Tournée Locale, bierbeleving in de Westhoek

Tournee Locale

Bezoek een hopbedrijf

Geen café zonder bier, maar geen bier zonder hop. De plant wordt al eeuwenlang gebruikt om de drank zijn lekkere smaak te geven en langer te laten bewaren. 

't Hoppecruyt, Poperinge

Al sinds 1893 vind je de familie Desmyter op deze hopboerderij in hartje Proven. Hopboer Wout en hopboerin Benedikte zijn de vierde generatie hoptelers en de opvolging wordt klaargestoomd. Hier kom je alles te weten over hop en haar geneeskrachtige werking.
't Hoppecruyt is een eigentijds bedrijf dat de modernste teeltechnieken benut, oog heeft voor het milieu en de korte keten. Alle hop wordt immers rechtstreeks verkocht aan Belgische brouwerijen en aan craftbrewers. Je maakt er kennis met hightech snufjes en geniet er van
het indrukwekkende hoplandschap. Zingende hopboerin Benedikte weet jong en oud te fascineren met het verhaal van de Belgische hop en de Poperingse hopscheuten. Tijdens het hopscheutenseizoen, van maart tot april, proef je er de vers geplukte hopscheuten in het
hopveld. Vanaf mei zoek je insecten onder de loep, in de zomermaanden start de bloei van de hop en in september zie je de pluk van de hopbellen. Eeuwenoude plokkersliedjes nemen je mee naar de tijd van toen. Afsluiten doe je met een gehopte degustatie.

Contactgegevens:
't Hoppecruyt - Provenplein 69 - 8972 Proven (Poperinge) - T. 057 30 05 98 - T. 0494 33 66 46 - info@hoppecruyt.be - www.hoppecruyt.be

______________________________________________________________________________________________________________

Lemahieu, Poperinge

Op het hopbedrijf van Ivan Lemahieu en Rosa Lobeau ontdek je hop in al zijn geuren en kleuren. Ivan en Rosa nemen je graag mee op sleeptouw en verschaffen je de nodige uitleg om je in een recordtempo bij te scholen. Je leert hier dat hop veel meer is dan alleen een smaakmaker voor bier, maar ook een geneeskrachtige werking heeft en dat de geoogste hopranken zelfs tot decoratieve pronkstukken kunnen leiden. Tijdens de winter en in het vroege voorjaar zijn ze druk in de weer om de duurste groente in België - de fameuze hopscheuten - te oogsten. Van half september tot november kan je deelnemen aan workshops en je eigen hopkrans maken. Of maak
je liever de oogst eens in levende lijve mee? Houd dan de eerste weken van september vrij. Als je workshop er op zit en je wijzer geworden bent, kun je nog genieten van een lekker gehopt biertje voor Ivan en Rosa je vrolijk uitzwaaien.

Contactgegevens:
Lemahieu - Kallestraat 33 - 8640 Vleteren - T. 057 33 36 68 - T. 0474 97 16 88 - humulus.ivan-frank.lemahieu@telenet.be - www.humulus.be

____________________________________________________________________________________________________________

Ter Schoudemonthoek, Poperinge

In 1903 vestigt Carolus Boeraeve zich op een boerderij op de Schoudemonthoek, op een boogscheut van het Helleketelbos, om er hop te telen. Een paar jaar later wint zijn Buvrinsche hop een prijs op de hoptentoonstelling. Zoon Maurits krijgt de hopmicrobe ook te pakken en al snel verrijzen er langs de Kleine Casseldreef heel wat hopvelden die er vandaag, 100 jaar later, nog steeds staan. Kleinzoon Albert start met hopteelt binnen de ringlaan van Poperinge om in de jaren ‘60 naar de Schoudemonthoek terug te keren. Ondertussen houdt hopboer Gery, de vierde generatie, het hopbedrijf al 40 jaar draaiende en staat de vijfde generatie klaar om de familietraditie verder te zetten. Op Ter Schoudemonthoek staat momenteel 7,5 hectare hop, zowel aromahoppen (zorgen voor het fi jne aroma) als bittere variëteiten (geven een bittere, pittige toets). Het milde zeeklimaat en de Poperingse zandleembodem geven de hop een uniek smaakpallet dat zich ook laat proeven in de bieren gebrouwen met Poperingse hop. Al onze hop draagt het Belgische hoplogo.

Contactgegevens:
Ter Schoudemonthoek - Kleine Casseldreef 2 - 8970 Poperinge - T. 057 33 55 49 - T. 0473 32 31 87 - bart.boeraeve@gmail.com