Van de bergen tot de zee

Fietslus rond Koekelare

Koekeloeren tussen de Westhoek en de Polders
  • Fietszoektocht WesthoekStart: Sint-Maartensplein, Koekelare
  • Afstand: 47 km
  • Volg knooppunten: 65 – 29 – 62 – 12 – 14 – 58 – 98 – 22 – 82 – 83 – 97 – 32 – 75 – 13 – 73 – 3 – 9 – 49 – 36 – 26 – 72 – 62 – 93 – 92 – 31 – 61 – 65
  • Gratis parking: Sportcentrum De Mote, Belhuttebaan, Koekelare. Fiets door het Motepark naar de markt van Koekelare.
  • De fietsnetwerkkaart ‘Westhoek’ kost € 8 en kan je online bestellen of aan de infobalie van Toerisme Koekelare.

Je kan een speld horen vallen op de militaire begraafplaats van Vladslo. Het iconische beeld ‘Treurend Ouderpaar’ van Käthe Kollwitz versterkt die stilte nog. Onze knooppuntroute brengt ons van het ene naar het andere stilteplekje. Het gevarieerde landschap rond Koekelare weet te verrassen, nu eens met een prachtig panorama op een zachte heuvel, dan weer met indrukwekkende kunst.

Een tweede leven voor erfgoed? Daar weten ze in Koekelare alles van. In de voormalige brouwerij – mouterij in het centrum werden twee toonaangevende musea ingericht. Twee voor de prijs van één ticket!

Het Fransmansmuseum  in de oude paardenstallen verhaalt over de vele seizoenarbeiders uit de streek. Tot in de jaren 1960 trokken ze met duizenden tegelijk, mannen én vrouwen, naar Noord-Frankrijk om er maandenlang in de suikerbietenteelt te werken. ‘Les Godverdommes’ werden de Vlamingen ginder ook wel genoemd, zo leert ons de tentoonstelling die met een knipoog en veel persoonlijke verhalen ongelooflijk weet te boeien.

In de ast bevindt zich het Käthe Kollwitzmuseum. In Berlijn en Keulen werden musea aan de expressioniste gewijd… en dus ook in de oude brouwerijtoren in Koekelare. De vredesboodschap weegt duidelijk door in de werken van de door het leven getekende Duitse kunstenares.

Ontdek hier enkele leuke spots om te overnachten of lekker te smullen!

Koekelarebergwandelroute

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF