Van de bergen tot de zee

Kunstroute rond Veurne

"Ontmoeting met een vergeten meester in de schilderkunst"

Het is ongelooflijk hoeveel kunstwerken het landschap rond Veurne sieren. “Het is de taak van de artiest om verbeelding in de wereld te brengen”, zegt de 79-jarige Willem Vermandere. Deze prachtige knooppuntroute doet enerzijds de blote polders rond Veurne aan en anderzijds de prachtige Westkust. De route neemt ons ook mee langs enkele werken van de 17e -eeuwse Veurnse barokschilder Vigor Boucquet.

Praktische info

  • Afstand: 45 km
  • Start: Grote Markt Veurne
  • Route uitgestippeld op het fietsnetwerk Westhoek. De netwerkkaart is hier te verkrijgen (€ 8).
Hoogtepunten langs de fietsroute
  • Stad- en landshuis: gebouwd in 16de eeuw renaissancestijl.
  • Belevingscentrum 'Vrij Vaderland'
  • Sint-Walburgakerk: hier bevindt zich een monumentaal werk van Vigor Boucquet (1619-1677).
  • Walburgapark: met een borstbeeld van Paul Delvaux (1897-1994) en het beeld 'Femme regardant le soleil' van George Grard.
  • Delvauxmuseum
     
Ambassadeur Willem Vermandere aan het woord

"Er moet iets gebeuren in de kerken"

Groeve van Willem Vermandere - Veurne - kunstenaarAchter de kerk van Steenkerke leidt de straat naar de als monument beschermde Belgische militaire begraafplaats. Rechts van de weg, naast de muur van het kerkhof, liggen een hoop stenen en zien we ook een aantal bijna afgewerkte beelden. Het blijkt ‘de groeve’ van Willem Vermandere te zijn. “Ik huur deze lap grond al twintig jaar”, zegt hij. “Met een heftruck brengen we de stenen naar hier. Het gebeurt regelmatig dat mensen mij aanspreken terwijl ik hier aan het kappen ben. Ik ben een mensenzot. Ik vind het net heel aangenaam om over kunst van gedachten te wisselen.”

Vermandere woont tegenover de kerk van Steenkerke. Hij ziet de zomertentoonstelling (tot eind oktober) als zijn verdomde – zijn woorden! – plicht als kunstenaar. “Er moet iets gebeuren in de kerken. Het is onze taak als kunstenaar om verbeelding in de wereld te brengen.”

Vermandere is geen wandelaar of fietser. “Ik moet werken. Ik zal nooit stoppen. Ik verdiep mij momenteel in het maken van houtsnedes.”

 

op stap in VEURNE

Happy trip naar VEURne

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF