke kroegen die de lekkerste streekbieren serveren, gezellige restaurantjes en gedenkwaardige monumenten. De ongedwongen gastvrije sfeer maakt van de Westhoek jouw thuis voor het weekend.

Café Boutique in Kemmel

Hou je van een leuke ‘après-vèlo’, waar je de koers kan voelen en gezellig je fietsavontuur kan delen of herbeleven met je fietsmakkers? Dan is ‘Café Boutique’ in Kemmel the place to be! In dit volks wielercafé kan je genieten van de huisgemaakte picon, het ruime assortiment aan streekbieren of een hartverwarmende koffie. Met een potje trappistenbier paté of rilette kan je de kleine honger stillen. Je kan er ook terecht voor voetbal - en wielerwedstrijden op TV-scherm.
Polenlaan 4, Kemmel (Heuvelland)

Meer info

Eet- en Koffiehuis De Musette in Dranouter

Zin in lekker eten, passend in de ‘fietssfeer’? Dan is de ‘Musette’ in Dranouter een aanrader! De naam verwijst overigens naar het zakje, waar destijds de renners hun eten en drinken in wegstaken. En je kan er ook nog eens terecht voor een passend fietsontbijt om de innerlijke mens te sterken vooraleer de bergen te trotseren. Je kan er kiezen tussen een ‘André Noyelle ontbijt’ of een ‘Frank Vandenbroucke ontbijt’.

De Musette heeft ook fietsarrangementen in Heuvelland. Je kan je formule ontbijt, lunch of diner kiezen in combinatie met een (elektrische) fietstocht. Er wordt hiervoor samengewerkt met de buren van Eeuwenhout Fietsverhuur, die over een breed assortiment fietsen en E-bikes beschikken.
Dikkebusstraat 244, Dranouter (Heuvelland)

Meer info

Fietscafé Biking Bar in Ieper 

Wil je ontspannend en genietend, bijpraten na je super fietsavontuur? Dan kunnen we Fietscafé Biking Box in Ieper aanraden.

Het is een fietsbelevingscentrum dat koersgeschiedenis combineert met het oorlogsverleden en streekproducten. Peter van het concept is wielerlegende Freddy Maertens. Naast het café is het ook een uitvalsbasis voor allerhande fietsactiviteiten in de regio. Drijvende kracht achter het concept is voormalig wielerjournalist Kurt Titeca. Bij Biking Box kunnen fietsers hun tocht voorbereiden, maar ook bij het terugkomen kunnen ze na de tocht tot rust komen en nog iets drinken of eten. Biking Box verzorgt ook georganiseerde fietstochten en die steunen op drie pijlers: WO I, het koersgebeuren en onze regionale bier- en wijncultuur. Voor de uitbater is het herdenkingsverhaal zeker niet voorbij. Mensen blijven de geschiedenis zoveel beter ervaren en beleven op de fiets.

Biking Box heeft ook een sportbar met drie schermen om naar wielerwedstrijden te kijken. Hier voelt  iedereen die interesse heeft voor fiets- en andere sporten zich thuis, ook al fiets je zelf niet.

Meer info

Onmiddellijk in de buurt vind je nog andere toffe cafés waar je een streekbiertje kan proeven. Denken we aan Brasserie St.-Arnoldus (Menenstraat 19), Brasserie De Kazematten (Bollingstraat 1) en The Times (Korte Torhoustraat 7).

Eetcafé In De Zon in Heuvelland

Pal in het Heuvellandse landschap vind je, niet ver van de Scherpenberg, het eetcafé In De Zon. Dit uitermate gezellige eetcafé brengt je een mix van gastvriendelijkheid, heerlijke gastronomie en de wielersport. Niet alleen het interieur straalt alles van de koers uit maar ook uitbater Dirk kent er alles van. Hij was zelf ooit nog profrenner en kent dus als geen ander wat het is en wat coureurs, koersliefhebbers of gewoon eender wie kunnen smaken. Met een vermelding in de Michelin-gids wordt In De Zon ook gesmaakt bij het grote publiek. De ideale afsluiter na een lange dag op de fiets!’

Meer info

Wine & cycling arrangement

Fietsen kan je ook combineren met een 2de troef van het heuvelland: wijnbeleving! Wine and cycling, is een fietsarrangement dat start in het onthaalpunt ‘homeland of cycling’ in Kemmel. Van hier uit kan op je eigen maat de uitdaging met de hellingen aangaan. Nadien volgt er een heerlijke Heuvellandse wijndegustatie.

Meer info

 

Weekendje weg

Misschien heb je niet voldoende aan 1 dag in de regio om met de sportieve fiets op verkenning te gaan? Dan blijf je natuurlijk beter een nachtje slapen! De regio blinkt uit met de vele grote vakantiewoningen die alle comfort hebben om sportieve fietsers comfortabel te laten logeren. Maar ook voor wie liever wat meer op z’n wenken wordt bediend door een gastvrouw of -heer, hebben we heel wat fietsvriendelijke gastenkamers of hotelkamers. Waar je ook logeert, je kan zonder al te veel zoeken meteen je fietstocht starten. Want alle logies, ja zelfs in het centrum van een stad als Ieper, liggen vrijwel op of vlakbij het fietsnetwerk Westhoek. Ook de heuvels zijn nooit veraf.

Zoek en boek een grote vakantiewoning 

Zoek en boek je gastenkamer 

Zoek en boek je hotelkamer

Toerisme Ieper heeft een nieuw aanbod uitgewerkt om de sportieve fietser perfect in de watten te leggen. Een selectie van logies waar je als sportieve fietser meer dan welkom bent, maar ook al het nodige hebt om je fiets perfect te ‘verzorgen’.

Fietsvriendelijk logies ieper

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF