Uit eten met de Westhoek KD – jury

Uit eten met de Westhoek KD – jury

Sinds kort hebben we een echte Westhoek KD jury samengesteld.

We sturen hen elk seizoen op pad om Westhoek streeklekkers te gaan proeven.

 

 

ZOMER 2019

Interview, tekst en foto's: Marijn Follebout

“Kijk! Een speelplein!” Culinair genieten krijgt een andere definitie bij kinderen. Ze verlangen ook randanimatie en een leuke sfeer. Vandaag zijn we hier om superheerlijke gerechten en desserts te beoordelen. En om te spelen natuurlijk. Haal die krijtbordjes maar boven!

Ateljee 5

In dit betoverend ijsatelier wordt alle roomijs ambachtelijk gemaakt. De melk komt van de koeien die rond de vlakbij gelegen abdij van Westvleteren grazen. Heerlijk genieten van een hoorntje, een potje, een coupe en een verwenkoffie in de ruime tuin met speeltuin. Ateljee 5 is een echte oase voor jong en oud, de ideale tussenstop tijdens een fietstocht in de Hoppestreek.

 

Drie vrolijke spring-in-‘t-velds. Dat moeten wel broer en zussen zijn. Jukka en Kamilla zijn een tweeling. De 7-jarigen zijn twee handen op één buik. Zus Dora is met haar 8 jaar de oudste van het stel. Ze is ook de woordvoerster. “We zijn alle drie zoetebekjes!” Hun hobby’s zijn… spelen, spelen, spelen!

Ateljee 5 is een groene oase midden de weilanden van Westvleteren. We stappen amper de oprijlaan op als Jukka uitroept: “Kijk! Een speelplein!”. Zaakvoerders Els en Stein begroeten de kinderen. “Welkom in onze thuis”, klinkt het hartelijk.

Het spelen is voor straks, eerst het ‘harde’ werk. Punten geven aan roomijs. Zelfs een examen wiskunde is gemakkelijker.

Kleurrijke toog vol smaken

Onze kinderjury krijgt de ijskrant voor de neus geschoven. De keuzestress slaat toe, het aanbod aan coupes en smaken is enorm. In de toog staat de ambachtelijk gemaakte roomijs per smaak uitgestald. Een lust voor het oog.

Het water loopt Jukka (7), Kamilla (7) en Dora (8) in de mond. “Een hoorntje of een potje?”, vraagt Els.

De kinderen kiezen voor een potje omdat de topping er dan niet af kan vallen.

Westhoek KD jury - Westhoek KD menu - familievriendelijke restaurants - KD's - gezin met kinderen - kidsWesthoek KD jury - Westhoek KD menu - familievriendelijke restaurants - KD's - gezin met kinderen - kidsWesthoek KD jury - Westhoek KD menu - familievriendelijke restaurants - KD's - gezin met kinderen - kids

Jukka kiest ijs van rode vruchten en aardbeienijs met een topping van smarties. Hij smult geconcentreerd, alsof hij elke hap wikt en weegt. “Ik heb alles door elkaar gemixt. Dan heb je nog meer smaak”, lacht hij.

Kamilla wil ook aardbeienijs en neemt er speculoosijs bij, aangevuld met een topping van zachte snoepjes. Twee maal raden waar ze eerst naar vist in haar potje?

Dora is betoverd door de eenhoorns van suiker op een blauw-witte berg van roomijs. “Ik heb nog nooit van unicornijs gehoord.” Ze vraagt er speculoosijs en snoepjes bij.

Neusjes smullen

Westhoek KD jury - Westhoek KD menu - familievriendelijke restaurants - KD's - gezin met kinderen - kidsKinderen die elkaar niet kennen, barsten vaak in een gespreksconcert uit. Broers en zussen niet. Ze kennen elkaar zo goed dat ze aan één oogopslag zien of er iets scheelt. Kamilla trekt een wenkbrauw op en kijkt naar Dora. Ze bekent dat het unicornijs toch niet direct haar smaak is. “Smaakt teveel naar kauwgom.” Broer Jukka wordt nieuwsgierig en bestelt ook een bol ‘unicornijs’. “Lekker!”, vindt hij. Omdat nog niet alle gaatjes in zijn buik gedicht zijn, bestelt hij nog een bol ‘limoncello’. “Overheerlijk!”, klinkt het voldaan.

Dora waagt zich nog aan twee bollen cuberdonijs. “Zalig! Net alsof je een neusje opeet.”

Het speelplein met zandbak lonkt, maar eerst nog de punten. Dora gaat voor 7 op 10. “In de toog ziet het unicornijs er heerlijk uit, maar ik vond de smaak niet zo’n topper. Geef mij dan maar de cuberdon.”

Slingeren in de hangmat

Kamilla krijt 9 op 10 op haar bordje. “Het is meer dan alleen het ijs. Ik vind het hier gewoon superleuk en daarom een dik verdiende 9.” Tweelingbroer Jukka geeft haar groot gelijk. Zijn monsterscore van 10 op 10 moet dat nog eens bevestigen. “Terugkomen? Als mama en papa nog eens een Westvleteren willen drinken, vraag ik hen zeker om af te draaien naar Ateljee 5.”

Het zijn geen ‘stilzitters’, daar hadden hun ouders al voor gewaarschuwd. Alsof een onzichtbare hand hen een teken geeft, stuiven ze de deur uit. Ze slingeren in de hangmatten, graven met de kraan, glijden van de glijbaan en doen gekke stunts op de schommel.

Els komt er bij staan. “Vorige zomer gaf een mama haar dochter de keuze: Plopsaland of Ateljee 5. Het meisje koos tot onze eigen grote verrassing om de namiddag in de tuin van Ateljee 5 door te brengen.” Stein is patissier van opleiding. “Die glimlach! Daar doen we het voor.”

 

Gasthof Schraevenacker

Een actieve boerderij midden de IJzervlakte in Oostvleteren werd deels omgebouwd tot een charmant gasthof. De gasten tafelen in de voormalige varkensstal of op het ruime zonneterras. Gasthof Schraevenacker is een waar kinderparadijs. Je vindt er onder meer een grote speeltuin met zandbak en een trampoline. Je kan er ook logeren. De vakantiehoeve telt vijf familiekamers.

Arnaut (10) en Otto (8)

 

De broers Arnaut en Otto spelen voetbal in tweede provinciale. Na school snellen ze naar de tuin om samen een balletje te trappen.

 

Arnaut en Otto kiezen voor de huisbereide hamburger

Maud (10)

 

Maud zit in de chiro en is helemaal verslingerd aan Tik-Tok, een app waarbij je liedjes moet playbacken. Ze houdt van lekker eten, “als het maar gezond is.”

 

Maud gaat voor de kipfilet van Schorenaer kip met verse appelmoes.

Marte (12)

 

Marte verstopt soms chocolade om er stiekem van te smullen. Ze volgt turnles en drama.

 

Marte kiest voor de huisbereide hamburger.

Jorre (9)

 

Jorre houdt van lopen, zwemmen, voetballen en gaat naar de KSA. Hij is naar eigen zeggen een echt buitenkind.

 

Jorre kiest voor de kipfilet van Schorenaer kip met verse appelmoes.

Gasthof Schraevenacker maakt zijn naam van kinderparadijs helemaal waar. Hier wordt met veel liefde een seizoensgebonden Westhoek KD-menu geserveerd. Aperitief, hoofdgerecht en dessert voor maar 14 euro.

De vijfkoppige kinderjury buigt zich over de menukaart. Terwijl ze wachten op het aperitief, kindersangria met vers fruit, vullen de broers Arnaut en Otto een rebus in op de Westhoek KD’s Gazette. De KD-krant dient als onderlegger. Jorre helpt hen een handje. Marte praat Maud bij over haar communiefeest.

Westhoek KD jury - Westhoek KD menu - familievriendelijke restaurants - KD's - gezin met kinderen - kidsWesthoek KD jury - Westhoek KD menu - familievriendelijke restaurants - KD's - gezin met kinderen - kidsWesthoek KD jury - Westhoek KD menu - familievriendelijke restaurants - KD's - gezin met kinderen - kids

Pret in de speeltuin

Karen komt de bestellingen opnemen. Arnaut, Otto en Marte kiezen voor de huisbereide hamburger. Jorre en Maud gaan voor de kipfilet van Schorenaer kip met verse appelmoes.

Hier hoeven kinderen niet aan hun stoel te blijven plakken. Jorre, Marte en Maud maken gekke bokkensprongen op de trampoline en Arnaut en Otto trappen een balletje in de ruime tuin. Arnaut scoort als eerste. De ouders houden van op afstand een oogje in het zeil. Eender waar je zit, heb je altijd uitzicht op de speeltuin.

Westhoek KD jury - Westhoek KD menu - familievriendelijke restaurants - KD's - gezin met kinderen - kidsExtra ketchup bij de frietjes

Na een seintje van Karen trippelen de kinderen het restaurant binnen. Het hoofdgerecht ruikt heerlijk. Maud kijkt verlekkerd naar haar kip terwijl ze rustig wacht tot iedereen bediend is. Jorre vraagt ketchup. De mayonaise staat al op tafel. Even vallen de gesprekken stil. Een hamburger eten zonder vlekken te maken, is niet gemakkelijk. Dat vraagt de nodige aandacht. Karen komt wat extra vers gesneden frietjes opscheppen.

De pudding met speculaaskoekjes als toetje gaat bij de jongens vlotjes binnen. Voor de meisjes is het een maat teveel.

Ruime porties

“Ik ben benieuwd naar de punten”, zegt Karen. “Toen ik vroeg of alles naar wens was, kreeg ik geen antwoord.” De vrees is niet nodig, alle punten samengeteld eindigt Gasthof Schraevenacker met hoge onderscheiding. Chef-kok Wout komt de kinderjury bedanken voor de hoge punten.

Westhoek KD jury - Westhoek KD menu - familievriendelijke restaurants - KD's - gezin met kinderen - kids“De hamburger was superlekker”, bevestigt Arnaut die 8 op 10 geeft. Broer Otto is vol lof over de pudding. Hij geeft 8,5 op 10. “Lang geleden dat ik nog zo lekker heb gegeten.” Zeg het vooral niet aan zijn moeder.

Jorre is het gulst met 9 op 10. “Leuk dat de frietjes zo vers waren. Ik geef een 9 omdat hier zoveel te doen is voor kinderen.” Maud en Marte knikken. Maud geeft 8,5 voor haar kip en Marte 8,7 voor de hamburger. “De portie was wel heel groot”, zegt ze bedeesd.

“We hebben van in het begin ingezet op families met kinderen”, vertelt een tevreden Karen. “We zijn er geleidelijk aan in gegroeid en kunnen nu een mooi aanbod voorleggen. Ik zou het niet meer willen veranderen.”

Zoals gebruikelijk bij een Westhoek KD-menu krijgen de kinderen nadien nog een geschenkje. Ze kiezen unaniem voor de armbandjes, een rage zo blijkt.

 

LENTE 2019

Interview, tekst en foto's: Marijn Follebout

De sfeer zit er meteen goed in. Westhoek KD’s weten wat ze willen. De kinderjury bestelt een favoriet gerecht, laat het zich smaken en wikt en weegt als volleerde recensenten van Gault&Millau. Culinair genieten in de Westhoek, maar dan door kinderogen.

L'Héritage 

De kinderjury strijkt voor het vieruurtje neer in l’Héritage in het centrum van Reninge. De gezellige tearoom is de perfecte tussenstop. Of maak er een leuke namiddag van met één van de op kindermaat gesneden workshops. Ze bereiden er vers hoeveroomijs, pannenkoeken en tal van andere lekkernijen op basis van streekproducten. Je kan er zelfs overnachten. Ondertussen opende ook een l’Héritage op de Grote Markt van Poperinge.

Marte (11 jaar)

 • Hobby’s: Turnen, woordkunst, dansen
 • Lievelingsgerecht: Macaroni met kaas en ham
 • Lievelingsland: Frankrijk
 • Als ik thuiskom van school… speel ik het liefst spelletjes op mijn IPad.

Marte kiest voor de pannenkoeken met chocoladesaus en witte suiker.

Indra (9 jaar)

 • Hobby’s: Turnen, klimmen, scouts
 • Lievelingsgerecht: Dat weet ik nog niet
 • Lievelingsland: Nederland en Frankrijk
 • Als ik thuiskom van school… lees ik strips van Jommeke en speel ik vaak op mijn tablet.

Indra kiest voor de citroensorbet.

Maud (9 jaar)

 • Hobby: Chiro
 • Lievelingseten: Als de porties maar groot zijn
 • Lievelingsland: Egypte en Spanje
 • Als ik thuiskom van school… speel ik Tik-Tok op de tablet (een app waarbij je liedjes moet playbacken. Hyperpopulair bij de jeugd momenteel)

Maud kiest voor pannenkoeken met slagroom en witte suiker.

Jorre (9 jaar)

 • Hobby’s: Lopen, zwemmen, voetballen, KSA
 • Lievelingseten: WAP (Worst, Appelmoes en Puree) en pizza
 • Lievelingslanden: Frankrijk en IJsland
 • Als ik thuiskom van school… speel ik het liefst met mijn vrienden

Jorre kiest voor chocolademousse.

“Ik heb puntenkoorts”, opent Jorre (9) met een vlugge blik op zijn tafelgenoten. De anderen stellen hem gerust. “Het zal sowieso lekker zijn. Wie lust nu geen zoetigheden?”, lacht Maud (9).

De kinderen speuren de kaart af alsof het een wetenschappelijk paper is. Marte (11) gaat voor de pannenkoeken met chocoladesaus en witte suiker. Maud neemt hetzelfde, maar dan met slagroom in plaats van de chocoladesaus. “Ik ben verzot op slagroom”, klinkt het. Dan zit ze bij l’Héritage op het juiste adres. Alle zuivel wordt hier dagvers met streekproducten bereid. Jorre kiest voor de chocolademousse en Indra  (9) neemt, tot ieders verbazing, een citroensorbet.

Geuren uit de keuken

Tijdens het wachten gaat het gesprek over op favoriete Jommekesstrips en de elf Dobby uit de Harry Potter – boeken. De geur van vers gebakken pannenkoeken komt uit de keuken waaien. Vier paar ogen sperren zich verlangend open als Monique de heerlijke zoetigheden aan tafel brengt. Vingers verstrengelen zich rond het bestek en als ze alle vier zijn bediend, vallen ze aan. De punten zijn vergeten. Wat nu telt, zijn de smaakpapillen. Het wordt verrassend stil aan de tafel van de kinderjury.

Eerlijk delen

Marte is als eerste klaar. “Heerlijk”, zucht ze terwijl ze goed opgevoed met haar servetje de suiker van haar mondhoeken dept. Maud heeft wat meer moeite met haar ruime portie. Het potje smarties dat bij de chocomousse van Jorre hoort, wordt netjes verdeeld onder de tafelgenoten. Indra vond de citroensorbet hemels, maar is niet zo verlekkerd op de verse besjes die er apart bij werden geserveerd. Hij doet er zijn vrouwelijke jurypartners een enorm plezier mee.

Lekkerder dan Nutella

De puntenbordjes worden boven gehaald. Het is weer stil aan tafel. Elk jurylid gaat bij zichzelf te rade. “Mogen er ook punten na de komma gegeven worden?”, vraagt Marte eerlijk. Ze geeft 8,9 op 10 voor haar pannenkoeken met chocoladesaus. Grote onderscheiding! “De chocolade was zelfs lekkerder dan Nutella. De verse pannenkoeken waren subliem.” Maud krijt 8,5 op 10 voor haar pannenkoek met slagroom. “Het was superlekker en het geheel was heel mooi gedresseerd.”

Jorre gaat voor de maximumscore. “Ik heb eerlijk waar nog nooit zo’n lekkere chocolademousse gegeten. Ik kom zeker nog terug.” Indra tekent 9,5 op 10 op voor zijn citroensorbet. “Een half puntje minder dan 10 op 10 omdat ik die besjes niet lust. De sorbet was wel heel lekker. De citroen – mijn lievelingsfruit! – kwam er heel mooi in uit.”

Werken met streekproducten

Monique en Bernard van l’Héritage zijn heel tevreden met de hoge scores. “Wat mij vooral deugd doet, zijn die lachende gezichten rond de tafel. Daar doen we het voor. Ik ben heel blij dat ook kinderen onze inspanningen om met streekproducten te werken naar waarde weten te schatten.”

Na de desserts wordt even overwogen om de gezelschapsspelen uit de kast te halen. Marte en Maud zouden liever nog wat praten. Een besluit waar de jongens meteen mee akkoord gaan.

De Kippe

Kinderen boven in De Kippe

De Kippe in Merkem serveert een heus Westhoek KD – menu. Dat laat de kinderjury zich geen twee keer zeggen. Spoorslags trekken ze naar de gezinscafé – bistro waar de grill altijd gloeit. De porties zijn ruim en de punten zijn hoog. De grote binnen en buiten speelhoek zijn ideale afleiders voor en na het eten.

Sophie (8 jaar)

 • Hobby’s: Ballet, woordkunst
 • Lievelingsgerecht: WAP
 • Lievelingsland: Spanje
 • Als ik thuiskom van school… speel ik liefst van al met mijn papa of mama.

Sophie kiest voor vol-au-vent met vers gesneden frietjes.

Marie (8 jaar)

 • Hobby: Turnen
 • Lievelingsgerecht: Gehaktballetjes in tomatensaus met puree
 • Lievelingsland: Mexico
 • Als ik thuiskom van school… speel ik met mijn IPad en soms ook met mijn kat.

Marie kiest voor de gehaktballetjes in tomatensaus met frietjes.

Ella (8 jaar)

 • Hobby’s: Turnen, chiro
 • Lievelingsgerecht: Kip met appelmoes en frietjes
 • Lievelingsland: Frankrijk
 • Als ik thuiskom van school… maak ik zo snel mogelijk mijn huiswerk, dan kan ik daarna lekker TV-kijken.

Ella kiest voor vol-au-vent met frietjes

Juliette (7 jaar)

 • Hobby’s: Turnen, chiro
 • Lievelingsgerecht: Macaroni met ham en kaas
 • Lievelingsland: Frankrijk
 • Als ik thuiskom van school… luister ik naar liedjes (en zing ik luidkeels mee) of kijk ik TV.

Juliette kiest voor kip met appelmoes en frietjes

Vier vrolijke meiden komen bijna huppelend het gezinsvriendelijke restaurant De Kippe binnen. Ze geven hun ogen goed de kost. Het interieur van De Kippe oogt dan ook bijzonder. Eens aan tafel schoppen ze hun schoenen uit en nestelen ze zich comfortabel op hun stoel. Zaakvoerder Jan is gewend om kinderen te bedienen, zoveel is duidelijk.

Op verkenning

De kindersangria met kaasprikkertjes als hapje gaat vlotjes binnen. Ondertussen speurt de kinderjury de kaart af. De Kippe biedt een eigen Westhoek KD – menu aan, bestaande uit een aperitiefje, hoofdgerecht met frietjes en een dessert. En dat alles voor maar 15 euro. Het menu verandert volgens het seizoen. Voor de gelegenheid krijgt onze kinderjury de keuze uit vier hoofdgerechten. Marie (8) gaat voor haar lievelingsgerecht, balletjes in tomatensaus. Sophie (8) en Ella (8) nemen de vol-au-vent met frietjes en benjamin Juliette (7) kiest voor de kip met appelmoes en frietjes.

Wachten op een stoel is niet aan de vier meiden besteed. Ze besluiten het restaurant te verkennen. Eerst maken ze kennis met de baby van de tafel naast hen en daarna glijden ze verder naar de binnenspeelhoek. “Dit is toch meer iets voor kleuters”, besluit Marie na vijf minuutjes alle speelgoed aandachtig aan een onderzoek te hebben onderworpen.

Met liefde gemaakt

Net als ze de ruime speeltuin buiten willen verkennen, komt Jan aandraven met de rijkelijk gedresseerde borden. Ella kijkt nu al schuldig. “Dit krijg ik nooit helemaal op.” De meiden vallen aan en vragen vriendelijk of er ook wat mayonaise en ketchup kan geserveerd worden. In een oogwenk staan de sauzen op tafel.

De Kippe loopt ondertussen behoorlijk vol. Jan komt even polshoogte nemen. “Alles is met liefde gemaakt”, zegt hij met een tevreden zucht als hij ziet hoe de meisjes van hun eten genieten. Niet alle borden raken leeg. Opnieuw tijd om even de benen te strekken. Kinderen van die leeftijd kan je niet aan hun stoel binden. Daar hebben Jan en Katrien van De Kippe alle begrip voor.

Grootste onderscheiding

Als dessert krijgen de meisjes de keuze tussen een kinderijsje of een chocolademousse. Drie vingers wijzen naar de waterijsjes op een pancarte aan de muur. “Ook goed”, zegt Jan. Enkel Marie is te vermurwen voor een kinderijsje. Ze krijgt er zowaar nog een lolly en een glitterpalmboom bij. Maar na de vele gehaktballen in tomatensaus zijn de drie dikke bollen vanille-ijs met beslag er teveel aan. Ze krijgt amper de helft op en zucht tevreden met de handen op haar buik. “Ik.Kan.Niet.Meer.”

Tijd voor het ernstige werk. De krijtbordjes worden bovengehaald. De Kippe viel duidelijk in de smaak bij de kinderjury die de grootste onderscheiding toekent aan het gezinsvriendelijke restaurant.

Sophie geeft 9,5 op 10 en Ella 8,5 op 10 voor de vol-au-vent met frietjes. Beiden zijn het er over eens dat er iets teveel champignons in zaten. “Ik lust geen champignons”, zegt Ella. “De kip smaakte goed door. De verse frietjes waren al helemaal de max!” Ook de groenten op het bord worden bijzonder geapprecieerd. “De volgende keer neem ik kip met appelmoes”, blikt Ella nu al vooruit.

Juliette geeft een 9 op 10 voor haar kip met appelmoes. “Ik had er echt veel zin in. Het smaakte perfect zoals ik het graag heb.” Marie nam het Westhoek KD – menu en geeft zowaar een score van 9,8 op 10. “Het was superlekker. De balletjes baadden in veel tomatensaus waar ik mijn frietjes in kon doppen. Heerlijk! Ik ken maar één plek waar de gehaktballetjes even lekker zijn… Thuis!”

Cadeautjes uit de mand

Jan is zichtbaar in de wolken met de hoge scores. Bij het Westhoek KD – menu hoort ook een cadeautje. Uit een grote mand kiezen de meiden twee blocnotes, goochelkaarten en een lichtgevende sterrenhemel.

Een bedanking is hier wel op zijn plaats, bedenkt Sophie plots. Ze troont haar collega’s mee naar de bar waar ze de barkrukken beklimmen om er luidkeels Jan en Katrien te bedanken. Nog voor de twee zaakvoerders kunnen antwoorden, zitten de vier al op het speelplein buiten… om het eten te laten zakken.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF