Doen

Volksspelen

Volksspelen in de Westhoek

Zin in een dagje spel en plezier met vrienden of familie? Dan is de volkssportroute Poperinge de ideale activiteit voor jullie.

Een dertigtal cafeetjes en eetgelegenheden zijn aangesloten en opgenomen in deze route. De uitbaters bieden traditionele volksspelen aan in een gezellig kader. Met de glimlach ontvangen ze de spelers voor een hapje (zoals Vlaamse Karbonaden of een pannenkoek) of een typisch drankje zoals picon of een streekbiertje. Ideaal om de familiebanden en teamspirit aan te sterken, om een communie, vrijgezellendag of verjaardag te vieren of om gewoon eventjes weg te zijn uit de dagelijkse stress.

Praktisch:

-Keuze uit 12 verschillende routes
-Mogelijk voor een volledige dag of een halve dag
-Mogelijk met de bus, te voet, de auto, de fiets of met een huifkar

Meer info: Toerisme Poperinge, Grote Markt 1, T. 057 34 66 76 - toerisme@poperinge.be - www.volkssportroute.be

Enkele sfeerbeelden:

Niet enkel met de volkssportroute kan je de vele volkspelen uit proberen. Typisch in de Westhoek zijn de verschillende cafés waar er nog volkssporten zijn. Met een drankje kan je een wedstrijdje boltra onder vrienden spelen: plezier gegarandeerd! Maar ook spelletjes zoals uilebolling, ballo smitto, hamertjesspel en pudespel doen tot de verbeelding spreken.

Au Nouveau St.-Eloi, Watou (Poperinge)
'Las Vegas' unplugged' zo zou je dit volkse spelletjespaleis nog het beste kunnen omschrijven. De setting is degelijk vintage (geblokte gordijntjes en glazen lampenkapjes incluis) en de sfeer tastbaar frontalier. Wanneer je de straat oversteekt, ben je in het buitenland. Alle mogelijke volksspellen kan je hier beoefenen. De knabbelkaart houdt het vooral bij streekgebonden hongerstillers die aan beide kanten van de Schreve, wekelijks op het menu te vinden zijn. Je kan hier ook een huifkar boeken om in het spoor van Blanch en zien peird de wijde omtrek te verkennen.
Gemenestraat 4, 8987 Watou, T. 0494 13 68 30 - www.aunouveaust-eloi.be

De HelleketelDe Helleketel, Watou (Poperinge)
Dit 'oudste cafeetje van de streek' doet er alles aan om het streekpatrimonium in zijn volle glorie te bewaren. De ligging is alvast mooi meegenomen, maar het vraagt heel wat doorzetting om de 'zegeningen' van het hedendaagse horecabedrijf te weerstaan. Wat goed was voor 'poester en karton' zal dat ook wel zijn voor 'steefisters'! Geen protserige bubbels, maar een stevige pint!
Vuileseulestraat 6, 8978 Watou, T. 057 38 80 35

't Boerenhol, Reningelst (Poperinge)
Midden de velden met op de achtergrond de toren van Poperinge en de West-Vlaamse Bergen, ligt het Boerenhol als een dwingende uitnodiging om stevig halt te houden. Volksspellen en gezelschapsspellen zijn er in overvloed. Naast de belangrijkste karakterbieren vind je er ook alle lokale brouwsels en de meeste trappistenbieren in het assortiment.
Driegoenstraat 4, 8970 Reningelst, T. 057 36 02 53 - www.boerenhol.be

Het Mysterie, Poperinge
Hier binnen drijft geroezemoes over de tafeltjes waar streekgebonden brouwseltjes de magie van het interieur onderstrepen. Mysterieuze toestelletjes blijken volksspellen te zijn.
Abeelseweg 29, 8970 Poperinge, T. 057 36 35 80 - www.hetmysterie.com

Herberg 'De Speelman', Woumen (Diksmuide)
Een herberg vol verrassingen met oude volksspelen, verschillende tafelspelletjes, gezelschapsspelen en een biljarttafel. Er is een parcours uitgewerkt met een 10-tal volksspelen die je in wedstrijdverband kan spelen. Als volksspelen heb je o.m. ringwerpen, Trou-Madam, kaasgatenspel, puddebak, sjoelbak, hamertjesspel, blaasbiljart,....
Jonkershovestraat 22, 8600 Woumen, T. 0495 30 10 01 - www.despeelman.be

Mout- & Brouwhuis de Snoek, Alveringem
Fortem 40, 8690 Alveringem, T. 0492 31 30 31 - www.desnoek.be

 
Volgende cafés beschikken over een authentieke boltra:

Den Nieuwen AppelDen Nieuwen Appel, Watou (Poperinge)
Onder indoor-speeltuin verstonden onze voorzaten: een overdekte boltra. Het vraagt heel wat kundigheid om zo'n spiegelgladde holle baan intact te houden, maar om er op te spelen moet je alleen een beetje behendig zijn. Hoewel, het is niet zo evident om jouw bol zo dicht mogelijk bij de stake of de pluim te laten eindigen, maar een streekbiertje op zijn tijd, kan wonderen doen!
Trappistenweg 33, 8978 Watou, T. 057 38 80 51

Boltra - Café St. Georges, Watou (Poperinge)
Dit is een gezellig bruin café met erachter een ruime zaal waar de leukste volkssport ter wereld, de boltra, beoefend wordt. In deze gezellige ruimte - tevens een kunstexpositie - zullen sommige bolders hopen dat de streekbieren van 1 van de 2 plaatselijke brouwerijen hun spel zullen bevorderen. Naar deze boltra komen, dat is weer oppikken van het authentiek plezier maken met vrienden, familie en collega’s. Je mag de ander al eens treiteren om een minder goede bol of luid supporteren voor een schitterende bol. De authentiek boltra is vrij toegankelijk.
Watouplein 3, 8978 Watou, T. 0497 85 68 38 - www.boltra.be

De Legen DoornLegen Doorn, Poperinge
Volkssporters hoef je niks wijs te maken: een romig streekaperitief is toegestane doping! Maar opgepast want téveel hop maakt slaperig en op de boltra kan je maar beter bij de pinken zijn. In De Legen Doorn draait het vooral om volkse leute.
Sint-Sixtusstraat 1, 8970 Poperinge, T. 057 33 49 79 - www.legendoorn.be

De Wijngaard, Poperinge
Casselstraat 32, 8970 Poperinge, T. 057 33 43 66

Zin om er een weekendje weg van te maken met te vrienden en alle volksspelen te gaan ontdekken? Boek dan rechtstreeks je verblijf bij één van de logiesuitbaters in de Westhoek!

BEKIJK HIER DE BESCHIKBAARHEID EN PRIJZEN!

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF