Van de bergen tot de zee

Wandelen langs de Ieperboog

'Te gast in provinciedomein De Palingbeek'

Vinken spelen ‘parlement’ in provinciedomein De Palingbeek. De hele wandeling lang worden we omringd door hun getwitter. Deze tocht is vooral een boeiende kennismaking met een provinciedomein wiens wortels liggen in de mislukking van een voor de Westhoek belangrijk economisch project, namelijk het graven van een kanaal.

Praktische info

  • Afstand: 7,4 km
  • Gratis parking: Provinciedomein De Palingbeek, Palingbeekstraat z/n, Zillebeke (Ieper)
  • Deze wandelroute werd uitgewerkt op het wandelnetwerk Ieperboog
Hoogtepunten langs de wandelroute
  • Hill 60: de verwrongen stukken beton liggen naast het knuppelpad dat dwars door de site loopt. We bevinden ons midden de frontregio. Op deze lijn zaten de Duitsers en geallieerden op amper enkele meter van elkaar in volle oorlogstijd.
  • Herdenkingsbomen: deze bomen symboliseren de frontlijn. Rood staat voor de Duitse linies en blauw voor de Britse linies tussen 1915 en 1917, de periode dat er minst beweging was aan het front. Mooie dreven bepalen het landschap op deze helling met magnifiek uitzicht op de drie torens van Ieper in de komvormige vallei.
  • Op The Bluff heb je bovenaan een mooi uitkijkpunt en onderaan een interessant infopaviljoen met een film over de mijnontploffingen.
Ambassadeur Lieven Stubbe aan het woord

"Toenemende biodiversiteit van planten en dieren in De Palingbeek”

“Mijn favoriete plekje in De Palingbeek? Dat moet de omgeving van de beschermde sluis 7bis zijn. Hier komt alles samen: een prachtige natuurplek, het verhaal van de mislukte vaart en het oorlogsverhaal”, zegt Lieven Stubbe, ondervoorzitter van de regionale koepelvereniging Natuurpunt De Bron vzw en diensthoofd landschapszorg bij de stad Ieper. Hij schreef ook al verschillende boeken over Ieper. Dit jaar verscheen ‘Elf eeuwen Ieper, de negen levens van een stad’.

Lieven is ook actief als natuurgids en kent als geen ander provinciedomein De Palingbeek. “Het provinciedomein is in de eerste plaats een gebied met een enorme verscheidenheid aan landschapstypes: van het kletsnatte moeras in de vaartsleuf tot droge heide in de Vierlingen, van aaneengesloten oud Molenbos tot het halfopen landschap van Hagereke, met daarbovenop het luwe microklimaat in de diepe sleuf, de hellingen met de bronzones, enzovoort. Dankzij het natuurgerichte beheer van de voorbije jaren vertaalt die variatie zich steeds beter in een toenemende biodiversiteit van planten en dieren die in het gebied leven.”

In zijn gidsbeurten legt Lieven de nadruk op hoe de natuur zich heeft weten aan te passen aan de enorme menselijke ingrepen die aan de oorsprong van het domein liggen. “De enorme graafwerken voor het mislukte kanaal en de ondergrondse oorlog die de vele kraters van The Bluff naliet, hebben de bodem grondig vergraven. Het is dankzij de spontane vestiging van planten, struiken en bomen dat de bodem zich weer stabiliseerde.”

Natuur is steeds in ontwikkeling. Wandelaars die door het provinciedomein trekken, zien dat ook meteen. Maar wat houdt de toekomst in voor De Palingbeek? “Ik pleit voor de inrichting van enkele grote rustzones voor de fauna binnen het gebied: bijvoorbeeld in het Molenbos, de Vierlingen en op de hoge bermen ten noorden van The Bluff. Roofvogels, uilen, marters, reeën en andere grote diersoorten zouden er veel baat bij hebben. Intussen is het domein groot genoeg om hier en daar het dichte wandelnetwerk iets te verdunnen.”

 

OP STAP IN IEPER

HAPPY TRIP NAAR IEPER

BESTEL JOUW WANDELNETWERKKAART IEPERBOOG

 

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF