Van de bergen tot de zee

Tot de zee

Tegen de Westhoek leunt de Westkust aan. En zo beschikt de Westhoek over zijn eigen strand. Elke kustgemeente mag dan wel uniek zijn. Ze delen dat charmante Westhoekgevoel.
 

NIEUWPOORT, MOET ER NOG WATER ZIJN?

Nieuwpoort is al eeuwenlang verbonden met haar kanalen en rivieren en wist zo tijdens WOI zelfs het Duitse leger succesvol af te weren. Vandaag weet die waterpracht toeristen te bekoren. Er is de IJzer die uitmondt in de zee, de immense jachthaven (de grootste van Noord-Europa) en de brede havengeul die alles met elkaar verbindt. Via de wandel- en fietspromenade, die parallel met die havengeul loopt, kan je in stijl van Nieuwpoort Stad naar Nieuwpoort-Bad slenteren. Aan de overkant duiken imposante jachthavencomplexen op, wat verder domineert de Vismijn nog steeds de heraangelegde kaaien.

Nieuwpoort      Nieuwpoort

 
DE PANNE, MET ZUIDERSE FLAIR

In de Panne hangt een Frans aandoende nonchalance die een zekere gemoedelijkheid met zich meebrengt. Een wondermooie kronkelmozaïek waarin het heerlijk verdwalen is. Rosalie, de citygame, neemt je mee door de pittoreske Dumontwijk. De badstad is trots op haar duinenerfgoed en ontwikkelde tal van wandelpaden. Dé klepper is natuurreservaat De Westhoek. Dit beschermde duingebied maakt deel uit van het grootste aaneengesloten duinengebied van de kust. In het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne ontdek je op een educatieve manier de pracht van de regio. Zes bewegwijzerde wandelpaden en de knooppunten laten je toe het natuurreservaat te ontdekken. 

De Panne     De Panne

 

KOKSIJDE-OOSTDUINKERKE, MEER DAN EEN BADSTAD

In Koksijde krijg je drie badplaatsen voor de prijs van één: Koksijde, Oostduinkerke en Sint-Idesbald, elk met zijn eigen karakter. Vergeet het pittoreske polderdorpje Wulpen niet. De 701 ha natuurgebied nodigen op verrassende wandel- en fietsroutes uit de indrukwekkende natuur en het boeiend erfgoed te verkennen. Ook de cultuurliefhebber zal zijn gading vinden. Het Abdijmuseum Ten Duinen, net NAVIGO Nationaal Visserijmuseum en het Paul Delvauxmusuem zijn een bezoek waard.Ook kan je de allerhoogste kustduin beklimmen, de garnaalvissers te paard aan het werk zien of een partij golf spelen op Koksijde Golf ter Hille

Koksijde     Oostduinkerke

 
MIDDELKERKE-WESTENDE, FOCUS OP DE ZEE

Acht kilometer strand, zestien bewaakte zwemzones en een zeedijk van zes kilometer, met centraal het gezelligste casino van het land. Het mooie museum Kusthistories focust nostalgisch op strand en zee. Rek zeker ook naar het aanpalende en mooi geconserveerde Westende en snuif er de sfeer op van elegante burgervakanties van weleer door er te flaneren langs de fraaie Belle Epoque-villa’s. Wie het rustieker wilt, moet zich per fiets een weg banen door de pittoreske deelgehuchten die de Middelkerkse kuststrook beschutten. Goed voor zes authentieke polderdorpen. Hier bleef de tijd stilstaan en spelen weidse panorama’s de hoofdrol. 

Westende     Westende

 

10 kusttips om tijdens je verblijf in de Westhoek eens richting zee te gaan

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF