Van de bergen tot de zee

Wandelen door het Hoppeland

'Bezinnen in de achtertuin van de trappisten'

De licht glooiende streek rond Poperinge wordt ook wel Hoppeland genoemd. Geen wonder dat zich hier zoveel wereldberoemde brouwerijen hebben gevestigd. Wij duiken de Sint-Sixtusbossen in, op zoek naar wild, erfgoed en rust. De bossen zijn genoemd naar de trappistenabdij die hier al 200 jaar goddelijk bier brouwt.

Praktische info

  • Afstand: 11,5 km
  • Start: Parking van In de Vrede, Donkerstraat 13, Westvleteren (Vleteren)
  • Deze wandelroute werd uitgewerkt op het wandelnetwerk Hoppeland
Hoogtepunten langs de wandelroute
  • Sint-Sixtusbossen
  • Domein de Lovie: de Lovie vzw is een organisatie die in de Westhoek ondersteuning biedt aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap. Centraal op het domein staat een prachtig landhuis. Het hele domein is een verkenning waard. Het Engelse landschapspark heeft nog grotendeels zijn authenticiteit behouden en her en der vind je pareltjes van erfgoed.
  • Sint-Sixtusabdij en In de Vrede: enkel in In de Vrede mag Westvleteren vrij geschonken worden. Dit is gelegen aan de overkant van de trappistenabdij. Je kan er genieten van heel wat streeklekkers of van heerlijk roomijs.
Ambassadeur Hilde Hauspie van B&B Pahilleke aan het woord

"We zien onze gasten ontspannen tijdens hun verblijf”

Het tegelpad achter de Sint-Sixtusabdij geeft uit op B&B Pahilleke, een idyllisch logeeradres midden de rust en de stilte van de Westhoek. “We zien onze gasten echt ‘opklaren’ tijdens hun verblijf. Ze ontspannen merkbaar en genieten van de weldadige stilte en de kleine verwennerijtjes die ik probeer aan te bieden in de loop van hun verblijf”, zegt Hilde Hauspie die samen met haar man Patrick Gouwy de B&B runt. Daarnaast is ze ook al twintig jaar actief als confituurmaakster. De hemelse smaken van haar confituren verrijken het ontbijt van B&B Pahilleke. “Wij ontvangen wandelaars en fietsers die van het authentieke landschap komen genieten, bierpassionata die de vele brouwerijen in de streek komen bezoeken, cultuurliefhebbers die in de zomer speciaal komen voor het Kunstenfestival in Watou, het Folkfestival van Dranouter en Spots op West in Westouter. Veel van onze gasten doen ook één van de typische musea in de streek aan zoals het Hopmuseum in Poperinge of het kasteel van Beauvoorde.”

Hilde en Patrick kennen de regio op hun duimpje. “Mijn lievelingswandeling start in het Frimout stadspark in Poperinge en volgt de Poperingevaart tussen de velden naar het Wippehoekbos. Daar draaien we af naar Sint-Sixtus, onze thuisbasis. We testen ook regelmatig nieuwe cafeetjes en zijn enorme liefhebbers van de streekgastronomie van de Westhoek.”

Het Hoppeland is volgens Hilde een unieke plek die één en al authenticiteit uitstraalt. “Het pure leven zonder franjes, zeg maar. Gasten wijzen er ons ook vaak op dat het hier nog echt donker is. Je ziet hier ’s nachts nog zoveel sterren.”

 

OP STAP IN HET HOPPELAND

NOG MEER BIERBELEVING IN DE WESTHOEK

HAPPY TRIP NAAR POPERINGE

KOOP JOUW KAART WANDELNETWERK HOPPELAND

 

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF