Van de bergen tot de zee

Fietsen langs het water, Diksmuide

"De betoverende schoonheid van de broeken"

Water zorgt voor welvaart. De Handzamevaart en de IJzer vormden eeuwenlang handelskanalen met boterstad Diksmuide als middelpunt. Op deze fietstocht verkennen we beide valleien. We verbazen ons over de rust en de eenvoud van de door de mens heraangelegde Bethoosterse Broeken en de IJzerbroeken, we kloppen aan in het bezoekerscentrum van De Blankaart en halen het kind in ons naar boven op het gloednieuwe provinciedomein IJzerboomgaard.

De Verhalenkelder  onder het stadhuis van Diksmuide is een inspirerend begin van deze thematische fietstocht. De dagelijks vrij toegankelijke tentoonstelling schetst aan de hand van artefacten, kaarten en voorwerpen een vrij goed beeld van Diksmuide. De stad ontstond in de 9e eeuw als ‘Dicusmutha’ of ‘Dijk aan de monding’. Het schilderij van Martinus Hacke uit 1716 toont aan hoe Diksmuide rond de Handzamevaart en op de rechteroever van de IJzer is gegroeid. De stad floreerde dankzij de lakenhandel en de verkoop van boter.

Praktische info

  • Afstand: 44,5 km
  • Start: Toerisme Diksmuide, Grote Markt
  • Route uitgestippeld op het fietsnetwerk Westhoek. De netwerkkaart is hier te verkrijgen (€ 8) 
  • Opgelet: Na zware regenval kunnen bepaalde onverharde wegen in de IJzerbroeken blank komen te staan.
Hoogtepunten langs de fietsroute
  • panorama op WO I monument: klim op de Vredesmolen in Klerken (Houthulst). De Duitsers gebruikten deze molen tijdens de Eerste Wereldoorlog als uitkijkpost
  • natuurgebied De Blankaart
  • stilte in de IJzerbroeken: een kijkhut biedt een fascinerend zicht op honderden watervogels op het 60ha grote spaarbekken
  • toffe belevingsplek: in het nieuwe provinciedomein IJzerboomgaard vind je spelelementen op het water, een kinderboerderij en een pluktuin
  • Brouwerij de Dolle Brouwers: met engelengeduld en oneindig veel liefde voor het metier toveren ze de beste bieren uit hun brouwershoed. Oerbier, Arabier en Boskeun zijn niet meer weg te denken in de streekbiercafés van de Westhoek


 

Ambassadeur Tijs Demyttenaere van VZW De Groene Kans aan het woord

"De hoeve op het domein moet een open huis worden"

De waterspeeltuin op provinciedomein IJzerboomgaard is al een tijdje het favoriete terrein voor kinderen. Sinds de paasvakantie kunnen ze Provinciedomein De IJzerboomgaard - Diksmuide - Westhoek - uitstap met het hele gezin - familievriendelijk - natuurnu ook genieten van de kinderboerderij, de zelfpluktuin, de samentuin en het café. Die vier activiteiten worden ontwikkeld door VZW De Groene Kans onder de noemer ’t Land van Vlierbos. “Een naam die de link legt naar de biologische producten die de Groene Kans produceert”, zegt technisch coördinator Tijs Demyttenaere.

VZW De Groene Kans is een maatwerkbedrijf waar medewerkers met al dan niet tijdelijke afstand tot de arbeidsmarkt zich kunnen ontplooien. Het is de eerste keer dat het bedrijf meewerkt aan de realisatie van een provinciedomein. “We nemen het beheer en het onderhoud van de zone rond de hoeve op ons. Het is de bedoeling dat de hoeve een open huis wordt, waar zowel onze werknemers zich goed voelen in hun job en waar bezoekers van alles kunnen beleven.”

Tijs troont zijn kinderen graag mee naar de IJzerboomgaard. “Vooral de natuurlijke spelelementen op en rond het water spreken erg tot de verbeelding. Een natte broek moet je er als ouder voor lief bij nemen. Ook in de kinderboerderij en de zelfpluktuin vertoeven ze heel graag.” Het nieuwe provinciedomein staat volgens Tijs aan het begin van een mooie toekomst. “De pas aangeplante boomgaard zal zich ten volle ontwikkelen, net als alle andere aanplantingen. Het is de bedoeling dat het provinciedomein en ’t Land van Vlierbos een aantrekkingspunt worden voor de ruime regio. Een plaats voor ontmoeting, waar gewerkt wordt en waar ruimte is om te genieten.”

Café De IJzerboomgaard is open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
De kinderboerderij is vrij toegankelijk.
De zelfpluktuin is open van begin juni tot eind september.

Meer info: www.tlandvanvlierbos.be

 

logies en lekkere adresjes onderweg

op stap in diksmuide

Happy trip naar Diksmuide

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF