Van de bergen tot de zee

Fietsen

In de Westhoek bestaan er tal van mogelijkheden om te fietsen.

Ontdek al fietsend hoeve-en streekproducenten en authentieke adresjes in de Westhoek. Stippel zelf je fietsroute uit aan de hand van het fietsnetwerk of maak gebruik van één van onze bestaande routes. De bierfietsroutes brengen je naar een hele reeks lekkere adressen zoals brouwerijen, authentieke kroegen, volkscafeetjes, hopvelden,…, die je het bierverhaal van de Westhoek leren kennen. Ook kan je al fietsend proeven van het wijnverhaal. Deze routes nemen je mee langs wijngaarden en -domeinen.

Voor de allerkleinsten is er fietsplezier verzekerd in de Westhoek. Er werden zes kindvriendelijke fietsroutes ontwikkeld op maat van korte kinderbenen. 

Fietsen in het spoor van de Eerste Wereldoorlog? Waag je aan één van de vele fietstracés. 

Nieuw: Fietsnetwerk Frans-Vlaanderen

FietsenHet fietsnetwerk Westhoek loopt binnenkort door over de grens naar de zuidelijke Franse Westhoek. Dit voorjaar opent in Noord-Frankrijk het allereerste Franse fietsnetwerk via knooppunten. Op vrijdag 29 maart wordt het netwerk ‘Leievallei & Frans-Vlaamse heuvels’ officieel geopend. Dit netwerk sluit naadloos aan op de Belgische netwerken. Tussen de Leie en de Frans-Vlaamse heuvels vind je dan maar liefst 830 km aan fietsplezier langs de mooiste plekjes! De windmolens en heuvels van Frans-Vlaanderen, de herdenkingsplekken van de Artois en de natuurlijke oevers van de Leie maken van je fietstocht een authentieke beleving. Het netwerk is over de grens bewegwijzerd met dezelfde bordjes en ook de Franse kaart ziet er net als die van de Westhoek uit. 

De toeristen die verblijven in Poperinge en Heuvelland kunnen vanaf april 2019 met de fiets probleemloos over de ‘schreve’ (de grens). Vanaf dan wordt het fietsnetwerk aan Franse zijde geopend. Daarvoor is er in mei een groot publieksevenement voorzien. De kaarten zullen aangekocht kunnen worden bij de diensten van toerisme in Frankrijk en in de Westhoek. De lay-out van deze kaarten is gelijklopend met de huidige lay-out van het fietsnetwerk West-Vlaanderen. Vanaf de paasvakantie is de kaart te verkrijgen bij de diensten voor toerisme van de Westhoek.

De Fransen heten ons welkom in het hart van Frans-Vlaanderen rijk aan verschillende landschappen zoals Mont de Flandre, de vlaktes van Houtland en de Leie en het natuurgebied van Audomarois. De authenticiteit, de festivals, en het patrimonium kan al fietsend ontdekt worden. Voor wie even een smakelijke pauze wilt inlassen, kan men steeds terecht in de warme en traditionele estaminets.

meer inspiratie rond Frans-Vlaanderen

Meer info rond het Franse fietsnetwerk