Van de bergen tot de zee

Wandelen langs het Stiltepad, Heuvelland

Tussen de West-Vlaamse bergen vind je prachtige verborgen plekjes. Ze zijn verrijkt met mijmerbankjes. Je geniet er van de rust en de stilte. Niets zalvender dan je te laten omringen door natuurgeluiden. De Stiltewandeling van Westouter laat toe om even te herbronnen. De magnifieke landschapswandeling doet ook een aantal nieuwe natuurgebieden aan. Wedden dat deze veelzijdige wandeling je batterijen weer helemaal zal opladen?

Praktische info

  • Afstand: 12,9 km (via inkorting 6,8 of 9,8 km)
  • Start en parking: DorpsOntmoetingPunt Neerplaats, Westouter 
  • Volgt grotendeels de knooppunten van het wandelnetwerk Heuvelland.
  • Te verkrijgen bij bezoekerscentrum 'Het Heuvelland' (€ 2). 
  • Niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens. 

Hoogtepunten langs het pad
  • het knuppelpad: via een knuppelpad duik je het nieuwe natuurgebied Broekelzen binnen
  • duik in het Hellegat: hoe dieper je daalt, hoe stiller het wordt. Speelberg De Kosmos is een ideale locatie om te picknicken
  • de Sulferberg: hier draait het pad rond een weide, waar in april en mei een ongelooflijke bloemenweelde staat. Een leuk knuppelpad voert je het Brandersbos in. Ook hier bloeit de wilde boshyacint massaal
  • kabelbaan Cordoba: zweef boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts en geniet van het mooie uitzicht, bij mooi weer zie je zelfs tot aan de kust

 

Ambassadeur Geert De Kockere over de Stiltewandeling

"Een brilletje om anders naar doodgewone dingen te kijken”

“De haiku’s langs het Stiltepad kaderen binnen mijn aanstelling als Berg - Dichter van het Heuvelland. Ik vond het heerlijk om te doen. Ik hou van het geaccidenteerde landschap, van de vergezichten en de bossen, van de afwisseling en de stilte in het Heuvelland. Ik woon in de Stille plekjes in de Westhoek - stiltebeleving - genieten van de stilte - rust - onthaasten - weekendje weg - Geert De Kockere - Berg Dichter Kempen, maar als we ooit verhuizen is het naar hier. Er gaat een warmte uit van de mensen die er wonen. Hun jovialiteit werkt aanstekelijk en draagt bij tot de gastvrijheid van de streek.

Als natuurdichter werk ik graag met haiku’s om de werkelijkheid te beschrijven. Het is poëzie voor iedereen. Met haiku’s wil ik het mooie in de verf zetten en doen verwonderen. Een haiku is als het ware een brilletje om anders naar doodgewone dingen te kijken of te luisteren, zoals het ruisen van de beek, grazende koeien en de kracht van de heuvels. Ik krijg veel respons op de haiku’s langs het Stiltepad, zalig!

Het is een prachtige en veelzijdige wandeling. Elk seizoen ziet het er anders uit. Mijn favoriete stuk van de route is de Douvevallei en dan vooral het magnifieke pad door het deel waar de bergkoeien grazen. Hun onverstoorbaarheid intrigeert me.”

 

LOGIES EN LEKKERE ADRESJES onderweg

Meer info rond stiltebeleving in de Westhoek

MEER TIPS VOOR EEN DAGJE UIT OF EEN WEEKENDJE WEG IN HEUVELLAND

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF