Westhoek KD

Speuren door het bos

Verrassende mysteries, plezante doe-opdrachten en leuke weetjes! Zo kan je de kinderspeurtochten in de bossen van de Westhoek wel omschrijven.

Hanna en de boswachter helpen de kinderen door het bos te komen en onderweg ontmoeten ze zelfs heel wat bosbewoners. Vind de juiste weg, zoek de antwoorden op de vragen en wie weet kan je het mysterie oplossen! Per zoektocht is er ook een kaart (€ 1) voorzien.

De 15 mysteries spelen zich af in:

 • 'Vrouw zoekt man in de Gasthuisbossen', Ieper
  Speurtocht Regionaal Landschap - speuren door de bossen - Westhoek - Vrouw zoekt man in de Gasthuisbossen - Ieper - op stap met kinderen - familievriendelijk - kidsKaat, de zwarte specht, is alle hoop kwijt. Ze wil zo graag een nest eieren maar in de wijde omgeving van de Gasthuisbossen is er geen mannetje zwarte specht te vinden. Ga jij mee op zoek? We gaan de pieren uit de neus halen van de andere dieren in het bos. Misschien weten zij waar ze best zoekt?
  Startplaats: parking Zandvoordebos
  Zoektocht af te halen bij Toerisme Ieper of (Grote Markt 34) in het bezoekerscentrum De Palingbeek (Vaartstraat 7, Zillebeke) of De Blankaart (Iepersteenweg 56, Diksmuide).
   
 • Waar is Oscar? - Koekelare - Koekelarebos - Speurtochten in het bos - Regionaal Landschap - familievriendelijk - gezinnen met kinderen - kids'Waar is Oscar?', Koekelare
  In 'Waar is Oscar?' is de boswachter bang dat het bos zal verdwijnen en zoekt hij koortsachtig de handtekening van Oscar om dit tegen te gaan. Speurneuzen helpen hem en ontmoeten zo de leukste dieren in het bos.
  Waar: Koekelarebos, Koekelare
  Startplaatst: Parking ter hoogte van Litterveldstraat.
  Zoektocht af te halen bij Toerisme Koekelare (Sint-Maartensplein 15 B) of in het bezoekerscentrum De Palingbeek (Vaartstraat 7, Zillebeke) of De Blankaart (Iepersteenweg 56, Diksmuide)
   
 • 'Mysterie in het Polygoonbos', Zonnebeke
  Mysterie in het PolygoonbosBoswachter Eric zag vanmorgen tijdens zijn dagelijkse ronde een vos met een helrode snuit. Het leek wel bloed! De boswachter besluit op pad te gaan om uit te zoeken of er bosdieren gekwetst zijn. Help jullie hem hierbij?
  Waar: Polygoonbos, Zonnebeke
  Startplaats: Welkomstbord Domeinbos, hoek Lotegatstraat & Lange Dreve
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper)
   
 • 'De verdwenen steen van Zonnedael',  Zonnebeke
  De verdwenen steen van ZonnedaalAl tientallen jaren zoeken de inwoners van Zonnebeke naar een steen waarop een wapenschild gebeiteld staat. Hij verdween en waar hij ligt, is een geheim dat de laatste inwoner van het kasteel meenam in zijn graf. Als jullie de steen vinden, krijgt iedere inwoner van Zonnebeke en jullie, de titel van ridder of jonkvrouw van Zonnedaal.
  Waar: Kasteelpark Zonnebeke
  Startplaats: Kasteelpark Zonnebeke, Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper) of bij Toerisme Zonnebeke, Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke
   
 • 'Ongeluk in de Sixtusbossen', Poperinge
  Ongeluk in de SixtusbossenLucas heeft iets akeligs meegemaakt: laatst hoorde hij een doffe knal in het bos. Hij kon niks zien omdat het pikkedonker was. Maar de bosbewoners hebben wel degelijk iets gemerkt! Lucas vraagt de boswachter om hulp. Helpen jullie hem het mysterie op te lossen?
  Waar: Sixtusbossen, Poperinge
  Startplaats: Welkomstbord parking Sixtusbossen, hoek Candaweg & Krombeekseweg
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper) of bij Toerisme Poperinge, Grote Markt 1, 8970 Poperinge
   
 • 'Opa Gust in kasteelpark De Lovie', Poperinge
  Opa Gust in kasteelpark De LovieKwebbel-eend vertelde Lowie het verhaal van een zekere opa Gust. Dat was echt "een boom van een kerel" en "heeeeel oud en wijs maar ook een beetje vergeetachtig". Hij is de oudste inwoner van dit park. Hoe oud opa Gust is of hoe hij eruit ziet, weten we niet. Dat vertelde die kwebbel-eend er niet bij. Op zoek dus naar opa Gust!
  Waar: Kasteelpark De Lovie
  Startplaats: Parking Kasteel, Krombeekseweg 82, 8970 Poperinge
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper), bij Toerisme Poperinge, Grote Markt 1, 8970 Poperinge of in de winkel 'De Nieuwe Bankelinde', gelegen aan de ingang van het domein De Lovie (Krombeekseweg 84, Poperinge)
   
 • 'Mysterie in de mist', Poperinge
  Mysterie in de mistRuben speelt bijna elke dag in het Helleketelbos. Op een dag hoort hij op school over een onbetaalbare schat in dit bos. Ruben wil dolgraag de schat als eerste vinden! Helpen jullie Ruben in zijn zoektocht? Ga op pad!
  Waar: Helleketelbos, Poperinge
  Startplaats: Openbare parking nabij de Boshoeve, Vijfgemetenstraat
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper) of Toerisme Poperinge, Grote Markt, 8970 Poperinge
   
 • 'Dader gezocht in Hellegatbos', Westouter (Heuvelland)
  Dader gezicht in het HellegatbosDe boswachter vond een dood jong van een ransuil bij de poel. Hij wil weten wat er is gebeurd. Is het jong gestorven van de honger? Of vermoord!? Bij zijn zoektocht kan hij jullie hulp goed gebruiken.
  Waar:  Hellegatbos, Westouter
  Startplaats: Parking Kosmos, Rodebergstraat 53, Westouter
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper) of bij Toerisme Heuvelland, Polenlaan 1, 8950 Kemmel (Heuvelland)
   
 • 'Op zoek naar de bonte beestenberg' Kemmel
  Op zoek naar de Bonte BeestenbergGaan jullie mee op zoek met Hanna naar de Bonte Beestenberg, een geheime plek in de buurt van de Kemmelberg?
  Waar: Povinciaal domein De Kemmelberg
  Startplaats: Bij de kiosk op de Dries in Kemmel
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper) of bij Toerisme Heuvelland, Polenlaan 1, 8950 Kemmel (Heuvelland)
   
 • 'Het lied van de gèspiet', Dranouter (Heuvelland)
  Het lied van de gèspietDe Geelgors alias de Gèspiet is de Liedjesmaker van deze streek maar de vogel is onvindbaar. Onze vriendin Hanna gaat op zoek naar hem. Er is wel één klein probleempje...Ze weet niet hoe deze kleine akkervogel eruit ziet. Helpen jullie zoeken?
  Waar: Eeuwenhout Dranouter
  Startplaats: Muziekcentrum Dranouter, Dikkebusstraat 234, Dranouter
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper), Dranouter Centrum, Dikkebusstraat 234, 8950 Dranouter of Toerisme Heuvelland, Polenlaan 1, 8950 Kemmel (Heuvelland)
   
 • 'Zit er een vliegend konijn in het domein?', Ieper
  Zit er een vliegend konijn in het domein?Gisteren kwam Stijn, het konijn, tot bij Basiel aangehuppeld. "Hé Basiel, toen ik gisteren mijn terrein wou afbakenen met wat keutels zag ik plots een vreemde staart weg huppelen. Zo'n staart heeft niemand in mijn familie!" Basiel wil daar het fijne van weten. Is er dan een vreemdeling in het bos? Hij legt zijn oren te luisteren bij zijn vrienden... Zoeken jullie mee?
  Waar: Domein De Palingbeek, Zillebeke
  Startplaats: Bezoekerscentrum de Palingbeek, Vaartstraat 7
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper)
   
 • 'Speuren met Siper', Ieper
  Speuren met siperSamen met Siper, een Ieperling van zowat 10 jaar oud, ga je op speurtocht langs de Ieperse vestingen. Samen herbeleef je vele avonturen die de Ieperlingen echt meemaakten. Ooit was Ieper immers een rijke stad, maar er waren ook oorlogen, ziekte en armoede. Maar nu is Ieper een mooie stad met veel groen. Je gaat niet enkel speuren in de geschiedenis, maar je ontdekt ook de natuur met prachtige bomen en heel wat vogels. Je doet deze speurtocht best niet op maandag.
  Waar: Vestingen, Ieper
  Startplaats: Esplanade, Ieper
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper) of bij Toerisme Ieper, Grote Markt 34, 8900 Ieper
   
 • 'Vermist in de Blankaart', Diksmuide
  Vermist in de BlankaartBen jij ook zo'n curieuzeneuzemosterdpot? Goed zo! Vandaag ga ik op zoek naar koning Artul, de trotse koning van de IJzervallei. Hij verdween lang geleden zomaar zonder iets te zeggen uit de Blankaart. Niemand heeft nog iets van hem gehoord of gezien. Wie ik ben? Ik ben Phara, de dienstmeid van het kasteel. Speuren jullie met mij mee?
  Waar: Natuurdomein De Blankaart
  Startplaats: De Blankaart, Iepersteenweg 56, 8600 Woumen (Diksmuide)
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper) of in het bezoekerscentrum De Blankaart, Iepersteenweg 56, 8600 Woumen (Diksmuide)
   
 • 'Hoog tij(d) in Eversam', Stavele (Alveringem)
  Hoog Tij(d) in EversamOp een dag, nog voor de zon opstond, klonk gekrijs, getrappel en gefladder in het Eversambos. De grond onder het bos daverde en daarna werd alles muisstil... Wat was hier in godsnaam gebeurd? Gaan jullie mee met pater Augustijn en ever Sam in het bos om het mysterie op te lossen?
  Waar: Eversambos, Alveringem
  Startplaats: Ingang Eversambos, Eversamstraat z/n, 8691 Stavele
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper) of bij Toerisme Alveringem, Sint Rijkersstraat 19, 8690 Alveringem
   
 • Vrijbos op stelten, Houthulst
  Vrijbos op steltenWanneer boswachter Bruno 's ochtends door het Vrijbos wandelt, maken de dieren heel veel kabaal. Er is duidelijk iets niet pluis. Emma de eekhoorn zoeft in paniek van boom tot boom en slaat alarm bij de andere bosdieren. De bosuil klappert luid met de vleugels, de kraaien krassen vol ongeloof en de kikkers kwaken in koor dat het een schande is. Het Vrijbos staat op stelten! Wat is hier gebeurd?
  Waar: Vrijbos Houthulst
  Startplaats: Ingang Vrijbos, Keunedreef z/n, 8650 Houthulst
  Zoektocht af te halen in het bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper) of bij Toerisme Houthulst, Markt 17, 8650 Houthulst

De speurtochten zijn heel het jaar door mogelijk.

Meer info op +32 57 23 08 50 of www.rlwesthoek.be

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF