Van de bergen tot de zee

Uitkijktorens

In 2017 werd ‘Horizon 2025’ in het leven geroepen door de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. ‘Horizon 2025’ staat voor een netwerk van uitkijktorens en belevingsplatformen. De bedoeling is om tegen 2025 een 20 à 25-tal uitkijkpunten te bouwen. Het gaat zowel om de bouw van nieuwe uitkijkpunten, als om de ontsluiting van reeds bestaande gebouwen met een fantastisch uitzicht over het landschap. De uitkijkpunten zijn gelegen langs het fietsnetwerk, zijn gratis toegankelijk en zijn goed bereikbaar.

In 2020 worden er 3 nieuwe torens geopend in de Westhoek:

Feniks2020 - wederopbouw - Eerste Wereldoorlog - Westhoek - VeurneSint-Niklaastoren, Veurne - vanaf 27 mei 

De kerktoren van Veurne opent de deuren voor het grote publiek op 27 mei 2020. De toren is gratis toegankelijk en biedt een prachtig panoramisch 360° uitzicht. De zee, het West-Vlaamse Heuvelland met de Kemmelberg, de IJzertoren in Diksmuide, het Europacentrum in Oostende en zelfs de haven van het Noord-Franse Duinkerke zijn te zien vanop de 48 meter hoge toren. Ideaal om met de fiets naartoe te rijden vanaf de kust en aan de voet van de toren even halt te houden op één van de vele gezellige terrasjes op het authentieke marktplein. De toren kadert ook in het project Feniks 2020, rond de wederopbouw van de Westhoek.
Appelmarkt 6, Veurne

Feniks2020 - wederopbouw - Eerste Wereldoorlog - Westhoek - De Kinderbrouwerij - Reningelst - PoperingeMouterijtoren Kinderbrouwerij, Reningelst - vanaf juli 

De toren van de voormalige Brouwerij-Mouterij Sint-Joris in Reningelst wordt gerestaureerd en opgewaardeerd tot belevingsplatform. De mouterijtoren maakt deel uit van De Kinderbrouwerij en zal naast kinderen ook andere bezoekers een schitterend uitzicht bieden op het dorp Reningelst, de vallei van de Grote Beek en de West-Vlaamse heuvelrug. De opening is voorzien in de zomer van 2020.
Reningelstplein, Reningelst (Poperinge)

Feniks2020 - wederopbouw - Eerste Wereldoorlog - Westhoek - MesenSint-Niklaastoren, Mesen - vanaf september 

Mesen is, sinds de fusie van Durbuy en Barvaux, nu écht wel de kleinste stad van België! Drie torens sieren er het pittoreske landschap. Eén van die torens is de kerktoren, met zijn bolle vorm, heel gekend in het Westhoeklandschap. Aan de buitenkant van de koepel van de toren, op een hoogte van 37 meter, wordt een nieuwe rondgang voor bezoekers gerealiseerd. De toren was nog nooit eerder toegankelijk voor het grote publiek. Van daar uit krijg je een fantastisch weids uitzicht op de heuvelrug van Heuvelland en Mesen, ontdek je de Leievallei en komen Rijsel en de ‘terrils’ in Noord-Frankrijk (Lens) in zicht.
Featherstonplein, Mesen

 

Ontdek hier alle uitkijkpunten en vergezichten 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF