Westhoek KD

Uit eten met de Westhoek KD – jury

Sinds het najaar van 2018 hebben we een echte Westhoek KD jury samengesteld.

In 2019 sturen we hen alvast elk seizoen op pad om Westhoek streeklekkers te gaan proeven.

Hieronder lees je alvast het eerste verslag van hun jurering.

Interview, tekst en foto's: Marijn Follebout

De sfeer zit er meteen goed in. Westhoek KD’s weten wat ze willen. De kinderjury bestelt een favoriet gerecht, laat het zich smaken en wikt en weegt als volleerde recensenten van Gault&Millau. Culinair genieten in de Westhoek, maar dan door kinderogen.

L'Héritage 

De kinderjury strijkt voor het vieruurtje neer in l’Héritage in het centrum van Reninge. De gezellige tearoom is de perfecte tussenstop. Of maak er een leuke namiddag van met één van de op kindermaat gesneden workshops. Ze bereiden er vers hoeveroomijs, pannenkoeken en tal van andere lekkernijen op basis van streekproducten. Je kan er zelfs overnachten. Ondertussen opende ook een l’Héritage op de Grote Markt van Poperinge.

Marte (11 jaar)

 • Hobby’s: Turnen, woordkunst, dansen
 • Lievelingsgerecht: Macaroni met kaas en ham
 • Lievelingsland: Frankrijk
 • Als ik thuiskom van school… speel ik het liefst spelletjes op mijn IPad.

Marte kiest voor de pannenkoeken met chocoladesaus en witte suiker.

Indra (9 jaar)

 • Hobby’s: Turnen, klimmen, scouts
 • Lievelingsgerecht: Dat weet ik nog niet
 • Lievelingsland: Nederland en Frankrijk
 • Als ik thuiskom van school… lees ik strips van Jommeke en speel ik vaak op mijn tablet.

Indra kiest voor de citroensorbet.

Maud (9 jaar)

 • Hobby: Chiro
 • Lievelingseten: Als de porties maar groot zijn
 • Lievelingsland: Egypte en Spanje
 • Als ik thuiskom van school… speel ik Tik-Tok op de tablet (een app waarbij je liedjes moet playbacken. Hyperpopulair bij de jeugd momenteel)

Maud kiest voor pannenkoeken met slagroom en witte suiker.

Jorre (9 jaar)

 • Hobby’s: Lopen, zwemmen, voetballen, KSA
 • Lievelingseten: WAP (Worst, Appelmoes en Puree) en pizza
 • Lievelingslanden: Frankrijk en IJsland
 • Als ik thuiskom van school… speel ik het liefst met mijn vrienden

Jorre kiest voor chocolademousse.

“Ik heb puntenkoorts”, opent Jorre (9) met een vlugge blik op zijn tafelgenoten. De anderen stellen hem gerust. “Het zal sowieso lekker zijn. Wie lust nu geen zoetigheden?”, lacht Maud (9).

De kinderen speuren de kaart af alsof het een wetenschappelijk paper is. Marte (11) gaat voor de pannenkoeken met chocoladesaus en witte suiker. Maud neemt hetzelfde, maar dan met slagroom in plaats van de chocoladesaus. “Ik ben verzot op slagroom”, klinkt het. Dan zit ze bij l’Héritage op het juiste adres. Alle zuivel wordt hier dagvers met streekproducten bereid. Jorre kiest voor de chocolademousse en Indra  (9) neemt, tot ieders verbazing, een citroensorbet.

Geuren uit de keuken

Tijdens het wachten gaat het gesprek over op favoriete Jommekesstrips en de elf Dobby uit de Harry Potter – boeken. De geur van vers gebakken pannenkoeken komt uit de keuken waaien. Vier paar ogen sperren zich verlangend open als Monique de heerlijke zoetigheden aan tafel brengt. Vingers verstrengelen zich rond het bestek en als ze alle vier zijn bediend, vallen ze aan. De punten zijn vergeten. Wat nu telt, zijn de smaakpapillen. Het wordt verrassend stil aan de tafel van de kinderjury.

Eerlijk delen

Marte is als eerste klaar. “Heerlijk”, zucht ze terwijl ze goed opgevoed met haar servetje de suiker van haar mondhoeken dept. Maud heeft wat meer moeite met haar ruime portie. Het potje smarties dat bij de chocomousse van Jorre hoort, wordt netjes verdeeld onder de tafelgenoten. Indra vond de citroensorbet hemels, maar is niet zo verlekkerd op de verse besjes die er apart bij werden geserveerd. Hij doet er zijn vrouwelijke jurypartners een enorm plezier mee.

Lekkerder dan Nutella

De puntenbordjes worden boven gehaald. Het is weer stil aan tafel. Elk jurylid gaat bij zichzelf te rade. “Mogen er ook punten na de komma gegeven worden?”, vraagt Marte eerlijk. Ze geeft 8,9 op 10 voor haar pannenkoeken met chocoladesaus. Grote onderscheiding! “De chocolade was zelfs lekkerder dan Nutella. De verse pannenkoeken waren subliem.” Maud krijt 8,5 op 10 voor haar pannenkoek met slagroom. “Het was superlekker en het geheel was heel mooi gedresseerd.”

Jorre gaat voor de maximumscore. “Ik heb eerlijk waar nog nooit zo’n lekkere chocolademousse gegeten. Ik kom zeker nog terug.” Indra tekent 9,5 op 10 op voor zijn citroensorbet. “Een half puntje minder dan 10 op 10 omdat ik die besjes niet lust. De sorbet was wel heel lekker. De citroen – mijn lievelingsfruit! – kwam er heel mooi in uit.”

Werken met streekproducten

Monique en Bernard van l’Héritage zijn heel tevreden met de hoge scores. “Wat mij vooral deugd doet, zijn die lachende gezichten rond de tafel. Daar doen we het voor. Ik ben heel blij dat ook kinderen onze inspanningen om met streekproducten te werken naar waarde weten te schatten.”

Na de desserts wordt even overwogen om de gezelschapsspelen uit de kast te halen. Marte en Maud zouden liever nog wat praten. Een besluit waar de jongens meteen mee akkoord gaan.

De Kippe

Kinderen boven in De Kippe

De Kippe in Merkem serveert een heus Westhoek KD – menu. Dat laat de kinderjury zich geen twee keer zeggen. Spoorslags trekken ze naar de gezinscafé – bistro waar de grill altijd gloeit. De porties zijn ruim en de punten zijn hoog. De grote binnen en buiten speelhoek zijn ideale afleiders voor en na het eten.

Sophie (8 jaar)

 • Hobby’s: Ballet, woordkunst
 • Lievelingsgerecht: WAP
 • Lievelingsland: Spanje
 • Als ik thuiskom van school… speel ik liefst van al met mijn papa of mama.

Sophie kiest voor vol-au-vent met vers gesneden frietjes.

Marie (8 jaar)

 • Hobby: Turnen
 • Lievelingsgerecht: Gehaktballetjes in tomatensaus met puree
 • Lievelingsland: Mexico
 • Als ik thuiskom van school… speel ik met mijn IPad en soms ook met mijn kat.

Marie kiest voor de gehaktballetjes in tomatensaus met frietjes.

Ella (8 jaar)

 • Hobby’s: Turnen, chiro
 • Lievelingsgerecht: Kip met appelmoes en frietjes
 • Lievelingsland: Frankrijk
 • Als ik thuiskom van school… maak ik zo snel mogelijk mijn huiswerk, dan kan ik daarna lekker TV-kijken.

Ella kiest voor vol-au-vent met frietjes

Juliette (7 jaar)

 • Hobby’s: Turnen, chiro
 • Lievelingsgerecht: Macaroni met ham en kaas
 • Lievelingsland: Frankrijk
 • Als ik thuiskom van school… luister ik naar liedjes (en zing ik luidkeels mee) of kijk ik TV.

Juliette kiest voor kip met appelmoes en frietjes

Vier vrolijke meiden komen bijna huppelend het gezinsvriendelijke restaurant De Kippe binnen. Ze geven hun ogen goed de kost. Het interieur van De Kippe oogt dan ook bijzonder. Eens aan tafel schoppen ze hun schoenen uit en nestelen ze zich comfortabel op hun stoel. Zaakvoerder Jan is gewend om kinderen te bedienen, zoveel is duidelijk.

Op verkenning

De kindersangria met kaasprikkertjes als hapje gaat vlotjes binnen. Ondertussen speurt de kinderjury de kaart af. De Kippe biedt een eigen Westhoek KD – menu aan, bestaande uit een aperitiefje, hoofdgerecht met frietjes en een dessert. En dat alles voor maar 15 euro. Het menu verandert volgens het seizoen. Voor de gelegenheid krijgt onze kinderjury de keuze uit vier hoofdgerechten. Marie (8) gaat voor haar lievelingsgerecht, balletjes in tomatensaus. Sophie (8) en Ella (8) nemen de vol-au-vent met frietjes en benjamin Juliette (7) kiest voor de kip met appelmoes en frietjes.

Wachten op een stoel is niet aan de vier meiden besteed. Ze besluiten het restaurant te verkennen. Eerst maken ze kennis met de baby van de tafel naast hen en daarna glijden ze verder naar de binnenspeelhoek. “Dit is toch meer iets voor kleuters”, besluit Marie na vijf minuutjes alle speelgoed aandachtig aan een onderzoek te hebben onderworpen.

Met liefde gemaakt

Net als ze de ruime speeltuin buiten willen verkennen, komt Jan aandraven met de rijkelijk gedresseerde borden. Ella kijkt nu al schuldig. “Dit krijg ik nooit helemaal op.” De meiden vallen aan en vragen vriendelijk of er ook wat mayonaise en ketchup kan geserveerd worden. In een oogwenk staan de sauzen op tafel.

De Kippe loopt ondertussen behoorlijk vol. Jan komt even polshoogte nemen. “Alles is met liefde gemaakt”, zegt hij met een tevreden zucht als hij ziet hoe de meisjes van hun eten genieten. Niet alle borden raken leeg. Opnieuw tijd om even de benen te strekken. Kinderen van die leeftijd kan je niet aan hun stoel binden. Daar hebben Jan en Katrien van De Kippe alle begrip voor.

Grootste onderscheiding

Als dessert krijgen de meisjes de keuze tussen een kinderijsje of een chocolademousse. Drie vingers wijzen naar de waterijsjes op een pancarte aan de muur. “Ook goed”, zegt Jan. Enkel Marie is te vermurwen voor een kinderijsje. Ze krijgt er zowaar nog een lolly en een glitterpalmboom bij. Maar na de vele gehaktballen in tomatensaus zijn de drie dikke bollen vanille-ijs met beslag er teveel aan. Ze krijgt amper de helft op en zucht tevreden met de handen op haar buik. “Ik.Kan.Niet.Meer.”

Tijd voor het ernstige werk. De krijtbordjes worden bovengehaald. De Kippe viel duidelijk in de smaak bij de kinderjury die de grootste onderscheiding toekent aan het gezinsvriendelijke restaurant.

Sophie geeft 9,5 op 10 en Ella 8,5 op 10 voor de vol-au-vent met frietjes. Beiden zijn het er over eens dat er iets teveel champignons in zaten. “Ik lust geen champignons”, zegt Ella. “De kip smaakte goed door. De verse frietjes waren al helemaal de max!” Ook de groenten op het bord worden bijzonder geapprecieerd. “De volgende keer neem ik kip met appelmoes”, blikt Ella nu al vooruit.

Juliette geeft een 9 op 10 voor haar kip met appelmoes. “Ik had er echt veel zin in. Het smaakte perfect zoals ik het graag heb.” Marie nam het Westhoek KD – menu en geeft zowaar een score van 9,8 op 10. “Het was superlekker. De balletjes baadden in veel tomatensaus waar ik mijn frietjes in kon doppen. Heerlijk! Ik ken maar één plek waar de gehaktballetjes even lekker zijn… Thuis!”

Cadeautjes uit de mand

Jan is zichtbaar in de wolken met de hoge scores. Bij het Westhoek KD – menu hoort ook een cadeautje. Uit een grote mand kiezen de meiden twee blocnotes, goochelkaarten en een lichtgevende sterrenhemel.

Een bedanking is hier wel op zijn plaats, bedenkt Sophie plots. Ze troont haar collega’s mee naar de bar waar ze de barkrukken beklimmen om er luidkeels Jan en Katrien te bedanken. Nog voor de twee zaakvoerders kunnen antwoorden, zitten de vier al op het speelplein buiten… om het eten te laten zakken.