Tournee Locale

Westhoekbrouwerijen

In de Westhoek vind je 's werelds beste brouwerijen. Ga zeker even bij hen langs tijdens je tocht en proef de vele Westhoekbieren!

 

De Dolle Brouwers, Diksmuide

De Dolle BrouwersIn 1835 starte de familie Nevejan hier een brouwerij, brouwerij St.-Henricus, en enkele jaren later nam de familie Costenoble de brouwerij over om uit te pakken met tafelbieren, bieren van hoge gisting, een bier van lage gisting en het patersbier Cosmos. In 1980 palmde de familie Herteleer uit Roeselare de brouwerij in en werden De Dolle Brouwers geboren. Meteen het begin van een succesvolle saga vol bieren van hoge gisting en een resem geïnspireerde biernamen. Van Oerbier over Boskeun tot Dulle Teve. De Dolle Brouwers brouwen met Esens putwater, Belgische mout, Poperingse hop en een zelf ontwikkelde complexe gist die de bieren hun fruitige zurige afdronk schenkt. Je herkent de bieren van De Dolle Brouwers aan hun kleurrijk strikje rond de flessenhals.

Bieren: Oerbier, Arabier, Boskeun, Dulle Teve, Special Extra Export Stou, Stille Nacht, Reserva

!!!Bezoek mogelijk elke zondag om 15u (€ 5 - incl. een Oerbier)!!!

Contactgegevens

_____________________________________________________________________________________________________________

Brouwerij Papegaei, Diksmuide

Brouwerij Papegaei, DiksmuideAl in 1448 werd café Den Papegaei in Diksmuide vermeld in een keure, een middeleeuwse oorkonde die een privilege verleende. Het café bevond zich dan in het drukke havenkwartier, bij de Kleine en Grote Dijk, en werd omringd door tal van schipperscafés en afspanningen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het pand met de grond gelijkgemaakt, om na de oorlog te worden heropgebouwd ter hoogte van huisnummer 13. Hier kun je vandaag een voorraadje blonde Papegaei inslaan. Gebrouwen en gebotteld door Adam Verstraete in brouwerij DECA en hier exclusief te koop. Papegaei is een artisanaal bier, waar alleen natuurlijke grondstoffen aan te pas komen. Water, gerst, tarwe, haver, suiker, kruiden, gist en …  verse Belgische hopbellen. Het volledige brouw- en gistingsproces neemt twee maanden in beslag, maar het resultaat laat zich smaken. Papegaei is een bier van hoge gisting en met hergisting in de fles. Niet gefilterd, niet gepasteuriseerd, fris, bitter en gezegend met een zachte, fruitige afdronk.

Bier: Papegaei

Contactgegevens

______________________________________________________________________________________________________________

Brouwerij De Kazematten, Ieper

Brouwerij Kazematten, IeperIeper heeft een rijke biergeschiedenis. In het fonds Merghelynck van 1649 is er sprake van 29 brouwerijen en stokerijen, en een 50-tal herbergen. In de Rijselstraat was brouwerij Froidure reeds bedrijvig van in de 14e eeuw in het Tempelierssteen. In de volgende eeuwen liep het aantal herbergen op tot 112 terwijl het aantal brouwerijen daalde tot 16. Van de 14 brouwerijen in 1914 herstartten slechts 5 brouwerijen na de oorlog. Met de oorlogschadevergoeding van verschillende brouwerijen werd in 1922 de Brasserie Centrale Yproise opgericht. Die werd in 1941 de Ypersche Centrale brouwerij en in 1960 Brouwerij Roberg. Brasserie La Cour de Bruxelles in de Diksmuidestraat werd in 1836 brouwerij Vermeulen. De laatste Ieperse brouwerij sloot zijn deuren in november 1976. In 2013 werd in de kazematten van het Houten Paard Brouwerij Kazematten opgericht. Daarmee heeft Ieper na 37 jaar weer een stadsbrouwerij. 

Bieren: Wipers Times 14, Grotten Santé, Wipers Times 16, Saison Tremist

!!!Bezoek mogelijk elke zaterdag van 15u tot 17u (€ 10 - incl. 3 degusaties)!!!

Contactgegevens

_____________________________________________________________________________________________________________

Leroy Breweries - site Boezinge, Ieper

Leroy Breweries - site BoezingeDe geschiedenis van deze brouwerij is nauw verbonden met het sluiscomplex, het sas van Boezinge waar de brouwerij in 1572 opgericht werd. In 1839 kwam de brouwerij in bezit van de familie Leroy, maar in 1915 werden het sluiscomplex en de brouwerij verwoest. Na de oorlog werden er in Boezinge een nieuw sas en, in de dorpskern, een nieuwe brouwerij opgetrokken die vanaf 1924 operationeel was. In 1961 volgde Karel Leroy zijn vader Silvère op en wanneer hij in 1988 plots sterft, zetten zijn echtgenote Alice Desplenter en zonen Hendrik en Philip Leroy zijn werk verder. Ondertussen is met Karel Leroy de 11de brouwersgeneratie aan zet en werd Brouwerij Het Sas samen met Brouwerij Van Eecke van Watou omgedoopt tot Leroy Breweries. 

Bieren: Bock Leroy, Boezings Blondje, Bruin Leroy, Kerelsbier, Paulus Oud Bruin, Prima Leroy, Ridder, Sas Brune, Sas Export, Sas Premium Pils, Stout Leroy, West Pils, Yperman

Contactgegevens

_____________________________________________________________________________________________________________

Seizoensbrouwerij Vandewalle, Lo-Reninge

Seizoensbrouwerij Vandewalle, Lo-ReningeDe brouwtraditie van Seizoensbrouwerij Vandewalle gaat terug tot 1756, wanneer Petrus Franciscus Van Eecke (1724-1774) huwde met brouwersdochter Joanna Theresia De Mey (1724-1780). Zes generaties lang zullen hun afstammelingen in de Westhoek bieren brouwen en jenever stoken. Na een tussenpauze van enkele decennia werd de brouwerij in 2011 door de familie Vandewalle opnieuw opgericht. De brouwerij beschikt over een eigen brouw- en bottelinstallatie met een capaciteit tot 500 liter. Hier respecteert men het oude brouwseizoen en brouwt men vanaf de herfst tot de zomer. Met de brouwtechnieken (o.a. gisting en rijping) die men gebruikte voor de Eerste Wereldoorlog worden heden ten dage de huisbieren afgewerkt. De lange rijping op eiken houten vaten levert unieke en seizoensgebonden bieren op.

Bieren: Reninge Bitter Blond, Reninge Oud Bruin, Reninge Krieken Rood, Reninge Bitter Blond à Lambiek.

Contactgegevens

____________________________________________________________________________________________________________

Brouwerij St. Bernardus, Watou

Brouwerij Sint-BernardusIn het hart van de West-Vlaamse hoppestreek wordt bier gebrouwen dat tot de verbeelding spreekt. In St. Bernardus brouwt men al sinds 1946 donkere en blonde speciaalbieren van hoge gisting. Bieren die beschouwd worden als de beste ter wereld en ondertussen is zowat elke bierfan, van Tokio tot New York, gek op de authentieke, kwaliteitsvolle bieren van St. Bernardus. Je kan hier ook overnachten in B&B Brouwershuis, binnen de muren van de brouwerij. Probeer zeker een rondleiding mee te pikken en uitgebreid te proeven van de heerlijke bieren en streekgerechten in de gezellige degustatieruimte Drie60. Het bijhorende dakterras biedt een prachtig panoramisch zicht op de streek! 360° pure verwondering. En daarna sla je in de biershop natuurlijk een voorraadje bier in!

Bieren: St. Bernardus Abt 12, St. Bernardus Prior 8, St. Bernardus Pater 6, St. Bernardus Trips, St. Bernardus Wit, St. Bernardus Christmas Ale, St. Bernardus Extra 4, Watou Tripel

!!!Bezoek mogelijk elke dag mits reservatie via visit@sintbernardus.be (€ 12,5 incl. degustaties en geschenkverpakking)!!!

Contactgegevens

_____________________________________________________________________________________________________________

Leroy Breweries - site Watou, Poperinge

Leroy Breweries - site WatouBrouwerij De Gouden Leeuw werd in 1624 opgericht als kasteelbrouwerij van de Graaf van Watou om drie eeuwen later eigendom te worden van Servaas Van Eecke uit Zuidschote. Na de Tweede Wereldoorlog verzamelde de brouwerij naam en faam met haar abdijbieren: Pater 6, Dubbel 7,5, Prior 9 en Tripel Abt 10. Het echtpaar Albert Van Eecke-Martha Deheegher bleef kinderloos en de brouwerij werd in 1962 overgenomen door Karel Leroy van brouwerij Het Sas in Boezinge. Karel Leroy is gehuwd met Alice Desplenter, nichtje van Albert Van Eecke. Er wordt zowel in Watou als in Boezinge gebrouwen, maar het bottelen gebeurt uitsluitend in Boezinge. In 2016 werden de brouwerijen omgedoopt tot Leroy Breweries. 

Bieren: Cuvée Watou, Hommelbier Dry Hopping, Hommelbier Fresh Harvest, Kapittel Blond, Kapittel Dubbel, Kapittel Pater, Kapittel Prior 9, Kapitten Tripel Abt, Kapittel Winter, Poperings Hommelbier, Watou's Witbier

!!!Bezoek mogelijk op afspraak vanaf 20 personen!!!

Contactgegevens

____________________________________________________________________________________________________________

Biobrouwerij De Plukker, Poperinge

Biobrouwerij De PlukkerIn 2011 slaan biologische hopboer Joris Cambie en brouwer Kris Langouche de handen in elkaar. De familie Cambie teelt dan al generaties lang hop op de Poperingse velden en schakelt in 1997 al over op biologische teelt. Reden genoeg voor Joris en Kris om samen, op het hopbedrijf van Joris, een artisanale brouwerij te stichten. Het begin van De Plukker en zijn unieke verhaal. Dit is het enige hopbedrijf in België met een eigen brouwerij (brasserie à la ferme). Hier worden uitsluitend bieren gebrouwen met eigen hop. Alle bieren zijn dus ook bio-gecertificeerd. Naast de vaste kleppers zoals Keikoppenbier, Rookop en Tripel Plukker worden ook steevast enkele seizoensbieren gebrouwen. Zo wordt er tijdens de hoppepluk een bier gefabriceerd met niet-gedroogde hop, een ingrediënt dat het bier een heel zachte smaak en bitterheid schenkt. Vlak na de pluk wordt dan weer een extra gehopt bier gebrouwen, waarin alle op het bedrijf geteelde hopvariëteiten schitteren. Smaakt naar meer!

Bieren: All Inclusive IPA, Keikoppenbier, Rookop, Single Green Hop, Tripel Plukker

!!!Bezoek mogelijk elke 1ste zaterdag van de maand om 15u (€ 6- incl. 2 degusaties)!!!

Contactgegevens

_____________________________________________________________________________________________________________

De Struise Brouwers, Vleteren

De Struise BrouwersMaak kennis met Carlo Grootaert, Peter Braem, Philippe Driessens en Urbain Coutteau, vier struise vrienden of de Struise Brouwers die sinds 2001 hun eigen bierrecepten ontwikkelen en brouwen. Vanaf het begin waren Scandinavische en Amerikaanse bierkenners onder de indruk en daarna volgde ook het vaderland. Op www.ratebeer.com, de website die bierfans hun favoriete bieren laat quoteren, werden ze in 2008 tot beste brouwers ter wereld verkozen. Sinds 2009 huizen de Struise Brouwers in Oostvleteren waar ze een oud schoolgebouw ombouwden tot brouwerij met proeflokaal. De productie steeg prompt van 500 HL naar 1.500 HL per jaar. En omdat de Struise Brouwers ook met het milieu begaan zijn, voorzien ze een waterzuiveringsinstallatie, een warmterecuperatiesysteem en andere snufjees die het waterverbruik tot een absoluut minimum beperken. De Struise Brouwers blijven niet alleen kwaliteitsbieren brouwen, tegen 2020 zullen ze ook energieonafhankelijk zijn. Santé!

Bieren: Aardmonnik, Black Albert, Black Damnation, Black Damnation II, Mocha Bomb, Black Damnation III Black Mes, Black Damnation IV, Coffée Club, Black Damnation V, Double Black, Black Jack, Bolshevik Pèche, Cuvée Delphine, Danko Power, Elliot Brew, Ignis & Flamma, Imperialist, Jaded - Stillwater Artisanal, Kloeke Blonde, Oublack, Pannepeut, Pannepot, Pannepot Grand Reserva, Pannepot Reserva, XXXX aka Quadrupel X, Rio Reserva, Rye Triple Reserva 2013, St. Amatus, Struise Rosse, Struise Witte, Stuiselensis, Tsjeeses, Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged, Ypres Reserva

Contactgegevens

____________________________________________________________________________________________________________

Brouwerij Deca, Vleteren

Brouwerij Deca, VleterenFlorimond Vanneste bouwde na WOI een nieuwe mouterij-brouwerij in de Elverdingestraat. Bij gebrek aan opvolgers werd het bedrijf in 1926 verkocht aan Joseph Decaestecker. In 1980 nam Georges Christiaens de brouwerij over. Hij bracht het streekbier Antiek op de markt. In 1984 werden productie en handelsfonds overgelaten aan Leo Isebaert. Brouwer Christiaens concentreerde zich op zijn werk in Afrika, maar behield zijn kantoor in Woesten. Toen Isebaert in 1990 failliet ging, kocht de DECA-vennootschap de brouwerij terug aan. Georges en zoon Nicolas brouwen er sinds 1991. Naast het brouwen van de eigen bieren staat Deca ter beschikking van gastbrouwers die gebruik maken van de installatie voor het brouwen van hun bieren.

In 2019 werd een totaal nieuwe degustatieruimte 'DECA-BAR' in gebruik genomen. In deze ruimte is er zicht op de grote eiken vaten. De DECA-BAR is wekelijks open op zaterdag van 13u tot 17u. Daar kan je proeven van bieren die in de brouwerij worden gebrouwen.

Bieren: Antiek Blonde, Antiek Blonde - Super 5 Ale, Georges IV, Vleteren Alt-Dubbel 8, Vleteren Blond 12, Vleteren Bruin 12, Vleteren Bruin 8, Vleteren Dark Old Strong Ale

Contactgegevens

______________________________________________________________________________________________________

Brouwerij Werbrouck, Roesbrugge

Brouwerij Werbrouck - Roesbrugge - Poperinge - Tournée Locale - WesthoekbierenIn Roesbrugge, op een ‘hopscheut’ van Frankrijk is de artisanale brouwerij Werbrouck gevestigd. Volgens aloude brouwmethodes met eigen recepturen wordt het bier gebrouwen. De brouwerij werd opgericht begin 2018 door brouwer Conrad, zoon Sam en diens vrouw Lien. De bieren worden gebrouwen met 100% Belgische, zijnde Poperingse hop.

Bieren: Dubbel Bruin, Tripel Amber, Tripel Blond

Poperingse Gin, zelfgemaakte picon & sangria

Contactgegevens

 

Bierfietsroutes in de Westhoek
TIP!!!

Wil je tijdens je bezoek aan de Westhoek diverse brouwerijen bezoeken? Neem dan je trouwe tweewieler bij de hand en ontdek de brouwerijen aan de hand van de bierfietsroutes!

 

 

 

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF