Van de bergen tot de zee

Wervikse Stadswandelroute

'Het Rijke Verleden van de Tabaksstad Wervik'

Ooit gehoord van een toebakspallul? Wedden dat je straks een aardig mondje Werviks praat? De stad aan de Leie weet te verrassen met het Nationaal Tabaksmuseum, de middeleeuwse Sint-Medarduskerk en met talloze verborgen hoekjes en kantjes. We hoppen via het Leie-eiland De Balokken de grens over naar Frankrijk, net zoals de blauwers vroeger. De Wervikse stadswandelroute dompelt ons onder in een rijk verleden en een nog mooiere toekomst.

Praktische info

  • Afstand: 5 km
  • Parking: Gratis parking op de hoek van de Barrierestraat met de Koestraat, schuin tegenover het Nationaal Tabaksmuseum.
  • Bewegwijzerd met in de grond bevestigde metalen klinknagels.
  • Geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
Hoogtepunten langs de wandelroute
  • Nationaal Tabaksmuseum: een groot deel van het museum bevindt zich in de buik van de Briekenmolen. Hier ontdek je hoe Wervik de grootste tabaksproducent van België werd.
  • De Balokken: 36 hectare groot wandeleiland met graslanden en rietvelden. Knuppelpaden dwarsen de moeraszones.
  • The Kiss: het suggestieve beeld, afkomstig van de wereldberoemde kunstenaar Wim Delvoye (afkomstig uit Wervik)
  • Sint-Medarduskerk: binnen zijn de sporen van de Beeldenstormers van 1566 nog te zien. Je kan er ook de 13de eeuwse crypte (de baronkelder) bezoek mits reservatie.

 

Ambassadeur Peter Bulckaen aan het woord

"Wervik is een knooppunt van wandel- en fietswegen"

Peter staat op de planken bij Het Prethuis, De KomedieCompagnie, Loge 10 en Theater Uitgezonderd. Al die projecten betekenen vooral Peter Bulckaen - Stadswandelroute Wervik - op stap in de Westhoek - wandelen - stadjeshard werken voor de acteur die bij het grote publiek bekend staat als Mathias in de VTM-soap Familie. Het ideale tegengif is een wandeling of fietstocht in eigen streek, volgens Peter. “Ons vaste parcours leidt ons naar de Molenhoek, het hoogste punt van Geluwe. Van hieruit hebben we een mooi zicht op het centrum van Geluwe en buurgemeente Beselare. We nemen ook graag de fiets naar Wervik om dan de Leie in beide richtingen te verkennen langs het jaagpad. Vanuit Geluwe zitten we trouwens ook snel in de bossen op de zogenaamde Ieperboog ten zuiden van Ieper. We bevinden ons hier echt op een knooppunt van wandel- en fietswegen.”

Vakantie in eigen stad
De aantrekkingskracht van Wervik wordt alsmaar groter, vindt Peter. “In de Balokken, het eiland op de Leie, komen we helemaal tot rust. We eindigen onze wandeling vaak in de retroherberg ‘In den Grooten Moriaen’ onder de Briekenmolen. Als je op een mooie zomeravond langs de vernieuwde Leieboorden wandelt met zicht op de nieuwe brug over de Leie lijkt het alsof je op vakantie bent.”

Frankrijk is voor Peter slechts een stap verwijderd. “Het bomenparcours van ‘Lys Aventure’ in Wervicq Sud moet je echt eens doen. Het is aangepast aan elk niveau. Echt een aanrader!”

 

Meer info over de Balokken

Ontdek alle stadswandelroutes in de Westhoek

Ontdek de Westhoek KD tocht 'Met Fritz op stap door Wervik'

Ontdek de Westhoek KD tocht 'Beleef de Balokken met Jaek en Nink'

ONTDEK DE WESTHOEK KD TOCHT 'DE GEKNIPPELDE KATER', KRUISEKE

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF