Van de bergen tot de zee

Wandelen

In de Westhoek bestaan er tal van mogelijkheden om te gaan wandelen.

Wat dacht je van een deugddoende wandeling langs het water? Of liever even ronddwalen in een natuurdomein of kasteelpark? We hebben alvast voor ieder wat wils. Stippel zelf je route uit op één van onze vijf wandelnetwerken of maak gebruik van één van onze bestaande wandelroutes. Bij de bestaande wandelroutes kan je het landschap ontdekken net als de steden en het erfgoed.

Elke wandelroute verzamelt de mooiste vergezichten en meest beklijvende plekken zodat je voortdurend geniet van afwisselende landschappen. Een lawine van prachtige plaatjes die je bovendien in alle rust en in de beste omstandigheden ontdekt.

Verder hebben zijn er in de Westhoek ook 2 ambassadeurs - Jaek en Nink - die ook wel de Westhoek KD's worden genoemd. Tijdens de KD-tochten en aan de hand van doe-opdrachten die gebundeld zijn in een rugzakje, leren gezinnen met kinderen een stad spelenderwijs kennen. Bij de speurtochten gaat het om verrassende mysteries, plezante doe-opdrachten en leuke weetjes!

WANDELNETWERKEN

De Westhoek pakt uit met maar liefst 5 wandelnetwerken. Samen maken ze van de Westhoek dé regio bij uitstek om al wandelend te ontdekken en te doorkruisen. Je wandelt langs de meest aantrekkelijke en veilige paden, die verbonden zijn tot een wijdverspreid, samenhangend netwerk. Een aantal van de paden en brugjes zijn speciaal aangelegd.

De netwerkkaarten zijn verkrijgbaar (€ 6) in de toerismekantoren in de Westhoek of kunnen online besteld worden via onderstaande linken.

Wandelnetwerk Heuvelland

Bedwing de West-Vlaamse bergen en ontdek een stukje Frans-Vlaanderen. 

270 km

BESTEL JOUW WANDELNETWERKKAART

Wandelnetwerk Ieperboog

Dit landschap ten zuiden van Ieper toont je het provinciedomein de Palingbeek, de Verdronken Weide en Zillebekevijver.

ruim 100 km

BESTEL JOUW WANDELNETWERKKAART

Wandelnetwerk Hoppeland

Verken de streek rond Poperinge en vergaap je aan de unieke hoppevelden.

228 km

BESTEL JOUW WANDELNETWERKKAART

Wandelnetwerk IJzervallei

Zie de IJzer zoals je hem nog nooit zag en verken ondertussen ook de prachtige IJzerbroeken.

125 km

BESTEL JOUW WANDELNETWERKKAART

Wandelnetwerk Westkust

Geniet van de rust en de pracht in de Westkust en de Frans-Vlaamse duinen.

160 km

BESTEL JOUW WANDELNETWERKKAART

Stadswandelroutes

De lusvormige stadswandelroutes nemen je mee op een boeiende ontdekkingstocht door de erfgoedstadjes Diksmuide, Ieper, Lo, Poperinge, Veurne en Wervik. Klinknagels wijzen je de weg en onthullen je de mooiste plekjes en meest waardevolle hoekjes. Of hoe je je al wandelend kunt onderdompelen in het cultuurhistorisch erfgoed van de Westhoek.

De stadswandelroutes zijn verkrijgbaar (€ 3) in de toerismekantoren in de Westhoek of kunnen hier besteld worden. De Westhoek gaat ook prat op heel wat bewegwijzerde landschapswandelroutes. Een overzicht hiervan vind je telkens bij de steden en gemeenten waar de route vertrekt of langskomt.

Lusvormige wandelroutesWandelen

Voor wandelliefhebbers biedt de Westhoek heel wat mogelijkheden. Je kan er stappen door aantrekkelijke landschappen, over open vlaktes, door bossen en langs het water. Waar kan je nu meer van genieten dan van een stevige wandeling langs rustige wegen in een prachtige omgeving? 

Ontdek de vele wandelroutes hier

KD-tochtenKD-tochten

De Westhoek is dé ideale regio om met de hele familie te bezoeken. Er is voor elk wat wils! De Westhoek KD's, Jaek en Nink nemen je mee op wandeltocht. Aan de hand van doe-opdrachten die gebundeld zijn in een rugzakje, leren je met kinderen een stad spelenderwijs kennen. Een rugzakje aanschaffen kost € 5.

Zo zijn er op vandaag ‘Op zoek naar de slapersbank’ (Veurne), ‘Beleef de Balokken’ (Wervik), ‘Met Fritz op stap door Wervik’, ‘Oma’s geheime recept’ (Vleteren), ‘Vaar mee met Kapitein Hupsakee’ (Lo-Reninge), De Geknippelde Kater, Kruiseke (Wervik) en de Boterbelevingstocht (Diksmuide).

 

Ontdek de KD-wandeltochten

 

Speurtochten in het bos

Verrassende mysteries, plezante doe-opdrachten en leuke weetjes! Zo kan je de kinderspeurtochten in de bossen van de WandelenWesthoek wel omschrijven.

Hanna en de boswachter helpen de kinderen door het bos te komen en onderweg ontmoeten ze zelfs heel wat bosbewoners. Vind de juiste weg, zoek de antwoorden op de vragen en wie weet kan je het mysterie oplossen! Per zoektocht is er ook een kaart (€ 1) voorzien.

Ontdek hier de 14 mysteries

Wandelen langs het waterWandelen

Wandelen naast rivieren, beekjes en vijvers geeft altijd dat tikkeltje extra. Je kan genieten van de ongerepte natuur, de fauna en de flora. Daarom selecteerden wij voor jou 7 leuke wandelroutes langs het water.

Ontdek de 7 wandelroutes hier

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF