Doen

Logeren in de Westhoek

De Westhoek is niet alleen een idyllische streek die je met een heerlijk vakantiegevoel overstelpt. Ook de stadjes barsten van de verhalen, het landschap draagt nog steeds de sporen van de Eerste Wereldoorlog. Zelfs op onverwachte plekken kom je fascinerende figuren tegen.

In de Westhoek moet je geen moeite doen om te genieten. Je rijdt de regio binnen en je krijgt een instant vakantiegevoel. Hier heb je alle tijd om te proeven van het goede leven. Voel je als god naast Frankrijk!

Kom deze zomer op ontdekking en blijf logeren in één van de gezellige B&B's

vakantie in eigen land - zomer in eigen land - fietsen en wandelen in eigen land - logeren in eigen land - hotel - weekendje weg - genieten - lekker eten - café - bier - wijn
BUCKETLIST - 'Les incontournables' van de Westhoek
Ontdek de bezienswaardigheden, attracties en activiteiten die je zeker moet hebben gezien of hebben gedaan tijdens jouw verblijf in de Westhoek!

Charmante stadjes boordevol geschiedenis

Historisch Ieper

Een imposant belfort, een kathedraal, prachtige herenhuizen, charmante steegjes... Ieper is veel meer dan de stad die zwaar gehavend werd door WO I. In het Yper Museum ontdek je het rijke en veelzijde verleden van de stad. Tijdens je bezoek aan het In Flanders Fields Museum kan je de belforttoren beklimmen en heb je een prachtig uitzicht op de stad en het frontlandschap.

 

B&B's in Ieper

Meer info over Ieper

cultuur beleven in de Westhoek - historische stadjes - kunst - geschiedenis - cultuurhistorisch
Pittoresk Diksmuide

Het stadje aan de IJzer heeft een nieuwe blikvanger: de historische Grote Markt werd volledig vernieuwd en verkeersvrij gemaakt. Zo slenter je onbezorgd langs mooie gebouwen in Vlaamse stijl, het stadhuis met het belfort, het begijnhof en het blinkende standbeeld 'Manneke uit de Mane'. Vergeet zeker niet om een gezellig terrasje te doen! 

 

B&B's in Diksmuide

Meer info over Diksmuide

cultuur beleven in de Westhoek - historische stadjes - kunst - geschiedenis - cultuurhistorisch
Veurne, stad van histories

De Grote Markt van Veurne, met zijn vele historische gebouwen, is een van 's lands mooiste pleinen. Breng er zeker een bezoekje aan het bezoekerscentrum Vrij Vaderland. Beavoorde, op een boogscheut, lont met een kasteel en poëzie. 

 

B&B's in Veurne

Meer info over Veurne

cultuur beleven in de Westhoek - historische stadjes - kunst - geschiedenis - cultuurhistorisch
Poperinge, hoofdstad van het goede leven

Poperinge heeft een interessante mix van historische gebouwen, folklore, cultuur en heel veel gastronomie met hop in de hoofdrol. Breng zeker ook eens een bezoekje aan het Hopmuseum

 

B&B's in Poperinge

Meer info over Poperinge

cultuur beleven in de Westhoek - historische stadjes - kunst - geschiedenis - cultuurhistorisch
Verrassend Wervik

Wervik tabaksstad? Klopt. Maar dit is ook een van de oudste steden van het land, die bovendien twee authentieke molens telt. Zelfs de ligging is bijzonder. De Leie vormt de grens tussen België en Frankrijk: als je de brug oversteekt, ben je in zusterstad Wervicq-Sud. 

Wervik is ook gekend voor zijn Nationaal Tabaksmuseum, zijn kunst en Romeins verleden. Langs de uitgestrekte velden buiten de stad en in natuurgebied De Balokken is het heerlijk wandelen en fietsen. 

Ontdek Wervik met de stadswandelroute

vakantie in eigen land - zomer in eigen land - fietsen en wandelen in eigen land - logeren in eigen land - hotel - weekendje weg - genieten - lekker eten - café - bier - wijn
Lo, Polderstad

Na Mesen is Lo-Reninge de kleinste stad van België. En toch kan deze ook uitpakken met heel wat troeven: een rijk historisch verleden en de vele restanten daarvan, de IJzer en de Lovaart die heerlijke fiets- en wandeltochten garanderen, groen in overvloed en streekproducten van topkwaliteit. Of zoals ze het bij Biscuiterie Destrooper plegen te zeggen: geluk zit soms in een klein koekje.

 

Ontdek Lo-Reninge met de stadswandelroute

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders Fields
 
Mesen, kleinste stad van Vlaanderen

Klein maar fijn, het zou het motto van 's lands allerkleinste stadje kunnen zijn. Verdoken tussen de West-Vlaamse heuvels en pal op de taalgrens. De ideale locatie om je bezoek aan Mesen te starten is het toeristisch infopunt (TIP). 

In het Iers Vredespark ontdek je de Ierse Vredestoren, die het symbool is voor verzoening voor het verleden, het heden en de toekomst. Vanaf 13 september kan je de toren van de Sint-Niklaaskerk beklimmen. 

 

De Westhoek - van de bergen tot de zee - fietsen - wandelen - varen - fietsnetwerk - wandelnetwerk
Feniks2020 - wederopbouw - Eerste Wereldoorlog - WesthoekTIP: Terug naar de Westhoek

Een eeuw geleden herrees de Westhoek als een Feniks uit zijn as. De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) had tientallen dorpen en steden langs het front volledig van de kaart geveegd. Herstellen leek een onbegonnen zaak. Maar de Westhoek krabbelde recht. In tien jaar tijd was de wederopbouw grotendeels voltooid.

De Westhoek staat in 2020 in het teken van deze wederopbouw met een jaarprogramma van tentoonstellingen en fiets- en wandelroutes.

Meer info

 

Fietsen & wandelen

Fietstival Westhoek
Fietsen

Het fietsnetwerk Westhoek is goed voor meer dan 1.100 km fietsplezier. Baan je een weg ‘in Flanders Fields’ in het decor van begraafplaatsen, monumenten en een gevarieerd groen landschap van polders, broeken en zelfs bergen. Het fietsnetwerk Westhoek loopt ook door over de ‘schreve’ (grens) in de Franse Westhoek.

Nog meer fietsplezier met de: 

Landschapsroutes
Vintage Heuvelland fietsroute
Gent-Wevelgem
14-18 fietsroutes

Stadswandelroute Wervik
 
Stadswandelroutes

De lusvormige stadswandelroutes nemen je mee op een boeiende ontdekkingstocht door de erfgoedstadjes Diksmuide, Ieper, Lo, Poperinge, Veurne en Wervik. Klinknagels wijzen je de weg en onthullen je de mooiste plekjes en meest waardevolle hoekjes. Of hoe je je al wandelend kunt onderdompelen in het cultuurhistorisch erfgoed van de Westhoek.

Overzicht stadswandelroutes

Enkele B&B's in de kijker:
 • De Halve Maan ****, Veurne
  Bed- en breakfast Halve Maan is gevestigd op de tweede verdieping van een nieuwbouw landhuis, gelegen in het hartje van Veurne, in een zeer rustige, groene open ruimte.
  Meer info
 • D'Hommelbelle, Poperinge
  Een voormalig hopbedrijf in de prachtige stille Westhoek aan de rand van Poperinge, de hoofdstad van het goede leven!
  Meer info
 • Guesthouse Gatsby ***, Ieper
  Het Guesthouse Gatsby hotel biedt een goede accommodatie in Ieper. De belangrijke bezienswaardigheden van Ieper liggen allemaal in de buurt.
  Meer info
 • Maison Giron Bed & Badhuis ****, Wervik
  Waan je even in een andere wereld. Zowel in de wellness als in de Bed en Breakfast, waar een herenhuis uit eind de jaren 1800 werd verbouwd tot een juweeltje met respect voor de authenticiteit.
  Meer info

Ontdek alle B&B's in de Westhoek

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF