Van de bergen tot de zee

Bier-ijsroute rond Poperinge

"In het land van brouwers en volkscafés"

Poperinge lijkt wel synoniem aan bruine volkscafés. Op deze door VAB-magazine bekroonde fietsknooppuntroute passeren we de één na de ander. Deze licht glooiende streek staat bekend om zijn hopvelden. Maar liefst 95% van alle in België geteelde hop komt van hier. De brouwers evolueren mee met de tijdsgeest. Dat wordt meteen duidelijk bij een bezoek aan de Sint-Bernardusbrouwerij in Watou.

Praktische info

  • Afstand: 33 km
  • Start: Grote Markt Poperinge
  • Route uitgestippeld op het fietsnetwerk Westhoek. De netwerkkaart is hier te verkrijgen (€ 8) 
  • De fietspocket met de bierfietspocket kan je online bestellen
Hoogtepunten langs de fietsroute

 

3x BART

BART Boeraeve van hopbedrijf Belhop aan het woord

Bart Boeraeve - belhop - hopbedrijven - Westhoek - hoppeboer - hop - hoppevelden - bier - bierfietsroutes - brouwerijenBelhop, Lemahieu en ’t Hoppecruyt zijn drie Poperingse hopbedrijven die graag bezoekers ontvangen. Vooral het plukseizoen (augustus – september) is een hele belevenis. Vers geplukte hop heeft een bedwelmend aroma. Hop is de snelst groeiende klimplant van België, “op topdagen tot wel 20 centimeter per dag!”, zegt Bart Boeraeve, hopboer. “Vroeger werd in de regio rond Poperinge vooral bitterhop geteeld. Door de revival van de streekbieren moeten wij ons als hopboeren veel meer gaan diversifiëren. We moeten als het ware gaan voorspellen wat de smaak van de toekomst wordt.” Welke brouwers die bij hem hop aankopen, wil Bart niet kwijt. “Dat is beroepsgeheim. Je deelt ook het geheim toprecept van je grootmoeder niet. Zie hop maar als het geheime ingrediënt dat wordt toegevoegd om elk bier zijn unieke smaakprofiel te geven.”

BEZOEK EEN HOPBEDRIJF

 

Zytholoog BART Vermeulen aan het woord

"Geen bier zonder hop"

Bart Vermeulen maakte van zijn hobby zijn beroep. Hij geeft les in bier en maakt er een heuse wetenschap van. “Geen bier zonder hop”, vindt de bierverteller en zelf ook brouwer in brouwerij Kazematten in Ieper. “De hopbelletjes vormen het goud van de brouwer. Binnen in de belletjes zit lupuline en het is dat wat voor de bitterheid van het bier zorgt en voor de bewaring. Wist je trouwens dat 95% van de Belgische hop uit de streek rond Poperinge afkomstig is?”

ONTDEK ALLE BROUWERIJEN IN DE WESTHOEK

 

BART Mostaert van l'Héritage (Poperinge) aan het woord

Rugzak vol goesting

100 % West-Vlaams - hoeve- en streekproducten - Westhoeklekkers - picknick - Westhoek - Zak vol goesting - l'héritage - PoperingeEen culinaire tip! Reserveer voor je fietstocht de ‘Rugzak vol goesting’ bij IJssalon l’Heritage op de Grote Markt van Poperinge. Zij stellen een picknickzak samen met allerlei streekproducten, allemaal met het 100% West-Vlaams label, een kwaliteitslabel voor de Korte Keten.

Bart Mostaert is bezieler van de Rugzak vol goesting. De ijsmaker zit vol ideeën rond de Korte Keten, dat merk je meteen als je l’Heritage op de Markt binnen stapt. “We bereiden dagelijks vers ijs, sorbets en ijstaarten in ons ijssalon.” Bart maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale streekproducten in zijn bereidingen, van fruit uit de boomgaard tot de koekjes van Jules Destrooper. “Onze melk kopen we rechtstreeks aan bij een gepassioneerde boer uit de regio met een kleine veestapel.”

op stap in het hoppeland

Happy trip naar Poperinge

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF